Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HDZ upozorava na moguće posljedice

Marušić: Imat ćemo Mediteran kakav nikada nismo željeli

istrazivanje nafte
Foto: Ivana Ivanović/PIXELL
1/3
22.04.2014.
u 12:15

Nafta bi mogla ugroziti turizam, jedinu granu koja cvjeta

-Priča o nafti u Jadranu počela je netransparentno, bez javnog natječaja, bez komunikacije s javnosti, udrugama, turističkim zajednicama i još smo sve to platili 60-ak milijuna kuna. Nitko nije vidio nikakav dokument u vezi ovoga što se radi, nema studije utjecaja na okoliš, a slike markiranih područja na Jadranu gdje bi trebale biti platforme izgledaju zastrašujuće.

Nastavimo li putem ove Vlade slogan bi nam sutra možda trebao biti: "Mediteran kakvog nikada nismo željeli" - rekao je Hrvoje Marušić, predsjednik Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a.

Nisu protiv eventualne eksploatacije nafte

Napomenuo je kako nije protiv eventualne eksploatacije nafte, ali nikako bez potpunog sagledavanja svih čimbenika prije upuštanja u takav posao koji bi mogao imati negativne posljedice na turizam, jedinu gospodarsklu granu koja cvjeta u Hrvatskoj u kojoj je BDP u padu već deveti kvartal, što se poklapa s doalskom aktualne Vlade na vlast. 

Marušić kaže da je u kontaktu s brojnim investitorima zainteresiranima za ulaganje u turističke objekte koji se zbog spominjanja nafte premišljaju što učiniti. Čudi ga šutnja udruga, aktivista i nevladinih organizacija koje su se bunile i zbog najave puno manjih zahvata u okolišu.

Komentara 14

Avatar zatvaraju mi oči
zatvaraju mi oči
12:37 22.04.2014.

Nek se Vlada Hrvatske ugleda na Vladu Norveške. Blagostanje Norveške velikim dijelom počiva na eksploataciji nafte i plina u norveškim vodama, ali su prethodno napravili zajedničku studiju sa svim mogućim stručnim timovima i ministarstvima zaduženim za ekologiju, isplativost, sigurnost, turizam i sl. S obzirom da naša današnja Kukuriku vlast ima o sebi sveznajuće mišljenje, iako je ono najčešće na razini promašaja i štetnosti, neće čuditi ako i na ovom primjeru dokažu svoju nesposobnost.

CR
crocro
12:09 22.04.2014.

Dok budu vadili naftu i plin propadati će zahuktali turizam. Jadran ne može dati i ribu i turizam i naftu i plin. Hrvatska se mora odrediti da li želi platforme na jadranu ili želi turiste na plažama obale i otoka. Zaboravite da će turisti gledati svojim očima platforme dok se kupaju i sunčaju. Otići će u one države gdje neće gledati platforme. Osim toga tko ge potpisati garanciju da neće biti havarije i zagađenja morske obale u kopnenom dijelu i otočnom obalom. Ako ne daj Bože dođe do izlijevanja nafte i dođe do ekološke katastrofe, sve zemlje u jadranskom pojasu mogu zaboraviti na turizam najmanje 20 godina. I da li je onda veća korist ili šteta od nafte. Lijepo je pričati i zamišljati kako sve teče po planu ali tko će staviti potpis na potpuno sigurno eksploatiranje. I kao što sam istaknuo da sve najbolje prođe u eksploataciji bez ijednog incidenta ili havarije, bez ekološke katastrofe, opet će nastupiti katastrofa u Hrvatskom turizmu a o tome trebaju brinuti Hrvatski političari i Hrvatska država a ne nikakve druge države koje će sudjelovati u uzimanju nafte. Njih nije biga za ekologiju, to je naša zadaća. Njima je u interesu samo i jedino profit. Očito da je to i Hrvatskoj bitno, ne vodeći računa o posljedicama. Hrvatska nije uspjela u gospodarstvo gdje je krahirala i sada bi najednom jadranska nafta trebala dati Hrvatskoj gospodarski uzlet. Zaboravite na to. Turisti će bježati čim ugledaju prve platforme. Samo da vide jednu kapljicu nafte na plaži i u daljini platformu, istoga trenutka će pobrati stvari i odjaviti se u hotelu. Nemojte to zaboraviti. Hrvatska ne može dati i ribu i naftu i turiste. Da li bi se vi kupali negdje na plaži u nekoj zemlji u moru punom platformi za crpljenje nafte. A Hrvatsko more su do sada svi hvalili i propagirali i sve veći broj turista dolazi iz godine u godinu. I to će mo uništiti kao što uništimo sve što dotaknemo. Osim toga građani moraju reći zadnju riječ referendumom a do tada valja obustavite sve aktivnosti oko crpljenja nafte i plina u Jadranu.

Avatar Jorge
Jorge
15:38 22.04.2014.

Platili 60 milijuna kuna? Pa zar on ne zna da su svi zainteresirani platili uvid u podatke. Doduše ne znamo koliko i kome, te dal ' je plaćen a to PDV, al' nešto se ipak "zaradilo"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije