Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ MAŠKARIN Dok čeka vještačenje, mladi Rabljanin zarađuje radeći na parkiralištu

Maškarinu su nogu mogli spasiti 'graftom'?

crn-maskarin-txt.jpg
import
14.07.2007.
u 13:49

Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu, čije je osnivanje najavio ministar zdravstva Neven Ljubičić, a koja će biti obvezna objavljivati podataka o smrtnosti, komplikacijama, infekcijama i ostalim elementima važnima za bolničko liječenje, svakako će pomoći u slučajevima kakav je i onaj mladoga Rabljanina Miroslava Maškarina.

Stalno trpi bolove
 U riječki je Klinički bolnički centar, podsjetimo, prošle godine primljen zbog akutne upale slijepog crijeva. No zbog, kako su ocijenili u riječkoj bolnici, komplikacija do kojih je došlo prilikom laparoskopskog zahvata, Miroslavu Maškarinu amputirana je noga. Liječničkim jezikom rečeno, komplikacija je značila probijanje aorte i jako krvarenje, zbog čega su mu jedva spasili život.

Kako će uskoro biti godinu dana od tog nesretnog događaja, zabrinjava činjenica da je M. Maškarin preko noći postao osoba s teškim invaliditetom. Osim što mu je amputirana noga, trpi bolove i trajne posljedice, a sve je okvalificirano komplikacijom prilikom liječenja. Troškove rehabilitacije i potrebne proteze, koje će M. Maškarinu trebati doživotno, koliko je to pravilnikom dopušteno, pokriva HZZO.

Već operacija je učinjena bez njegove pisane suglasnosti, a kada je tijekom zahvata došlo do probijanja aorte i krvarenja, kako smo doznali, u operacijskoj dvorani nije bilo tzv. vaskularnih klema. Usto, jedino su vaskularni kirurzi mogli sanirati probušenu aortu uz pomoć uređaja za izvantjelesnu cirkulaciju koji se upotrebljava u operacijama srca, i to korištenjem metode graft, no njihova pomoć nije zatražena.

Dvostruka komisija
Poziv za vještačenje odbilo je, kako smo doznali, 30-ak liječnika. Nakon dva mjeseca čekanja, komisija je napokon ipak sastavljena, a čini je dvostruko više članova nego što je uobičajeno.

Naime, još 8. veljače ove godine sud u Rijeci donio je odluku da se vještačenje obavi na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.
 Informaciju od istražne sutkinje Ksenije Zorc o tome tko su članovi komisije nismo dobili, uz obrazloženje da oštećeni nije stranka u postupku!?  kazala nam je Ingrid Barić, odvjetnica M. Maškarina.

Čeka se vještačenje
A dok se čeka vještačenje komisije Medicinskog fakulteta u Zagrebu, mladi Rabljanin za život zarađuje radeći na parkiralištu. Neizvjesnost se za njega i njegove roditelje tako i dalje nastavlja.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije