Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
državna matura

Maturantima će se priznati esej iz engleskog jezika na višoj razini

maja jukić
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
10.07.2015.
u 19:00

Ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Maja Jukić i predsjednik Upravnog vijeća Centra Petar Bezinović, na brzinski sazvanoj konferenciji za novinare koja je održana jučer, o tome se nisu izjasnili iako maturanti već tjednima nestrpljivo očekuju odluku što će biti

Hoće li esej iz engleskog jezika na višoj razini, čiju su temu su maturanti znali dva dana prije pisanja, biti uključen u ocjenu iz tog predmeta na državnoj maturi, još uvijek se ne zna.

Ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Maja Jukić i predsjednik Upravnog vijeća Centra Petar Bezinović, na brzinski sazvanoj konferenciji za novinare koja je održana jučer, o tome se nisu izjasnili iako maturanti već tjednima nestrpljivo očekuju odluku što će biti. Iako nisu donijeli odluku ili je barem nisu objavili, iz zaključaka “analize rezultata pisanja eseja iz engleskog jezika” na višoj razini može se gotovo sa stopostotnom sigurnošću iščitati da da će esej biti uključen u ocjenu, odnosno priznat.

- Usporedba ovogodišnjih rezultata eseja ne pokazuje odstupanje u odnosu na prošle godine - zaključak je na temelju kojeg se to može zaključiti. Osim toga u analizi se ističe da se 'teme referiraju na opće znanje o društvu i svijetu te je argumentaciju lako izložiti bez obzira na to imate li za to 15 minuta ili 24 sata. Nadalje, slične se teme se obrađuju u nastavi engleskog jezika. Pristupnici se tijekom školovanja temeljito pripremaju i na raspolaganju su im detaljne upute i primjeri na stranicama centra'.

Zbog toga, smatraju, 'poznavanje teme ne utječe bitno na kvalitetu eseja'. Pragovi prolaznosti za testove iz svih predmeta na državnoj maturi trebali bi biti definirani danas. Postignuti rezultati učenicima bi trebali biti poznati 13. srpnja, a za žalbe i primjedbe planirana su dva dana. I konačni rezultati na državnoj maturi bit će objavljeni 17. srpnja. Curenje teme eseja iz engleskog jezika na A razini samo je jedan od incidenata koji su popratili ovogodišnju državnu maturu.

>>Čemu državna matura kad već 127 studijskih programa provodi i svoj prijamni ispit!?

>>“Informatička matura bila bi jeftinija i sigurnija”

Komentara 1

PA
_Pablo_
10:05 11.07.2015.

Državnu maturu pod hitno triba ukinut!Svake godine skandali i loša organizacija,a bitna je samo dobra zarada na štampanju testova i naplaćivanju ispita onima koji imaju tu obavezu.Samo stres i cirkus,ništa koristi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije