Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

Za sto tisuća otpuštenih iz privatnog sektora nitko ne plače

Svaki put kad se spomene otpuštanje u javnom sektoru, stranački kadrovi i oni manje produktivni sakriju se iza svojih vrijednih kolega

Komentari 20

Avatar blackula9
blackula9
21:22 03.01.2018.

Ne razumijete da je tu na snazi pakt između radnika javnih poduzeća i stranaka koje zadržavaju status quo, odnosno zapošljavaju dodatne uhljebe. Teoretski - što ih je više - stranka lakše dobija izbore. Iracionalno na duži rok, ali kratkoročno osigurava svima egzistenciju.

VL
NO
normalac
22:10 03.01.2018.

Korupcija je rak rana ovog društva. Upravo zbog korupcije Hrvatska propada i stanje je alarmantno. Akademici podržavaju korupciju skoro pa otvoreno, intelektualna elita je razbijena, srednji sloj nestao. Kakvo Otvoreno, kakve gluposti. Pa tko još vjeruje da se tu išta može popraviti. Pa gdje je bila jedna Češka devedesetih, a gdje superrazvijena Hrvatska. A danas? Cijelo je društvo sudjelovalo u bolesnom ludilu i povratka nema. Preko 700 000 lažnih mirovina je podijeljeno. Drago Rubala!!! O čemu vi pišete. Tu boljitka nema.

VL
NO
normalac
08:07 04.01.2018.

Dokaz da nešto kod nas ozbiljno ne štima je i broj komentara ovig članka. Čista statistika. Kad se piše o nitornim glupostima, o nekakvom vjeroučitelju koji bi ubijao eto na stotine komentara. A ovako ozbiljna tema ne privuče nikoga. Stječe se dojam da ljudima nirmalan život nije na pameti. A tome su krivi oni koji vide Hrvatsku 27 godina i koji je usmjeravaju u krivom smjeru. To rade da mogu nesmetano pljačkati. Ovo je 27 godina besramne pljačke. Spominjete turizam. Tko je omogućio utaju 3 milijarde eura svake godine?

VL
SN
snovakor
08:31 04.01.2018.

Dok u ovom društvu neće Politika početi raditi za dobrobit građana i države, te svih zaposlenih i nezaposlenih, sve do tada ljudi vidjeti promjene i osjetiti te iste .. sve ostalo je previše komentirati. Podaci u nezaposlenima i onako nisu nikada bili relevantni - neko vrijeme je Vlada čak promjenila Zakon, da bi mogli zbog statistike smanjiti nezaposlenost - znam i svog primjera...

VL
RE
rennes
01:42 04.01.2018.

I još nešto, vrednovanje radnog učinka - ocjenjivanje, već jako dugo postoji u velikom dijelu državnih i javnih službi, kao i u državnim tvrtkama, al se isto nikada nije objektiviziralo, niti se pokušalo postaviti ozbiljne i mjerljive kriterije ocjenjivanja, prilagođenegođene specifičnostima pojedinih zanimanja i službi, kao ni definirati jasne i provodive ciljeve koje treba realizirati! A isto je tako iz jednostavnog razloga što upravljačke strukture nisu ni znale, niti imale volju kvalitetno urediti ova pitanja jer je puno lakše loviti u mutnim vodama! Pitanje je i kako bi se isti upravljački kadrovi proveli kad bi njihov rad bio podložan ozbiljnom, objektivom vrednovanju! Ocjenjivanje se u pravilu od nadređenih provodi ili pro forme ili kao sredstvo ucjenjivanja i osvete prema nepoćudnim radnicima! A u psihologiji hrvatskih šefova, prijetnjom lošim ocjenama nije loše ni držati radnike u slijepoj pokornosti i servilnosti! Sve to naši vrli političari jako dobro znaju al se vole praviti blesavi!

VL
OG
Oglasivac277
07:42 05.01.2018.

Obrtnik sam 30 god. I svaki put kada zatrebam nekakav papir iz opcine ponasaju se kao faraoni ....puni stolovi salica od kave ostaci kolaca, keksa,sminke....to je slika nasih lokalnih samouprava

VL
Avatar whack.tack
whack.tack
07:53 04.01.2018.

kada su uhljebi postali vazniji od mrava, sve je osudjeno na propast. samo me zanima tko ce biti zadnji koji ce u ovoj zemlji zgasiti svjetlo na izlasku-sve ostalo je poznato!

VL
BA
bakulušić
14:32 07.01.2018.

Samo vjeroučitelji nisu zaštićeni i za njih ne postoje olakotne okolnosti ni presumpcija nevinosti. Sve ostale zaposlene u javnom sektoru samo smrt može rastaviti od državnih jasli. I njih uopće ne zanimaju plaće u uvjeti rada u Irskoj, na Islandu, u Njemačkoj... A sindikati možda i ne znaju da u Hrvatskoj postoje zaposleni u privatnom sektoru.

VL
SJ
staroveski.jasna
08:11 04.01.2018.

Činjenica da u javnom sektoru ima svega, ali i puno su više zaštićeni kolektivnim ugovorima nego zaposlenici u privatnom sektoru, treba donijeti novi Zakon o radu koji će štiti radnike, a ne poslodavce, a u javnom sektoru uspostaviti sustav nagrađivanja transparentan, da se vidi tko je i što je koliko tko napravio, vrijeme je kompjutora, informatizacije, sve se može ako se hoće.

VL
RE
rennes
01:28 04.01.2018.

Nikoga ne branim, ali ovakva fiksiranost autora članka na državne službenike nije ni nova niti pretjerano originalna zamisao! Posljednjih dvadesetak godina na sličan se način i na zapadu namjerno stvara opreka između onih koji rade za privatnike i državu, pri pri čemu se vrlo plošno - crno bijelo prikazuje odnose; državne zaposlenike gotovo u pravilu kao negativce, one privatne uvijek kao one koji su radišni, vrijedni, ... Kad bi svijet bio posložen idealno, u logici privatnih poduzetnika, korporacija i sl., svi bi radnici, neovisno gdje rade, primali minimum, ne bi imali nikakva prava, državna bi administracija bila svedena na minijaturan nivo koji ne bi bio u stanju opsluživati ni elementarne funkcije građanima, dok bi sve (škole, zdravstvo, sudovi, ...) bilo u privatnim rukama! Hrvatski problem nije toliko u broju zaposlenih državnih zaposlenika, koliko u upravljačkim strukturama; raznim direktorima, pročelnicima, ravnateljima, pomoćnicima ministara, pa i ministrima, tajnicima... Isti su, u pravilu postavljeni po političkim linijama a ne po stručnim referencama, krajnje nekompetentni, nestručni, nesposobni, a u nekim slučajevima i korumpirani! A oni "upravljaju", donose odluke kako će se i što raditi, hoće li se raditi, vrše utjecaj na stručnjake, ...i tako generiraju neučinkovitost i lošu kvalitetu rada! A u tim je strukturama u HR negativna selekcija otkad je ove države, dok su se mnogi loši obrasci preuzeli i iz prijašnjih vremena!

VL
NO
normalac
08:10 04.01.2018.

Tko potiče hajke na liječnike i profesore? Političari naravno. Novinari nažalost nisu dorasli zadatku ni vremenu. Još su duboko u jednoumlju. A moglo je biti sve drugačije. I može biti. Sada pokazujemo najniže strasti svijetu. A to je sramota.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.