Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Njemački izbori

Merkel bi vlast najradije dijelila sa Steinbrückom, ali on se nećka

peer steinbrück,angela merkel
Reuters/PIXSELL
24.09.2013.
u 10:30

Pirova pobjeda: 
Iako je bila na rubu apsolutne većine, Merkel mora tražiti nove partnere

Angela Merkel trijumfirala je na njemačkim saveznim izborima s najboljim rezultatom CDU/CSU u posljednjih 20 godina, ali ipak neće moći sama sastaviti vladu. Iako je demokršćanski blok CDU/CSU osvojio senzacionalnih 41,5 posto glasova i dugo su mu izlazne ankete davale natpolovičnu većinu u Bundestagu, Angela Merkel ipak će morati potražiti koalicijskog partnera jer joj do apsolutne većine nedostaju samo četiri mandata. Prema neslužbenim rezultatima CDU je sa svojom sestrinskom strankom CSU osvojio 311 od ukupno 630 mandata u njemačkom saveznom parlamentu. Socijaldemokratski SPD osvojio je 25,7 posto glasova, odnosno 192 mandata. U Bundestag su ušle još samo dvije stranke – ljevica i zeleni. Postkomunisti iz ljevice postali su treća najjača snaga sa 8,6 posto glasova (64 mandata), dok su zeleni sa 8,4 posto (63 mandata) četvrta politička sila u Njemačkoj.

Progutali liberale

Najveće je iznenađenje potpuni potop liberalnog FDP-a koji prvi put nakon 1949. godine nije uspio ući u parlament. Liberali su u odnosu na prošle izbore izgubili 10 posto glasova i nisu prešli izborni prag od pet posto pa su izgubili 93 zastupnička mjesta u Bundestagu.

Pedantni Nijemci izračunali su da je Merkel liberalima preotela dva milijuna glasača s prošlih izbora i tako ih bacila u očaj. Stoga je vođa liberala Philipp Rösler jučer odmah dao ostavku, a trese se stolac i ostalim čelnicima liberala koji su u parlamentu bili 64, a u vlasti sudjelovali 45 godina. Kako je ostala bez svojih tradicionalnih koalicijskih partnera, Merkel je ostala sama u parlamentu protiv ljutih političkih rivala. Sada je na kancelarki da u svom trećem kancelarskom mandatu pokuša privoljeti ili zelene ili socijaldemokrate kako bi mogla i dalje voditi najmoćniju europsku silu. No to joj, čini se, neće biti nimalo lako jer ni socijaldemokrati ni zeleni nisu izrazili želju da sudjeluju u vlasti u koaliciji s Angelom Merkel, za koju su analitičari sigurni da će na osnovi svog izvrsnog rezultata postati još moćnija.

– Nisu porezi, pravednost ili euro odlučili pobjednika, već pitanje kome građani vjeruju da će razumno i bez nervoze obnašati kancelarku dužnost – piše u komentaru Bild.

Gotovo jednaki programi

Sada se čeka Merkel koja kao pobjednik mora ponuditi koaliciju zelenima ili crvenima. Zeleni nisu baš oduševljeni jer gotovo i ne postoji jedna zajednička točka oko koje bi se mogli složiti. Ni SPD nije oduševljen mogućim koaliranjem s Merkel jer nemaju dobra sjećanja iz prethodnog razdoblja podjele vlasti s CDU, od 2005. do 2009.

– Merkel od 2009. samo žanje ono što smo posijali u velikoj koaliciji – požalio se ovogodišnji kancelarski izazivač Angele Merkel i tadašnji ministar financija u koalicijskoj vladi Peer Steinbrück. Većina Nijemaca zalaže se sada za veliku koaliciju, a kao glavni adut ističu gotovo jednake programe CDU i SPD-a. Najveća je razlika u odnosu prema Europi, ali i na tom polju očekuje se da će Merkel popustiti svoj tvrdi kurs jer više nije opterećena gubitkom izbora, a očekuje se i pritisak SPD-a. Njihovi programi razlikuju se samo kozmetički, a sadržaj je gotovo isti.

– Nijemci žele stabilnu vladu, a to im sada nudi samo velika koalicija – piše Spiegel.

>> Merkel: Nadam se da će Hrvatska poštovati sve dogovoreno

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije