Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTVORENE SVE OPCIJE ZA NOVE MJERE

Markotić potvrdila: Razmišljamo o daljnjem skraćivanju izolacije

Zagreb: Izjave za medije nakon sastanka Stožera civilne zaštite RH i Vlade
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/3
20.11.2020.
u 21:13

Studiju s Oxforda u kojoj se navodi kako je mala vjerojatnost da je netko, tko je već prebolio koronu, ponovno zarazi u sljedećih šest mjeseci, ocijenila je izvrsnom

Nakon dva do tri tjedna mogli bi biti prvi rezultati. Ako ne budu brojevi padali, sve se opcije razmatraju - kazala je u večerašnjem Dnevniku Nove TV ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić, napominjući da mjere ne mogu ništa učiniti ako ih se ljudi ne budu pridržavali.

- Brine nas porast broja oboljelih i umrlih. Pogotovo što je proljeće daleko. Zimsko je razdoblje gdje očekujemo da se sljedećih dva do tri mjeseca moramo boriti s ovim virusom. Sve se pokušava činiti i s različitim mjerama i s razmjenom znanja o tome kako najbolje liječiti i zbrinjavati bolesnike - dodala je Markotić.

>> VIDEO Ministar Božinović objavio nove mjere

Studiju s Oxforda u kojoj se navodi kako je mala vjerojatnost da je netko, tko je već prebolio koronu, ponovno zarazi u sljedećih šest mjeseci, ocijenila je izvrsnom

 - To znači da imamo garanciju da će zdravstveni sustav širom svijeta pa i u Hrvatskoj izdržati. Ministar zdravstva Vili Beroš je rekao da je oko 4000 zdravstvenih djelatnika preboljelo koronu, to znači da ćemo imati ljude koji su zaštićeno. A tu je i sve ono stanovništvo koje je do sada preboljelo - svi su oni zaštićeni od širenja virusa - navodi Markotić.

Otkrila je da se razmatra i daljnje smanjenje broja dana u izolaciji.

- Potrebne su daljnje studije, razmišlja se i danas se i raspravljalo  o tome da se ide na još možda manji broj dana, ali uz dodatna testiranja. O tome se raspravlja na nekoliko razina u Europi. Pretpostavljamo da bi se neke zajedničke preporuke za sve zemlje Europe mogle donijeti - kazala je.

Komentara 10

ES
Esteder
01:51 21.11.2020.

Znanost podupire upozorenje dr. Judy Mikovits da bi cjepivo COVID moglo ubiti 50 milijuna Amerikanaca 19. studenog 2020. Publius 1 Komentar U virusnom videu, virologinja dr. Judy Mikovits kaže da bi cjepivo protiv koronavirusa moglo ubiti 50 milijuna Amerikanaca u u narednim godinama, za što će potom biti krivi novi sojevi COVID-a. To će biti zbog virusnih smetnji na koje je čak i dr. Anthony Fauci upozorio kao na problematične u cjepivima. Fauci je na proljeće rekao kongresnom odboru: "Moram upozoriti da postoji mogućnost negativnih posljedica kada određena cjepiva zapravo mogu pojačati negativni učinak infekcije," Mnogi drže da je u tijeku plan za oslobađanje planeta od viška stanovništva. Žureći se s "razotkrivanjem", Reuters ocjenjuje Mikovitsove tvrdnje kao "neutemeljene". Reuters uzima uobičajene snimke na vjerodostojnost Mikovitsa, od kojih se ona obranila u ovom intervjuu. No, tvrdnje nisu neutemeljene, prema znanosti koja opisuje "upalni imunološki odgovor" kod životinja testiranih u ranijim pokušajima razvoja cjepiva protiv koronavirusa, poput SARS-a i MERS-a. Bilten biotehnološke industrije Biopharma Dive piše: “Nikad nije postojalo cjepivo ni za jedan koronavirus. Mnogi su se proizvođači cjepiva bazirali na prethodnim istraživanjima drugih koronavirusa, poput SARS-a ili MERS-a, koji dijele genetske sličnosti sa SARS-CoV-2, ali i razlike. Mnogo je još uvijek nepoznato o novom koronavirusu i kako naša tijela reagiraju na infekciju. "

IB
iva.begovic
09:37 21.11.2020.

Opće je pravilo u infektologiji da su dva uzastopna negativna nalaza dokaz obeskličenja. Kada brojevi zaraženih i resursi za testiranja nisu dostatni onda se kriteriji prilagođavaju: npr. osoba je izliječena ako u zadnjih 48 sati nije imala simptome. Ali to ne znači, nužno, da se obeskličila. Odustajanje od čvrstih dokaza obeskličenja i eventualno skraćivanje liječenja u kući i/ili samoizolacije govore nam, vrište nam u lice: "oslonite se na sebe i čuvajte se!" Jer sistem nas, bez obzira koliko to i dalje zeliio, više ne može zaštiti po pravilima struke.

LE
LeonardoGoldman
02:10 21.11.2020.

Kak sad, u korona pick-u ona bi smanjila izolaciju. Kak joj nije nis čudno kada procita taj naputak? I kak se ne osjeća blesavo to javno izgovoriti? Stvarno losa režija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije