Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kontakt 'koža na kožu'

Marta je prvo novorođenče koje je nakon porođaja zaspalo na prsima svoga tate

obitelj Gradečak
Foto: Branimir Bradarić
22.11.2018.
u 15:28

Ovim je iskorakom vinkovačka bolnica stala uz bok rodilištima koja primjenjuju najsuvremenije svjetske smjernice u poslijeporodnoj skrbi za novorođenčad

Prva beba u obitelji Gradečak, malena Marta, koja je svijet ugledala prije 15-ak dana carskim rezom u rodilištu Opće županijske bolnice Vinkovci, prvo je novorođenče koje je nakon porođaja umjesto na majčinim zaspalo na golim prsima svoga tate. Ovim je iskorakom vinkovačka bolnica stala uz bok rodilištima koja primjenjuju najsuvremenije svjetske smjernice u poslijeporodnoj skrbi za novorođenčad.

- U našoj ustanovi smo počeli prakticirati kontakt “kože na kožu“ s ocem, a prvi puta kontakt je izveden 8. studenoga 2018. godine - rekla je glavna sestra Odjela za pedijatriju Martina Rajić.

Foto: Branimir Bradarić

Pojašnjava kako kontakt „kože na kožu“ odmah nakon poroda predstavlja najbolje oblike njege donesenog, zdravog novorođenčeta.

 -U slučajevima carskog reza majka je uglavnom pod općom anestezijom, no čak i kada je majka budna jer se zahvat odradio epiduralnom anestezijom, izravni kontakt između majke i djeteta može biti ograničen zbog praktičnih i medicinskih razloga - kaže Rajić.

Tada se golo novorođenče položi na očeva prsa tako da im se koža dodiruje.

- Očevi tako jačaju povezanost s djetetom, pružaju mu osjećaj sigurnosti, ali i podižu svoje samopouzdanje - istaknula je Rajić.

 

Komentara 11

PA
Pajkoslava2
22:52 22.11.2018.

samo vi svi pljujte i dalje po Ž.M. i onima koji organiziraju referendume... ignorirajte i dalje takve akcije..jer s vremenom ćete vidjeti da oni što nam vlada stavlja kao zaštita bilokoga, jest ustvari agrEsivnost gej lobija. Kakav liberalizam??? ovo je propast čovječanstva. Svi pljuju po čovjeku koji maltretira svoje cucke. digla se cijela Hrvatska na noge zbog toga, a žene koje ubijaju djecu u svojim utrobama štite i opravdavaju. Ja sam trudna i već sam s 8 tjedana mogla vidjet srce svog djeteta kako kuca... Abortus je UBOJSTVO!!!!! VL- blokiraj me slobodno. odavno ste izabrali jednoumlje! Samo neuk čovjek u ovom moze vidjet nešto dobro.

GO
goran2hr
17:47 22.11.2018.

Pomodarstvo i IK u svom punom sjaju.

NO
nostradamus11
15:45 22.11.2018.

ne pisete kako svi koji imaju priliku idu u vukovarsko rodiliste,a bjeze iz vinkovackog glavom bez obzira..to malo istrazite..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije