Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lista srama

Među dužnicima vjerske ustanove, Crveni križ, stranke, vrtići, odvjetnici...

Marko Prpic/PIXSELL
15.07.2014.
u 20:06

Mrsić uputio radnike da zbog neisplate plaća mogu krenuti u štrajk

Vlada je objavila imena tvrtki koje tri mjeseca zaredom ili s prekidima unutar šest mjeseci nisu isplatile plaću i uplatile pripadajuće doprinose, a nalazi se na mrežnim stranicama Porezne uprave i Ministarstva rada.

Odmah štrajk

Na listi se nalazi 5620 tvrtki i 1418 obrtnika poredanih abecednim redom. U većini tvrtki zaposlen je jedan radnik, ali među njima ima i poduzeća s više od dvjesto zaposlenih kao Tempo, Elkom, Finvest, Savacel, tvornica celuloze iz Zagreba, 3. maj Motori i dizala, Renato PP iz Zagreba u djelatnosti transporta sa 165 zaposlenih... Na listi ima i dječjih vrtića, vjerskih ustanova, stranaka, odvjetničkih društava, organizacija Crvenog križa za koje bi malo tko rekao da su na listama dužnika ili da nemaju novca za isplate. Čak i Ministarstvo vanjskih poslova duguje jednom radniku. Ministar rada Mirando Mrsić odmah je podsjetio radnike da im je nova promjena Zakona o radu omogućila da zbog neisplate plaća mogu odmah stupiti u štrajk, što dosad nije bio slučaj. Usto će Ministarstvo rada zatražiti promjenu Zakona o porezu na dohodak kako bi se objavila i imena tvrtki koje kasne s isplatama plaća jedan ili dva mjeseca.

Također je objavljen broj telefona (0800 49 49) na koji se radnici mogu javiti ako je kojim slučajem njihov poslodavac izostavljen. Ako je vjerovati najavama, tvrtke koje se nalaze na popisu mogu očekivati dolazak inspektora rada, ali i poreznika. Inspektori će utvrditi “jesu li ispunjeni svi preduvjeti kako bi radnici mogli naplatiti svoje dospjele, a neisplaćene plaće.”

Bez obzira na predstečajne nagodbe i otpise dugova, Ministarstvo je u prva četiri mjeseca ove godine evidentiralo oko 55 tisuća radnika koji nisu primili plaću dva i više mjeseci. To je oko četiri posto svih zaposlenih u državi. Istovremeno s objavom liste stiglo je i upozorenje ministra financija Borisa Lalovca da je i on dao nalog Poreznoj upravi da u suradnji s ostalim inspekcijskim službama utvrdi sve činjenice povezane uz neisplate plaća radnicima kako bi se utvrdilo “postoji li odgovornost direktora ili članova društva za kašnjenja te provjerilo jesu li učinjene nezakonite radnje u pogledu izvlačenja novaca i stjecanja imovinske koristi s ciljem da se u slučaju učinjene zlouporabe prava pokrene prekršajni ili kazneni postupke protiv istih”. Lista će se mijenjati svakih tjedan dana.

Zakon nalaže svim tvrtkama da najkasnije do 15. u mjesecu isplate plaću za prethodni mjesec, a svi oni koji to ne učine riskiraju kaznu zatvora i do tri godine budući da je neisplata plaća kvalificirana kao kazneno djelo.

Fiktivni staž

Pod plaćom se podrazumijeva osnovna plaća i sva druga davanja u novcu ili u naravi koju radnik prima po osnovi rada, u bruto iznosu što uključuje i doprinose iz plaće i na plaću prema posebnom propisu. No, ako se pokaže da plaće nisu isplaćene jer je tvrtka dospjela u blokadu tada neisplata ne bi imala obilježje kaznenog djela. Ministarstvo rada posebno će ispitati status i poslovne aktivnosti tvrtki s jednim zaposlenim jer sumnjaju da ih osnivači koriste kako bi osobi koju su zaposlili tekao staž.

>> Ove tvrtke ne isplaćuju plaće svojim radnicima

>> Mrsić: Inspekcija već sutra kreće u tvrtke koje ne isplaćuju plaće

Komentara 23

KA
kafka
21:43 15.07.2014.

A gdje je vlast, Ministarstva, agencije, 'državna' poduzeća itd.??

LA
larala
21:44 15.07.2014.

na ovoj listi srama pod r.b. 3398 je ministarstvo vanjskih poslova i eu integracija....ministre tko ce iz vlada u zatvor radi toga?

NV
novo vriijeme
20:10 15.07.2014.

Novinaro LV molim vas izvješće idući tjedan koliko od prozvanih će isplatiti plaće nakon ovih obilazaka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije