Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar financija

Kakav će biti epilog zahtjeva za opoziv Marića: Ovo su mogući scenariji

Zdravko Marić
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
1/4
26.04.2017.
u 16:49

Nije isključeno da će Plenković od njega zatražiti da ode, ali pod Marićevim uvjetima, a u Mostu svi osim Bulja još šute o tome kako će se postaviti prema opozivu.

Iako Most danima šalje neformalne poruke da bi se ministar financija Zdravko Marić trebao sam povući iz Vlade, što je za Most najmanje bolno rješenje, Marić to u ovom trenutku (samostalno) neće učiniti.

Časna evakuacija

– Marić sada sigurno samoinicijativno neće otići iz Vlade jer bi u jeku zahtjeva za opoziv i optužbi da je znao za sporne situacije u Agrokoru praktički priznao da je kriv – rekao nam je jučer izvor blizak ministru financija. Dakle, Marić očito ne pristaje nečasno otići iz Vlade uz stigmu da je podvio rep kada je oporba, potpomognuta Mostom, zatražila njegovu abdikaciju optužujući ga za sudjelovanje u poslovnom slomu Agrokora budući da je u koncernu radio kao izvršni direktor za strategiju i tržišta kapitala.

S druge strane, nije isključeno da će premijer Plenković zatražiti njegov odlazak, ali tada vjerojatno pod Marićevim uvjetima koji će to povlačenje učiniti najmanje bolnim i uz najmanju političku štetu za ministra financija koji je, u konačnici, zaista dobar ministar. U vrhu HDZ-a odluku o sudbini ministra Marića još nisu donijeli, napominju da je riječ o iznimno osjetljivom pitanju te da ne žele prejudicirati njegovu krivnju. – Ne vidim nijedan razlog zašto bi Marić u slučaju Agrokor bio kriv. No opet je jasno da je situacija s Agrokorom za njega neugodna. Još ćemo vidjeti koji će biti epilog priče s njegovim opozivom, analizirat ćemo situaciju i o nizu parametara ovisit će konačno rješenje – rekao nam je jučer izvor iz vrha HDZ-a. Napomenuo je ipak da su sve opcije otvorene, što bi onda značilo i Marićev odlazak iz Vlade, ali možda i rizik da Most pokuša srušiti ministra što bi moglo izazvati pad Vlade, ali i uputio kritiku Mostu.

– Most je u slučaju ministra Marića zaigrao svoju igru koja je povezana s lokalnim izborima – rekao je naš sugovornik iz vrha HDZ-a. Dao je do znanja da Most forsira Marićev odlazak kako bi ojačao svoju poziciju pred lokalne izbore predstavljajući se narodnim tribunima koji neće tolerirati ministra u Vladi koji je radio u Agrokoru i moguće bio upućen u sve sporne situacije tog koncerna. U svakom slučaju, izvor iz vrha HDZ-a naglasio je da će se HDZ u rješavanju situacije s ministrom financija rukovoditi korektnošću prema Mariću, ali i zaštitom interesa HDZ-a. Iz svega proizlazi i da bi HDZ mogao izvesti časnu evakuaciju Marića iz Vlade, ali i da bi mogao riskirati da Most glasa protiv njega što bi možda dovelo do novih parlamentarnih izbora, trećih u dvije godine. Izvor iz vrha HDZ-a kaže da bi odluci za eventualne nove izbore morale prethoditi detaljne analize jer bilo bi “najgore izaći na nove izbore, a dobiti istu situaciju”, dakle ponovnu koaliciju HDZ-a s Mostom. Iz svega što se zadnjih dana čuje u HDZ-u u toj stranci sve su nezadovoljniji suradnjom s Mostom, a izvor iz vrha HDZ-a kaže da, kad se jednom prijeđe crta, onda je sve moguće.

Krajnji rok za glasanje o opozivu ministra Marića u Saboru je 19. svibnja, a budući da 5. svibnja počinje saborska stanka zbog lokalnih izbora koji su 21. svibnja, očito je da bi se to glasanje trebalo odigrati do 5. svibnja. U HDZ-u kažu da će točan datum glasanja o Mariću biti stvar političke procjene i kalkulacije. U vrhu Mosta jučer su bili do kraja zatvoreni kada je riječ o Marićevoj političkoj sudbini. Tvrde da stranka još nije odlučila kako će njihovi zastupnici glasovati, a o svemu će se razgovarati danas, kada se ponovo okupe u saborskim klupama.

Neodrživa pozicija

Zasad je izvjesno jedino da će Miro Bulj dići ruku za ministrov opoziv, od čega ovaj mostovac ne odstupa. – Jasno sam rekao da je meni neprihvatljivo da Hrvatska u ovakvom trenutku nema ministra financija. Mi kao zastupnici nismo imali informaciju o stanju u kompaniji i za takvog ministra ja ne mogu dići ruku – ponavlja Bulj.

Slične zamjerke na Marićev rad iznose i drugi mostovci, a dobar dio ih ne vjeruje da bi Marićeva smjena dovela do pada Vlade. – Plenković je ne tako davno iz Bruxellesa kritizirao Karamarka zbog rušenja vlastite Vlade. Tim je stavom dobio povjerenje i stranačkih kolega i birača na parlamentarnim izborima. Nije valjda da se njegov stav sada promijenio – kaže jedan Mostov zastupnik. Ističe kako je situacija s Karamarkom bila znatno dramatičnija od sadašnje, jer se radilo o sudbini šefa stranke, dok je sada riječ tek o nestranačkom ministru. Tvrdi kako takvo mišljenje prevladava i među drugim kolegama u Klubu zastupnika, koji, kaže, prijetnje o padu Vlade doživljavaju samo kao HDZ-ov spin. I dalje se nadaju da će Marić shvatiti kako je njegova pozicija neodrživa s obzirom na to da ne može sudjelovati u donošenju ključnih odluka u sudbinskom trenutku za hrvatsko gospodarstvo i da će sam dati ostavku.  

>>Most kalkulira i na slučaju Marić testira strpljenje Plenkovića

>>Najniži deficit od 2008. Slijedi bolji kreditni rejting?

Komentara 30

DU
Deleted user
17:12 26.04.2017.

Marić je dobro posložio finacije,pa ga oporba želi maknuti, a Mosto se opet uhvatio za udicu kao i za u slučaju Karamarko.

KS
krseljak.srnova
17:09 26.04.2017.

Marića žele rušiti samo oni,koji žele zlo Hrvatskoj.On svoj posao radi odlično,a to je najvažnije.Nismo u situaciji,da si možemo dozvoliti nove izbore.

BL
Blomberg
17:46 26.04.2017.

I kako ce kod nas uopce nesto dobro funkcionirati, kad se uvijek nadju "pametniji" koji sve "bolje" znaju a nitko veze nema. Maric je pametan covjek i sve si je dobro poslozio ali nasli su se "super hiki " kojimajima on smeta, umjesto da mu svi pomognu. Cudim se premijeru da ne grakne na te posebno " pametne "

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije