Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DEUTSCHE TELEKOM UHODE

Mayu obradili špijuni za seksualne iznude i ucjene

21.05.2009.
u 20:45

Podatke o “Mayi”, iskusnoj i maštovitoj Hrvatici u krevetu koja je konkurirala za menadžerski posao u Hrvatskom telekomu, kako stoji u izvještaju koji je od špijuna naručio Deutsche Telekom, prikupili su najkvalitetniji njemački obavještajci. Aferu je razotkrio ugledni njemački list Handelsblatt.

Hormoni ispred pameti
Riječ je o članovima bivše tajne policije Istočne Njemačke, a najboljima, ali i beskrupuloznima, opisao ih je naš detektiv Njegoslav Blažek Sova.

– Njihova specijalnost u tajnoj službi bile su iznude i ucjene. Do većine informacija dolazili su ucjenjujući ljude kompromitirajućim fotografijama i snimkama koje bi dobili tako što su unajmljivali kurve koje su u krevet odvodile poslovnjake, a u ljubavnom klinču slikao bi ih netko iz mreže njihovih pomoćnika i doušnika.

Ili su morali odati podatke koji su zanimali obavještajce ili bi u protivnom te fotografije stigle na adresu njihovih supruga, nadređenih... – objasnio je Blažek. No, on ističe kako su u ovom slučaju detektivi provjeru Hrvatice “velikih seksualnih apetita koja voli starije muškarce” odradili apsolutno neprofesionalno i nekorektno.

– Očito su im proradili muški hormoni koji su nadvladali zdravu pamet – kaže Blažek, koji tvrdi da nikada ne bi klijentu dostavio podatke o seksualnom životu osobe čija je provjera zatražena. Objasnio je da detektivi u Hrvatskoj ne prisluškuju osobe koje obrađuju, ne smiju im neovlašteno ući u kuću ili stan (što su njemački detektivi očito napravili), ne smiju ih snimati u njihovom životnom prostoru (jedino im je novi Zakon o detektivima omogućio da ih slikaju na javnim površinama)...

– Zakon nam dozvoljava da kupujemo informacije o ljudima koje istražujemo, da ih pratimo te da iz javnih dokumenata, poput zemljišnih knjiga, uzimamo podatke o nečijem vlasništvu, odnosno imovini. Hrvatska je mala zemlja u kojoj, slikovito rečeno, svak svakog zna, pa nam je često dovoljno da s tri osobe koje poznaju onu koju obrađujemo popijemo kavu i o njom ćemo gotovo sve doznati – tumači Blažek. I on potvrđuje da je u Hrvatskoj sasvim uobičajeno da tvrtke u detektivskim agencijama traže provjeru osoba koje žele zaposliti na vodećim pozicijama.

Lažni životopisi
– Vrlo često traže provjeru njihovih životopisa i nerijetko ispadne da su podaci u njima lažni – otkriva detektiv Blažek. Također, provjere traže i strane tvrtke kada otvaraju svoja predsatvništva u Hrvatskoj.

– Zanima ih sve o ljudima kojima će u našoj zemlji prepustiti svoj posao – objašnjava Sova. Skandalozno je to što su njemački špijuni sastavili precizan popis muškaraca s kojima je dotična Hrvatica spavala, a čak su špijunirali i njezinu sestru te su je opisali kao “previše seksualno slobodnu”.

Skandolozno jest i to što je Deutsche Telekom zatražio takvu špijunažu. Zanimljivo je, na žalost i očekivano u društvu koje muškarce “velikih seksualnih apetita” drži frajerima, a žene takvog kalibra u najmanju ruku moralno sumnjivima, da detektivi koji su istodobno špijunirali i dvojicu Hrvata nije zanimao njihov seksualni život. Njih su opisali kao žestokog pijanca i korumpiranog štakora.


Mudrinić: Osjećam gađenje prema takvim metodama

- Duboko sam zabrinut i ogorčen zbog navoda o slučaju praćenja zaposlenika naše kompanije. Dokaže li istraga istinitost toga slučaja, bezuvjetno očekujem da oni koji su prekršili privatnost prema međunarodnim i lokalnim standardima za to odgovaraju i snose posljedice.
Osjećam istinsko gađenje prema takvim metodama, bez obzira na to jesu li primjenjivane na menadžerima ili zaposlenicima, ili u krajnjem slučaju – na meni samome. Potpuno razumijem da kandidati za odgovorne pozicije prolaze zahtjevne intervjue, da moraju imati referencije koje se potom provjeravaju – no postoje granice koje se u demokratskom društvu ne mogu i ne smiju prijeći, a među njima je svakako i pravo na zaštitu privatnosti.


Upita bilo, ali hrvatske agencije to odbijaju?

– Sve je to skandal i protuzakonito. Ni u jednoj zemlji takva neprofesionalnost i zadiranje u privatnost ne smije proći kao standard – kaže Sanja Brkić-Fakleš iz Pederson&Partnera, agencije koja se bavi head-huntingom, te dodaje kako je u svojoj karijeri samo jednom imala upit da pronađe detektiva radi provjere privatnog života – i to također od jedne tvrtke s njemačkog govornog područja – što je agencija odbila. U nas se, potvrđuje i Sanja Novačić iz Antal Internationala, ide najdalje do provjere osobnih referenca, ali uz znanje i suglasnost samog kandidata, koji se ne smije diskriminirati ni po spolu i godinama. (J. Ra.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije