Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mariborsku kliniku zatrpao hrvatski zakon o umjetnoj oplodnji:

Mariborska klinika: Nemamo više mjesta za parove iz Hrvatske

bebe
Damir Špehar
20.09.2009.
u 20:00

Ni uz najbolju volju u klinici više ne mogu naručivati pacijentice, ali ljudi ne odustaju, zovu svaki dan i pitaju je li možda oslobođen neki termin

Više od sat vremena bio je zauzet telefon na Odjelu reproduktivne medicine Opće bolnice u Mariboru. Na posljetku se javila medicinska sestra te se, sva izmoždena, ispričala zbog čekanja.

– Nemamo ni sekunde odmora, stalno zvone – povjerila se. Svi pozivi pacijenata dolaze iz Hrvatske.

Počeo egzodus
Navala je pacijenata, svi su termini zauzeti i bolnica više nikoga ne naručuje. Istodobno s početkom primjene novog Zakona o potpomognutoj oplodnji počeo je i egzodus parova koji muku muče s neplodnosti.

Iako su hrvatski ministar zdravstva Darko Milinović te posljednjih tjedana iznenada i dio struke apelirali da nije potrebno odlaziti u inozemstvo – ističući da se uspješnost potpomognute oplodnje neće smanjiti unatoč zabrani zamrzavanja predembrija i dopuštenju za oplodnju samo tri stanice – pacijenti su očito skeptični.

– Za informacije i naručivanje rezerviran je termin od 14 do 15.30 sati. Imamo tri telefonske linije i sve tri su cijelo vrijeme zauzete – objašnjava medicinska sestra Daniela Hanžel. Osim nje, još dvije sestre odgovaraju na pozive.

– I prije smo imali puno pacijentica iz Hrvatske, ali ovo sada... Ovo je neusporedivo. Prava ludnica – dodaje D. Hanžel te je, uz pomoć kolegica, nekako procijenila da ih na dan telefonom i mailom kontaktira više od 30 parova.

– Ni uz najbolju volju ne možemo ih više primiti. Termini su zauzeti za više od godinu dana unaprijed. Neki zovu svakih nekoliko dana interesirajući se je li oslobođen koji termin – objašnjava Hanžel.

I do sada je Slovenija bila glavno inozemno odredište kamo su hrvatski parovi odlazili po pomoć, što i nije čudno kada se zna da se kod nas godišnje obavljalo manje od 2000 potpomognutih oplodnji, iako su potrebe i tri puta veće.

Prema podacima krovne organizacije, Europskoga društva za humanu reprodukciju i embriologiju o mobilnosti pacijenata, u studenome 2008. godine iz Hrvatske su na postupku u inozemstvu bila 44 para.

Jedan je par pomoć tražio u Belgiji, 15 u Češkoj, a čak 28 u Sloveniji, i to najviše u Mariboru. To je, kažu u toj bolnici, i inače njihov mjesečni prosjek.

Zakon promijenjen
Za sada je teško procijeniti koliko će porasti broj pacijentica u stranim klinikama, no iskustvo Italije, gdje je 2004. stupio na snagu zakon vrlo sličan hrvatskome, kaže da bi se broj mogao učetverostručiti. Talijanski zakon u međuvremenu je promijenjen.

Ključne riječi

Komentara 41

CL
clermond
21:38 20.09.2009.

Hrvatski je zakon doveo do toga da unistava djelatnot koju bi trebao regulirati. Druge, liberalnije zakone u drugim zemljama su isto podrzale tamosnje \"struke\". Razlika je u tome da u tim zemljama , npr u Sloveniji, taj zakon pomaze djelatnosti koju regulira. Meni se cini da su Hrvati naprosto glupani, i da to objasnjava sve.

OB
-obrisani-
22:40 20.09.2009.

\"– Ni uz najbolju volju ne možemo ih više primiti. Termini su zauzeti za više od godinu dana unaprijed- Sad štancamo male slovence,pa kad nas bude više od Hrvata dogovorit ćemo termine. Šalu na stranu, onaj tko nezna neka ne komentira.Zakon je dobar.Tako se neće moći ilegalno dilati sa zamrznutim embrijima.Sjetite se Kurjaka.Cijenu svega toga plaćamo svi mi.

H3
hrvatin_32
21:31 20.09.2009.

Koliko znam, i struka je poduprla ovaj zakon i najnovije izmjene. A tko zna bolje od same struke?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije