Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rasprava u Saboru

Milinović: Šime i Nenad posvoje dijete. Tko je mama, a tko tata?

Darko Milinović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
27.02.2014.
u 14:49

Zajednica dviju osoba istog spola neće imati pravo na posvajanje djece i neće se zvati brak, poručio je ministar uprave Arsen Bauk.

Zajednica dviju osoba istog spola neće imati pravo na posvajanje djece i neće se zvati brak, poručio je ministar uprave Arsen Bauk predstavljajući danas u Saboru Zakon o životnom partnerstvu koji se donosi, kako je rekao, zato što je postojeći pravni okvir kojim je uređen položaj istospolnih zajednica u Republici Hrvatskoj nedostatan.

Postojeći Zakon o istospolnim zajednicama iz 2003. propisuje izuzetno uzak opseg prava koja ne mogu osigurati temelj za svakodnevno funkcioniranje istospolnih životnih zajednica, tvrdi Bauk i dodaje kako se način na koji su postavljeni uvjeti nastanka istospolne zajednice pokazao teško ostvarivim u stvarnom životu pa od 2003. godine, od kada je izglasan Zakon o istospolnim zajednicama, do danas službeno nije potvrđen nastanak ni jedne zajednice.

Razlike se ponajprije odnose na položaj djece

– Postojeći pravni okvir nije u skladu s nadređenim pravom Europske unije pa je cilj prijedloga postaviti pravni okvir kojim će se povećati opseg prava zajednica istospolnih osoba. Velika većina država članica osigurala je zakonski okvir kojim jamči jednakost prilika za istospolne zajednice – objasnio je ministar Bauk. Ovim će se zakonom omogućiti sklapanje životnog partnerstva pred državnim tijelom i njegov upis u Registar životnog partnerstva koje vode matični uredi, uzdržavanje, imovinske odnose, nasljeđivanje, porezni status, status životnog partnerstva u mirovinskom osiguranju, sustavu socijalne skrbi, zdravstvene zaštite, u pogledu zapošljavanja i radnih odnosa, pristupa javnim i tržišnim uslugama te javnopravni položaj životnog partnerstva u smislu slobodne kretanja, azilantske zaštite, privremenog boravka, spajanja obitelji i stjecanja hrvatskog državljanstva.

– Razlike koje postoje među istospolnim i heteroseksualnim zajednicama u pogledu prava odnose se ponajprije na položaj djece. Prijedlogom Zakona o životnom partnerstvu ne predviđa se mogućnost posvajanja djece za životne partnere, no sadrži dva moguća djela skrbi o djetetu, prvi model roditeljske skrbi kojim bi životni parter koji nije roditelj djeteta bio stavljen u položaj koji bismo mogli usporedili s položajem koji u bračnim zajednicama imaju očuh ili maćeha prema djeci svog bračnog druga. Drugi institut, drugi model uvodi institut parterske skrbi. Parterska skrb također ne omogućava posvojenje djeteta, mogućnost stjecanja parterske skrbi nastala bi tek nakon smrti životnog partera roditelja djeteta pod uvjetom da drugi roditelj djeteta nije živ – objašnjava ministar te dodaje kako se, uvažavajući specifičnost planiranja obiteljske zajednice životnog partnerstva u kojem žive djeca, izuzetno parterska skrb može steći i za života roditelja djeteta koji živi u životnom partnerstvu, a ako drugi roditelj nije poznat.

"U samom naslovu duboko diskriminatoran"

HDZ-ov Željko Reiner kaže da ovaj zakon već je u samom naslovu duboko diskriminatoran. Odnosi se na osobe koje se nazivaju engleskim akronimom LGBTIQ.

– Pri tome se ovaj zakon odnosi na prva dva slova, recimo to jasno. Na L, odnosno lezbijke, i G odnosno homoseksualne muškarce. On se ne odnosi već sukladno tim nazivom na biseksualne, transrodne i međuspolne osobe što je diskriminatorno – smatra Reiner. – Ja nisam ni spomenuo da se odnosi na LGBT, dakle ja sam govorio o osobama koje stupaju svojom voljom u partnerstvo s osobom istog spola – odgovorio je Bauk.

Nije li licemjerno donositi ovakav zakon nakon referenduma?

HDZ-ov Ante Babić pitao je ministra nije li licemjerno da donose ovaj zakon unatoč odluci koju su donijeli građani na referendumu 1. prosinca 2013. godine o definiciji braka.

– Ja bih vas upozorio da ne dođete u konflikt s Ustavnim sudom koji je, odgovarajući nekoliko dana prije referenduma, u svome priopćenju napisao: "Ustavni sud na kraju smatra potrebnim istaknuti sljedeće – eventualna dopuna Ustava odredbom prema kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca ne smije imati nikakva utjecaja na daljnji razvitak zakonskih okvira instituta izvanbračne i istospolne zajednice u skladu s ustavnim zahtjevom da svatko u RH ima pravo na poštovanje i pravnu zaštitu svoga osobnog i obiteljskog života te svoga ljudskog dostojanstva" – odgovorio je Bauk te podsjetio na neke javne istupe čelnika HDZ-a koji su govorili da nemaju ništa protiv toga da se zakonom priznaju neka materijalna i druga prava istospolnim parovima.

Holy želi da se razmotri i posvajanje djece

HDZ-ov Davorin Mlakar rekao je da je ovaj zakon u stvari način kako da vladajući izbjegnu potvrđivanje rezultata referenduma koji se dogodio prije nekoliko mjeseci i koji je odredio ustavnu definiciju braka.

OraH-ova Mirela Holy pohvalila je prijedlog zakona te predložila da se do drugog čitanja ide i korak dalje, odnosno da se razmotre odredbe koje se tiču posvajanja djece, posebice kada se govori o situacijama u kojima je jedan od partnera biološki roditelj tog djeteta.

"Homoseksualaca ima jednako u svim strankama"

HDZ-ov Dujomir Marasović primijetio je da "homoseksualaca ima jednako u svim strankama, u svim religijama i u svim državama svijeta". Zatražio je i da se "homofob" uvrsti u kazneno zakonodavstvo, u smislu kaznenog djela.

– Apsolutno me se ne tiče tko s kim hoda po Zrinjevcu, tko se s kime seksa i na koji način. Mene interesira samo zaštita treće osobe u ovom slučaju, djeteta. Vi na mala vrata omogućavate usvajanja i posvajanja djeteta. E, protiv toga sam iz razloga što smatram da cijela država sa svojim represivnim aparatom treba braniti treću osobu. Nitko nema pravo, to su fašističke retorike, to su siledžijske retorike da netko kardinala Bozanića bira homofobom godine. Homofob je psihijatrijska kategorija, homo=čovjek, to je psihijatrijska kategorija. Nitko nema pravo birati luđaka godine, a da ne bude zato sankcioniran. I to mora biti zakonski kažnjivo. Ti koji to rade, oni su siledžije, oni diskriminiraju i oni su fašistoidna retorika – govorio je Marasović i nasmijao kolege.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ovaj je zakon ideološki dokument

Ivan Šimunović iz HSP-a dr. Ante Starčević pak rekao je da je ovaj zakon "ideološki dokument koji na prilično perfidan način izigrava volju Hrvatica i Hrvata izraženu putem narodnog referenduma prošle godine".

– Ovo je nasilje nad demokracijom i nasilje nad voljom naroda, a vlada čak ni ne pokušava prikriti što radi, a čak se i prezime može mijenjati. Ne znam kako točno prezime utječe na stabilnost emocionalne zajednice – pitao je Šimunović, a ministar mu je odmah odgovorio. – Što se tiče prava na promjenu prezimena, svaka osoba prema Zakonu o osobnom imenu ima pravo na promjenu prezimena, jedino se tu govori u kakvome postupku – objasnio mu je Bauk.

Sukob svjetonazora

Laburist Branko Vukšić kazao je da se ovim zakonom ne ugrožavaju prava heteroseksualaca niti se ugrožava brak kao klasična institucija.

– Može se eventualno govoriti o sukobu svjetonazora. Mislim da ovaj zakon omogućava promjenu, da je ovaj zakon dobar iskorak i kako na tome treba ustrajati, možda popraviti neke dijelove i sasvim sigurno se ne radi, ponavljam, o ugrožavanju nečijih tuđih prava – uvjeren je Vukšić.

Ajmo napraviti cijeli iskorak

SDP-ova Gordana Sobol primijetila je da je, što se više u hrvatskom društvu htio urediti status istospolnih zajednica, više rasla zabrinutost za djecu.

– Ovakve vrste zabrinutosti po našem mišljenju duboko su ukorijenjene u predrasudama i stereotipima o LGBT osobama. Naprotiv, društvene znanosti prokazuju na neki način ovu tobožnju zabrinutost i smatraju je potpuno neutemeljenom. Štoviše sva istraživanja upućuju na to da se djeca čije su majke lezbijke ili očevi gejevi ne razlikuju po svome znanju, po svojoj prilagodbi ili ukupnoj dobrobiti od djece heteroseksualnih roditelja. Također, ne postoje nikakvi znanstveni dokazi za tvrdnju o tome da su lezbijke, gejevi, biseksualne ili transrodne osobe na bilo koji način neprikladne za brak ili partnerstvo ili neprikladne da budu roditelji zdrave i dobro prilagođene djece – objasnila je Sobol. Njezin stranački kolega Šime Lučin smatra da treba dozvoliti posvajanje djece odmah.

– Mislim da nije više vrijeme da sferu ljudskih prava realiziramo na rate pa ono pravimo korak mali, pa onda drugi put drugi korak. Ajmo napraviti cijeli iskorak i da jednom završimo tu priču – uvjeren je Lučin.

Milinović: Ako Šime i Nenad posvoje dijete, tko je mama, a tko tata?

I HDZ-ov Darko Milinović smatra da se zakonom omogućava posvajanje djece istospolnim parovima te kako nitko ne razmišlja o toj djeci.

– Uzmimo sada primjer: Šime i Nenad posvoje dijete, ono krene u vrtić, tamo razgovara sa svojim vršnjacima o tome tko mu je mama i u tom trenutku ostaje zapanjeno bez odgovora. Otići će kući i pitati Šimu i Nenada tko je mama, a tko je tata? Kako takva situacija utječe na psihofizički razvoj djeteta – zanimalo je Milinovića.

Ministar Bauk odgovorio mu je da nijedna zakonska odredba ne dopušta bilo kojoj dvojici muškaraca ili dvjema ženama u bilo kakvoj vezi da posvoje dijete i da mu budu roditelji.
– Ne znam tko bi bio otac, a tko majka. Zakon omogućava Nenadu da se, ako Šime umre, ili Šimi, ako Nenad umre, da se nastavi brinuti za Nenadovo, odnosno Šimino dijete – rekao je Bauk, a Milinović je zaključio da vladajući ovim zakonom ne vode apsolutno nikakvu brigu o djeci.

>>'Zajedno smo 12 godina, volimo se, ali za državu ne postojimo kao par'

>>'Ministar nas kao u 'Carevom novom ruhu' uvjerava da ne vidimo nešto što vidimo'

Komentara 64

DU
Deleted user
17:12 27.02.2014.

Šime (Lučin) je mama,a Nenad (Stazić) tata....

KA
kafka
14:57 27.02.2014.

A što je s osobama istog spola koje žive zajedno a nisu gay? Zar se moraju homosexati da bi stekla spomenuta prava? Zar je sex osnov za prava koja bi slojedila iz zajedničkog života ? Životno partneri ne moraju nužno nužno nizi i seksualni partneri. Što je s pravima aseksualaca (seksuakno nezainteresiranima)? Kad se jednom otvori pandorina kutija ... . .

SA
samazg
14:59 27.02.2014.

Sutra, ne daj Bože, i naše dijete može biti dano na posvajanje. I nikada neće imati mamu i tatu, nego roditelja br.1 i roditelja br. 2. Sloboda? Da li je to sloboda ili ugnjetavanje nas večine ili same te djecee koja imaju pravo na mamu i tatu? A o izigravanju narodne volje, o ignoriranju Ustava i rezultata referenduma je suvišno govoriti. Jer, sve ovo je ovo samo jedan zakon: zakon sile.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije