Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podaci

Marinac i Šestak u samo tri godine udvostručili dug

darko marinac i zdravko šestak
Josip Maljak/Pixsell
25.02.2010.
u 14:30

Na kraju 2005. godine zaduženost Podravke bila je 833 milijuna kuna, a na kraju 2008. godine nevjerojatnih 1,7 milijarda

Samo u tri godine - 2006., 2007. i 2008. - Podravkin menadžment strahovito je povećao zaduženost koprivničke kompanije, do te mjere da je ona čak udvostručena - vidi se iz poslovnoga izvješća koje su dobili dioničari u sklopu priprema za izvanrednu skupštinu što će se održati za mjesec dana.

Godine 2005. Podravkin dug iznosio je 833 milijuna kuna. Iduće se popeo na 982 milijuna kuna, a u 2007. već na 1,1 milijardu kuna. Na zadnji dan 2008. koprivnička je kompanija bila zadužena nevjerojatnih 1,7 milijarda kuna!

U tome trenutku to je bilo više nego što je kompanija vrijedila na burzi, a sada je to otprilike jednako cijeni po kojoj bi netko mogao kupiti Podravku.

Najgora stvar u tolikom zaduživanju koprivničke prehrambene kompanije jest to što novac nije išao u razvojne ili akvizicijske projekte, nego je bila riječ o čistom rasipništvu. Iz današnje perspektive može se primijetiti da je dio novca progutala operacija Spice, no čak i to nije ni izdaleka dovoljno da se objasni potreba za tolikim kreditima.

Samo ta činjenica bila bi dovoljna da menadžment kompanije smjesta dobije otkaz, a da Nadzorni odbor potom razmotri je li u njihovim potezima bilo i elemenata kaznene odgovornosti.

U doba podizanja kredita po principu "pijanih milijardera" šefovi Podravkine uprave bili su Darko Marinac (do 21. srpnja 2008.) i Zdravko Šestak, obojica u istražnome zatvoru zbog operacije Spice.

U ovom trenutku, koliko se zna, nitko nije potegnuo pitanje njihove kaznene odgovornosti i zbog strahovitog zaduživanja koprivničke kompanije bez ikakva pozitivnog utjecaja na poslovne rezultate.

Da je novac koji su dobili od banaka utrošen na jednu poštenu akviziciju, Podravka je danas mogla biti najmanje 50 posto veća.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije