Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbori u njemačkoj

Merkel nastavlja po svom

German Chancellor and leader of the Christian Democratic Union (CDU) Angela Merkel, attends a party board meeting in Berlin, Germany March 14, 2016, the day after election in three states - the industrial state of Baden-Wuerttemberg, the wine-growing regi
Foto: Reuters/PIXSELL
15.03.2016.
u 21:00

Analiza izbornih rezultata u tri njemačke savezne države koji su najmoćniju europsku državu skrenuli udesno i uzdrmali kancelarku

Ovo je jako težak dan za Kršćansko-demokratsku uniju (CDU), ali nema odstupanja od politike prema migrantima, poručila je jučer njemačka kancelarka i čelnica demokršćana Angela Merkel, komentirajući rezultate nedjeljnih pokrajinskih izbora, iz kojih je kao najveći pobjednik izišla desna populistička stranka Alternativa za Njemačku (AfD) koja je uzletjela na antiimigrantskim porukama.

AfD, stranka koja je nastala 2013. s jednom programskom točkom – izlaskom iz eurozone i povratkom njemačkoj marki, cijelu svoju kampanju usmjerila je na žestoku kritiku kancelarkine politike dobrodošlice migrantima.

Na antiimigrantskoj i protuislamskoj retorici AfD je u tri njemačke savezne države osvojio između 12,6 i 24,2 posto glasova i tako izazvao politički potres Njemačkoj.

Protestni glasovi

CDU je doživio potpuni debakl tamo gdje je nastao – u Baden-Württembergu – s 39 posto potpore otprije pet godina pao je na 27 posto, što mu je najlošiji rezultat u povijesti u toj saveznoj državi. Najgori rezultat u svojoj povijest CDU je ostvario i u Porajnju-Falačkoj gdje je s 35,3 pao na 31,8 posto.

Gotovo deset posto ljudi koji su 2011. glasali za CDU sada se, najviše iz protesta prema migrantskoj politici kancelarke Merkel, odlučilo svoj glas dati protestnoj stranci AfD. Čak 272 tisuće glasača CDU otprije pet godina sada je svoj glas dalo desnim populistima iz AfD-a. Međutim, AfD nije privukao samo bivše simpatizere s desnog centra – prema “stranci migrantske krize”, kako su neki prozvali AfD, konvertirali su i socijaldemokrati, zeleni, pa čak i komunisti iz stranke Ljevica. To su sve stranke koje podržavaju kancelarkinu migracijsku politiku otvorenih vrata. AfD-u je svoj glas dalo 143 tisuće bivših glasača SPD-a, 76.000 simpatizera Zelenih i 62.000 komunista. AfD je privukao i 388 tisuća birača koji prije nisu izlazili na izbore te 278.000 glasača preostalih stranaka. Ukupno je AfD osvojio 1,29 milijuna glasova – oko 15 posto tako da nijedna vladajuća koalicija u saveznim državama više nema dovoljnu većinu.

– Uspjeh AfD-a treba dovesti u vezu sa seksualnim napadima u silvestarskoj noći u Kölnu – komentirala je Angela Merkel. Ove rezultate jedva su dočekali u sestrinskoj stranci CDU, bavarskoj Kršćansko-socijalnoj uniji (CSU), koja već dugo traži kancelarkin zaokret u migrantskoj politici.

Egzistencijalni problem

– Ovo su katastrofalni rezultati. Ovo je naš egzistencijalni problem i jako će se odraziti na savezne izbore 2017. Samo zaokret u migrantskoj politici može zaustaviti uzlet AFD-a – komentirao je čelnik CSU i bavarski premijer Horst Seehofer.

No kancelarka Angela Merkel kazala je da nema odstupanja od dosadašnje politike i da će tražiti “europsko rješenje u suradnji s turskim partnerima”.

>> Merkel nakon izbora: ostajem pri svojoj politici

Komentara 15

ZI
zimerman
21:18 15.03.2016.

Ova Stranka nije dostojna nositi Ime Krscansko Demokratska Unija , treba se zvati Anti Krscanska Socijalisticko /Komunisticka Partija.

Avatar lvan12
lvan12
21:27 15.03.2016.

Sami nastavi po svom merkel... Tako bar znamo da neces jos dugo.

MC
mira.calusic3
22:17 15.03.2016.

Ona je ociti dokaz kako sotona pod krinkom dobrotvora radi zlo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije