Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVIJET HRANE Spoj gastronomije, turizma i prehrane

Međimurski turuš bit će zaštićeni proizvod

26.03.2009.
u 16:00

Stoljetna delicija na međimurskom stolu, slogan je pod kojim se Udruga malih sirara Međimurske županije Turuš pokušava probiti na što više stolova u Hrvatskoj sa svojim najcjenjenijim proizvodom - sirom turušem.

Dva tjedna na vjetru
Prvo veće javno predstavljanje organizirano je na stručnom simpoziju Svijet hrane 2009., koji se još danas održava u Toplicama Sveti Martin. - Sir turuš u postupku je zaštite i tipizacije robne marke. Taj postupak traje dvije godine i sada smo blizu polovice puta, na kojem surađujemo s Agronomskim fakultetom.

Provodi se na obiteljskim gospodarstvima 14 naših članova, koji prolaze edukaciju. Međimurski sir turuš proizvodit će se točno po propisanom receptu. Moći će ga proizvoditi i drugi, no ne pod tim imenom - objašnjava tajnica udruge Valerija Čizmak, iz Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, koja usklađuje poslove u ostvarivanju projekta. Postupak izrade turuša nije nimalo lak, kažu Vesna Strahija i Štefanija Borović.

- Potrebna su dva tjedna da se sir posuši na vjetru. Zato i radimo uglavnom po narudžbi za ciljano tržište - kaže Š. Borović. Pokaže li se da na tržištu ima mjesta za taj izvorni proizvod, u kratkom roku mogu se otvoriti mini sirane. Na šestom hrvatskom stručnom simpoziju gastronomije, turizma i prehrane Svijet hrane 2009., koji organizira novinsko-nakladnička tvrtka Robinson iz Zagreba, pod pokroviteljstvom dvaju ministarstava i Međimurske županije, tristotinjak je sudionika, među kojima su i brojne međimurske tvrtke i udruge.

- Svake godine selimo se iz županije u županiju, a ove godine nakon dugo vremena odabrali smo kontinentalni dio Hrvatske.

Zaslužan Mesarić
Najzaslužniji je za ovu ideju bio mr. Vladimir Mesarić, predsjednik uprave Vajde, koji nas je pozvao smatrajući da Međimurje ima velik turistički i prehrambeni potencijal. I zaista je imao pravo - istaknuo je Stjepan Odobašić, predsjednik organizacijskog povjerenstva simpozija.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije