Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posjet Ljubljani

Merkel pohvalila arbitražni sporazum Hrvatske i Slovenije

'German Chancellor Angela Merkel is pictured by photographers as she arrives to address holds her traditional annual summer press  conference in Berlin on July 22, 2011, one day after the eurozone sum
'JOHN MACDOUGALL'
30.08.2011.
u 19:10

Iz njezinih riječi dalo se iščitati da ne odustaje od oštrih poruka koje je u Beogradu uputila Tadiću

Iako je njemačka kancelarka za posjeta Ljubljani kazala da neće iz Slovenije slati poruke Beogradu i srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću, svoj je stav jasno iskazala pohvalom Sloveniji i Hrvatskoj i njezinim premijerima za rješavanje graničnog spora te odgovorom da Slovenija, s obzirom na to da je članica EU i s iskustvom te “hrabrošću” da se postigne dogovor o arbitraži, može imati ulogu u smirivanju stanja u regiji. Iz toga se dalo iščitati da ne odustaje od oštrih poruka koje je prošli tjedan prenijela Tadiću: da Srbija prije ulaska u EU mora riješiti odnose s Kosovom.

Špekuliralo se da će slovenski premijer iskoristiti susret s Merkel da pokuša ublažiti čvrst stav o Kosovu, nakon što se u diplomatskim krugovima doznalo da je Tadić iznenada u subotu pozvao Pahora na večeru u Beograd na kojoj mu se požalio na nepopustljivost A. Merkel. U istom dahu spominjala se mogućnost da Pahor preuzme ulogu svojevrsnog mirovnog posrednika između Zagreba i Beograda. Merkel je, vidjelo se, i te kako svjesna da na europskom putu država jugoistočne Europe ima prepreka, posebno bilateralnih pitanja, zbog granica ili imena, no sva se ona moraju rješavati dogovorom.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će Srbija reagirati na tu, sada već drugu snažnu poruku iz inozemstva – prva je došla iz Zagreba, kad je Merkel iz Banskih dvora poručila da Hrvatska treba biti uzor regiji. Europska perspektiva regije bila je samo jedna od tema ručka Merkel i Pahora.

Dok je njemačka kancelarka jela dimljenu pastrvu i juneći odrezak, Pahor je zagrizao kiselu jabuku govoreći o potrebi strukturalnih reformi – a koje su odbijene na referendumu – da bi – kako želi – Slovenija ostala u “njemačko-francuskom” vlaku, a ne potonula s državama dužnicama.

Komentara 23

OB
-obrisani-
19:17 30.08.2011.

Ulogu Rohatinskog u pogodovanju Agrokoru niste imali priliku iskomentirati do sita jer je članak iz rubrike Hrvatska Aktualno preko noći prbačen u rubriku Biznis-kompanije što će reči da afera jako smrdi. Dakle na djelu je utjecaj drugova Rohatinskog i Todorićaa na Večernjak s ciljem zataškavanja afere

Avatar bakunjin
bakunjin
20:02 30.08.2011.

Uf, blaženstvo je naše kad nas Merkel hvali. Fala ti Angela, fala.

OB
-obrisani-
19:22 30.08.2011.

ova....švabica..... je navijala za.....dr.Ivu..... . sad to ponavlja sa Kosoricom,.......izgleda da nam je ona..... . ...najgori....neprijatelj...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije