Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas u Večernjem

Dalić: Da je Milanović mislio nešto mijenjati, vidjelo bi se to u proračunu

pdf
15.01.2015.
u 00:01

- Pričanje praznih priča u nas se i dalje smatra najpoželjnijim sadržajem politike - kazala je u intervju Večernjem listu Martina Dalić.

Martina Dalić, nezavisna zastupnica u Saboru, koja je nedavno napustila HDZ jer smatra da ne može izvući zemlju iz krize, analizira koje su mogućnosti Kolinde Grabar-Kitarović da utječe za ekonomiju.

Ekonomska su pitanja dominirala u predsjedničkoj izbornoj kampanji. Može li nova predsjednica svojim inicijativama vratiti optimizam i preokrenuti negativan trend u ekonomiji?

Nova predsjednica može, a nadam se i da hoće, početi mijenjati političku kulturu u Hrvatskoj. S obzirom na bogatu međunarodnu karijeru, ona za to ima dobre pretpostavke. Obećala je da će aktivno tražiti i poticati dijalog između najvažnijih političkih aktera i, uspije li, to bi bio velik doprinos promjeni političke kulture. Najvažniji sadržaj toga dijaloga trebao bi biti upravo ekonomski, a rezultat dogovor o reformama koje Hrvatska mora kontinuirano i uporno provoditi u sljedećih pet do deset godina kako bi nadoknadila propušteno u proteklih deset godina. Predsjednik Republike nema izvršne ovlasti u konkretnom vođenju ekonomske politike, ali može se pozicionirati kao točka stabilnosti koja traži i inzistira na dijalogu te političkom dogovoru o npr. pet reformi i njihovim jasnim ciljevima od kojih u sljedećih deset godina ne smije odustati nijedna vlada koja bude vodila Hrvatsku. Ako uspije u poticanju i ostvarivanju ovakvog dijaloga i dogovora, tada bi novoizabrana predsjednica na kraju svog mandata mogla s pravom tvrditi da je dala doprinos ekonomskom napretku Hrvatske.

Svi bježe od reformi

Prva tri dana nakon izborne noći sugeriraju da ćemo imati burnu političku godinu. Očekujete li da će Milanovićeva vlada ići s nekim promjenama u posljednjoj godini mandata?

Da je mislila provoditi ikakve značajnije promjene ili reforme, Milanovićeva vlada to bi najavila, recimo, pri donošenju proračuna, ili predložila u zakonskim prijedlozima. Dodatno, mnogi se u Hrvatskoj zaklinju u reformu državne i javne uprave uključujući i vladajuće, predsjedničke kandidate, oporbu, poslodavce itd. Ja sam u listopadu predložila konkretna rješenja kroz paket zakonskih prijedloga koje će, koliko doznajem, Vlada danas odbiti. Stručnost, kompetentnost, napredovanje prema rezultatima rada, depolitizaciju i jačanje profesionalnosti rukovodećeg kadra u državnoj i javnoj upravi Vlada ne prihvaća. Najsmješnije je to da je Vlada ista takva rješenja predvidjela kao mjeru u industrijskoj strategiji koju je nedavno usvojio Sabor. Povezivanje riječi i djela u nas je i dalje politička nepoznanica. Pričanje praznih priča u nas se i dalje smatra najpoželjnijim sadržajem politike i zato su, među ostalim, rezultati ove vlade ovako loši.

>>Cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista

>>Martina Dalić: Rashodi su podcijenjeni za najmanje 1,5 mlrd. kuna

>>Okrugli stol Martine Dalić: Hrvatskoj treba ustavno ograničenje na visinu deficita

Komentara 21

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
23:11 14.01.2015.

Tko ne bi nizao uspjehe poput uspješnih kao Grčić, inteligentnih poput Opačićeve, domoljubnih poput Pusićeve ili pronicljivih kao Petrović Jakovina. Dobro da smo još živi.

ST
stefj
22:42 14.01.2015.

Eh, gđa. Dalić, osoba koja se odrekla stranke da bi suprug zadržao mjesto u NO INA-a. Ipak mjesec dana u NO donese više novaca nego godinu dana zastupničke plaće, uz to da nema više ministarske pozicije niti ako HDZ ponovo dođe na vlast... Jednostavan izbor, naročito nakon što je Karamarko pokazao da ne računa više na nju.

DA
Djeca_Arbata
22:14 14.01.2015.

Gospođo Dalić jednako kao i cijenjena gospođo Jadranka Kosor svojim istupima u medijima, učinili ste ogromnu štetu ljudima koji su za Vas glasovali u trenucima Vaših života kada ste obnašali visoke pozicije u Vladi RH, a na koje ste došli zahvaljujući glasovima birača HDZ-a. Štoviše poštovana gospođa Kosor izabrana je na jednom suludom skupu u Areni Zagreb prilikom neobjašnjivog odlaska Ive Sanadera. To je tada bio suludi i mahniti skup, potpuno izvan svake pameti i logike. Gledajući ga sa TV-a naslućivao sam da se loša vremena spremaju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije