Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZASJEDANJE PS OESS-A
Povratak na članak

Matušić: 'Podržat ćemo cjelovitost Ukrajine i što je moguće brže rješenje ukrajinske krize'

Izaslanstvo Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a predvodi Frano Matušić, a u izaslanstvu je, između ostalih, i voditeljica Stalne misije RH pri OESS-u, UN-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču, veleposlanica Dubravka Šimonović.

Komentari 8

OP
opančar
20:56 19.02.2015.

kao da će netko matusiću netko nešto pitat vezano za ukrajinu, il nedaj bože karamarka.

VL
Avatar viki_nuland
viki_nuland
22:02 19.02.2015.

Ovi izgleda razgovaraju sami sa sobom i iznose vlastite snove i onda za njih glasuju vjerujuci da ce postati realnost. To je i osnovni problem EU, jer zivi u izmisljenom virtualnoj realnosti koja ne postoji. Zato se stalno i iscudjavaju kako nista ne ide kako su oni sanjali misleci da ce to postati realnost.

VL
Avatar nisam rekao
nisam rekao
18:06 19.02.2015.

Hiljade vojnika kijevske hunte krenulo je u masovno bekstvo iz debaljcevskog kotla, dok se stotine predaju. Kolone očajnika bauljaju poljima zasutim minama, pod stalnom vatrom ruske artiljerije, a jedan ukrajinski bataljon teško je postradao i gotovo je uništen kad su na kolski put izašli tenkovi. Ukrajinska komanda potpuno je izgubila kontrolu nad jedinicama i uprkos obilju informacija još nije jasno šta se sve dešava, a posebno kako će da se završi. U utorak uveče izdato je naređenje da napuste položaje i tehniku i krenu u proboj u malim grupama. Međutim, portparol kijevske vojske sledećeg jutra izneo je tvrdnju da oni spaljuju tehniku pre proboja. Istovremeno, zvanično je saopštena sasvim drugačija verzija, odnosno da ukrajinske snage napuštaju zonu oko Debaljceva na borbenoj tehnici i sa desetinama vojnika koji su se popeli na tenkove.

VL
Avatar nisam rekao
nisam rekao
18:09 19.02.2015.

Izgubljena petina ratne tehnike Predstavnik Armije Novorosije objasnio je da je oko 1.000 kijevskih vojnika pušteno da izađu iz kotla pošto su predali oružje. Tako se nazire repriza scenarija ranijih opkoljavanja Ukrajinaca kada im je podaren život pod uslovom da da predaju neoštećeno naoružanje, posebno oklopna vozila, artiljerijske sisteme i skladišta municije..... Zamenik komandira medicinske čete saopštio je da je puno pobeglih vojnika ranjeno, uglavnom artiljerijskim gelerima..... Na internetu su se već pojavile fotografije koje podržavaju takav razvoj događaja. Prema proceni komande Armije Novorosije, bilo je opkoljeno ukupno oko 9.000 kijevskih vojnika. U sredu ujutro procenjeno je da ih je ostalo oko 3.500 jer su mnogi dezertirali, pobegli, ubijeni ili su zarobljeni. Isti izvori navode da se u debaljcevskom kotlu pre mesec dana nalazilo oko 400 tenkova i drugih oklopnih vozila. Veliki deo je uništen ili zarobljen u borbama, a sada se očekuje prebrojavanje velike količine trofejne ratne tehnike rasute po napuštenim položajima. - Ukrajinci su na celom frontu imali do 1.000 tenkova, oko 1.500 drugih oklopnih vozila i 1.000 artiljerijskih sistema. Oko Debaljceva izgubili su petinu: bespovratno oko 200 tenkova i još po toliko drugih oklopnih vozila i artiljerijskih oruđa. To su za njih nenadoknadivi gubici jer nemaju para za proizvodnju novog oružja, a i do sada je bila reč o sovjetskom nasleđu – rekao je novorosijski komandant. On je objasnio da su njegove jedinice očistile centar Debaljceva od neprijatelja. Borbe u gradu, međutim, nastavljene su s raznim razbijenim grupama očajnika, ali i pristalicama nacističke ideologije koji nisu uspeli da pobegnu, a ne usuđuju se da se predaju zbog mnoštva zločina na duši. Mnogi obični vojnici koji su zaostali izlaze iz podruma i predaju se. - Upravo sakupljamo zarobljenike. Borbe se vode i na severu, na Bahmutskom putu i oko Stanice Luganske. Primirja još nema – objasnio je novorosijski komandant.

VL
Avatar nisam rekao
nisam rekao
18:05 19.02.2015.

Deci i ženama metak u glavu Ratni reporteri saopštili su da su juče rano ujutro ukrajinski odredi pobegli iz utvrđenih rejona Maloorlovka, Kamišatka, Oljhovatka, Aleksandrovskoje i Bulavinskoje, smeštenih južno od Debaljceva. Artjom Oljhin sapštio je da su pri povlačenju Ukrajinciajinci ubijali žitelje i da nisu štedeli ni starce, žene i decu. - U oslobođenim mestima Armija Novorosije evakuiše stanovništvo, ali u podrumima gde su se nesrećni ljudi krili od borbi nalaze ubijene civile. Likvidirani su metkom u glavu sa male blizine, o čemu svedoči izgorela koža oko rane. Međutim, kazna je brzo stigla ratne zločince. - U povlačenju su još jednom granatirali Jenakijevo i digli u vazduh most kod Kamišatke. Velike gubitke pretrpela je ukrajinska 128. brigada, a mnogi su se predali. Oni koji su se dali u bekstvo leže ubijeni. Neki u vozilima, ostali prosto na putu – javljaju izveštači.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.