Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Susret

"Međimurska škornja s trdom sarom" kao doprinos turizmu

'08.11.2010., Donja Dubrava - Antun Benko kraj svojih ruku djela. Photo: Mladen Grubic/Vecernji list'
'Mladen Grubic/Vecernji list'
23.11.2010.
u 16:30

- Od malih nogu vezan sam uza šušterski zanat i radionicu svojeg oca - kaže obućar iz Donje Dubrave

Obućar Antun Benko (64) iz Donje Dubrave majstor je u izradi tradicijske obuće koja se nosi uz narodne nošnje te obuće koju su hrvatske povijesne postrojbe dale izraditi upravo kod njega.

- Od malih nogu vezan sam uza šušterski zanat i radionicu svojeg oca - govori Antun radeći u svojoj radionici u Prvomajskoj ulici. Jedan je od rijetkih majstora u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i susjednom mađarskom Pomurju. Potaknuo je izradu suvenira nazvanog "međimurske škornje s trdom sarom".

- Obrtnička komora Međimurske županije tražila je od nas obrtnika u sklopu projekta otvaranja i postavljanja suvenirnica po većim međimurskim mjestima da se uključimo u taj projekt. Škornja je moj doprinos - kaže A. Benko.

Sudjelovao je i Ivan Trupković iz Brezja, poznat po izradi suvenira, koji je škornju izradio rekordno brzo. Suvenirska škornja visoka je 10 centimetara, napravljena je od posebne čvrste smjese i nalazi se na metalnom postolju visine dva centimetra, s pločicom na kojoj jednostavno piše "Međimurje".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije