Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI POČETAK

Medicinska sestra vraća motociklizam u grad

marija zvornik
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
1/2
05.04.2014.
u 15:30

- Speedway za mene znači tradiciju Preloga, nešto što je samo on imao i nešto što nas vraća u djetinjstvo. Miris metanola, zvuk motora - kaže primalja Marija Zvornik

Na čelo Speedway kluba Prelog u Međimurju, najstarijeg u Hrvatskoj, prvi put zasjela je žena. Marija Zvornik jednoglasno je izabrana za predsjedniku motociklističkog kluba koji je s radom počeo prije točno 50 godina. Funkciju je preuzela u jednom od najtežih razdoblja jer klub više nema stazu, a uklonjene su i ploče na ulazu u Prelog, koje su putnike obavještavale da ulaze u “Grad speedwaya”.

- Speedway za mene znači tradiciju Preloga, nešto što je samo on imao i nešto što nas vraća u djetinjstvo. Miris metanola, zvuk motora... Sve su to uspomene koji nosimo. Kad sam čula da se ljudi raspituju kad će Prelog ponovo imati svoju stazu, počela sam se kod bivšeg rukovodstva raspitivala kluba kad će se nešto pokrenuti. Svi su to željeli, no nestalo je snage za korak naprijed. Vlada je neka utučenost jer se nisu ispunila velika obećanja oko preseljenja na novo zemljište i novog stadiona. Odlučila sam okupiti ljude, izabrali su me za predsjednicu i eto me, pune volje i snage. Želim da Prelog ponovno bude grad speedwaya - kaže Marija, koju generacije Preložana zovu sestra Maca.

Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL

Radi kao primalja u rodilištu Županijske bolnice Čakovec. Ponosna je što je prva žena na čelu kluba. Plan joj je ponovo ga postaviti na zdrave noge, da ne bude samo na teret gradu. Na osnivačkoj skupštini okupilo se 90 članova, a podršku su im došli dati i bivši vozači i simpatizeri iz Osijeka, Zagreba, Austrije i Slovenije. Počelo se odmah sa učlanjenjem.

- Počeli smo skupljati novac za rad kluba, imamo suvenire, a želimo organizirati i izložbu na kojoj bismo pokazati pehare, motore i stare fotografije na kojima se vidi što je nekad Prelogu značio speedway. U planu je i revijalna promocija speedwaya, ako uspijemo vratiti zemljište za stazu - nabraja Marija.

Ove godine klub će svečano obilježiti 50 godina od prve službene speedway utrke u Prelogu, odvožene 15. svibnja 1964. Planove je Marija predstavila i na nedavnoj skupštini Hrvatskog moto saveza u Zagrebu, gdje je dobila veliku podršku motociklističkih klubova iz cijele Hrvatske. No, samo su dva registrirana spidvejaška kluba u Hrvatskoj, uz preloški, tu je i mlađi klub Unia u susjednom Donjem Kraljevcu, osnovan prije deset godina, koji ima moderan stadion. Preloški klub zasad ima samo jednog vozača, i to upravo iz - Donjeg Kraljevca. Riječ je o Karlu Pigacu. Od 2009. godine, kad je počelo preuređenje stadiona, grad više nema speedway stazu jer se očekivalo preseljenje na novu lokaciju, a postojeći stadion koristit će se ubuduće samo za nogomet. Speedway je atraktivan sport. Na natjecanjima sudjeluje dvadesetak vozača. Na stazu izlaze po četvorica i voze četiri do šest kruga. Motocikli su posebno preuređeni, a vozači na zavojima nastoje poništiti djelovanje centrifugalne sile koja ih gura prema ogradi.

>> Kad vozim svi kažu \"lijep motor\", kad skinem kacigu \"uau koja cura\"

Komentara 1

ME
medjimurje
11:26 07.04.2014.

Stadion koji ce se koristit samo za nogomet , stadion koji se uredjuje novcem poreznih obaveznika (1,8 milona kn) . Sve "cestitke" bivsem gradonacelniku na takvom aranzmanu . Nadam se da ce g.Mariji poci za rukom sto je naumila..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije