Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'OGROMAN POTENCIJAL'

Studij koji mogu upisati oni koji nisu položili maturu

Zagreb: U dvorani Algebre održana je konferencija Poduzetnički mindset
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/2
25.07.2023.
u 12:00

Ovime idemo u korak s razvojem visokog obrazovanja u Europi, tvrdi Mislav Balković, dekan Algebre

Maturanti koji nisu položili maturu, a pritom su završili trogodišnje ili četverogodišnje škole mogu, požele li to upisati prvi dvogodišnji stručni kratki studij iz područja digitalnih tehnologija, konkretno studij Internetski marketing na Algebri.

Naime, iako je novi Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti iz 2022. godine osnažio ulogu državne mature u procesu upisa studijskih programa te dokinuo mogućnost upisa maturanata isključivo putem prijemnih ispita, uvedena je potpuno nova mogućnost upisa studija za one koji nisu polagali državnu maturu ili su je polagali i nisu je položili da ipak krenu prema pristupničkoj razini, a kasnije potencijalno i prema prvostupničkoj ili magistarskoj diplomi.

- U Hrvatskoj ne koristimo dovoljno potencijal forme kratkog stručnog studija budući da danas postoje samo dva takva studija u segmentima politehnike i metalurgije, a potencijal je ogroman. Francuska, Austrija, Danska, Irska, Nizozemska, Belgija i niz drugih uspješnih EU država imaju značajan broj studenata pa kasnije i pristupnika takvih studija zaposlenih unutar svojih gospodarstava. Za mnoge učenike koji završe srednje strukovne škole uvelike je otežano upravljanje karijerom, pa je reafirmacija ove studijske razine u Hrvatskoj otvorilo sasvim nove mogućnosti. Ovime idemo u korak s razvojem visokog obrazovanja u Europi. Stručni kratki studij Internetskog marketinga prvi je takav studij u Hrvatskoj, a uzor ovoj formi i samom studiju pronašli smo u iznimno razvijenim zemljama sjevera Europe, posebno u Belgiji i Nizozemskoj. Naime, u razvoju ovog studija surađivali smo s partnerskim visokim učilištima iz navedenih država koje provode upravo ovakav studij i koji su nam predstavili svoja iskustva - poručio je Mislav Balković, dekan Algebre.

VIDEO Maturantica iz Splita stigla na maturalnu večer na konju

Ključne riječi

Komentara 1

NO
No1
21:28 25.07.2023.

Znaci... niste uspjeli poloziti maturu pa se ne mozete upisati na sveucilisni studij. I onda ova reklama kaze: nema veze... mozete upisati strucni studij. Ali... ono kaj ne vele... sa strucnog studija nema upisa na sveucilisni studij. Pa, onda nema sveucilisne diplome. Ovo je visa skola.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije