Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
100-njak izlagača

Međunarodni sajam Slavin: Bira se orahovačka Vinska kraljica

Orahovica vino
Foto: Maja Šantoši
1/4
16.03.2013.
u 17:44

U Orahovici je jučer započeo 18. Međunarodni sajam Slavin, u Slavoniji poznat kao sajam vinogradarstva, vinarstva i voćarstva , na kojemu izlaže ukupno 100-njak izlagača iz Hrvatske i susjednih zemalja.

ORAHOVICA/SLATINA- U Orahovici je jučer otvoren 18. Međunarodni sajam vinogradarstva, vinarstva i voćarstva, Slavin, koji je upriličen organizacijom Gradske vlasti grada Orahovice i Turističke zajednice grada Orahovice, uz brojne sponzore koji su uvelike doprijenjeli organizaciji sajma.

Slavin okuplja proizvođače vina,jakih alkoholnih pića, voćare te trgovce poljoprivrednom mehanizacijom s ciljem uspostavljanja bolje suradnje i što većeg profita u vlastitim proizvodnim pogonima . Sajmom se želi omogućiti izlagačima da provjere i saznaju ocjenu uspješnosti svog vina koje proizvode, te da ostvare određeni profit kako u edukacijskom tako i u ekonomskom smislu. Na jučerašnjem otvorenju sajma je predstavljen projekt Mađarsko-hrvatske vinske priče, kojim će se povezati gradska „vinska posla i vinske priče triju gradova, Orahovice, mađarskog grada Villanya i Iloka. Zajednička poveznica ovoj surednji je u davnim Iločkim knezovima, a svakako će usavršiti i turizam, suradnju i bolju razmjenu dobara međusobno.

Vrijednost „vinskih priča“ te ukupnog pojekta je 411.839 EUR-a, a u troškovima će sudjelovati Grad Orahovica s ukupno 256.940 EUR-a koje će uložiti u rekonstrukciju vinske cete duge 2,7 km. Projekt će objediniti i vinske festivale od kojih je važno napomenuti projekt Rosea u Villanyu, zatim Zelenog Silvanca u Orahovici i projekt Traminca u Iloku, koji će biti popraćeni raznim turističko-edukacijskim sadržajima. Virovitičko-podravska razvojna agencija VIDRA pod ravnateljstvom Sanje Bošnjak je stručni suradnik u ovom projektu te potpomaže u provedbi istog uporabom vještina te stečenog znanja u svrhu tehničke podrške i europskog štiha koji je potreban cjelokupnom projektu. Zasebni partneri projekta su Udruga voćara i vinogradara Orahovica te Udruga vinara iz Siklosa. Tijekom današnjeg dana Slavin su posjetile brojne turističke skupine koje su oduševljeno degustirale razne vrste vrsnih vina i brojne slavonske delicije. Uz brojne zabavne sadržaje, današnji dan sajma je predviđen za stručna predavanja, predavača koji dolaze iz raznih poljoprivrednih ustanova od kojih je važno istaknuti predavače Ines Pohajdu, Predraga Vujevića, Sanju Biškup, Miroslava Ivanković te Blaženku Mozer koji su održali brojna predavanja vezana uz vinogradarstvo , integriranu poljoprivredu, gnojidbu loze te su istaknuli najčešće pogreške u proizvodnji vina.

Večeras će se održati i Vinski bal u orahovačkom hotelu „Dukat“ na kojemu će se izabrati vinska kraljica. Za sutra je na programu sajma najavljena priprema vinskog gulaša. Slavin je od velike gospodarske važnosti za ovaj kraj Hrvatske , a osobito zbog iznimno teške gospodarsko-ekonomske krize koja je i u vinogradarskim krugovima, no ipak, kada se na jednom mjestu skupe sve te brige, lakše je povjerovati da ipak uvijek može biti puno gore i da se zajedništvom i kolegijalnošću ipak može dočekati neko novo, bolje i ljepše sutra.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije