Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZGOVOR: Mirko Grbešić, novi vlasnik hrvatskog poduzeća Maraska

'Maraska' jača tržišnu poziciju 'Mepasa'

bih_maraska_txt.jpg
import
23.11.2006.
u 18:16

ŠIROKI BRIJEG Širokobriješka tvrtka Mepas, vlasništvo poznatog poduzetnika Mirka Grbešića, na skupštini dioničara Maraske ozakonila je vlasništvo nad tom najstarijom tvornicom u Zadru. Grbešić je postao predsjednik Nadzornog odbora Maraske. Bio je to povod za razgovor s tim uglednim gospodarstvenikom.

VL: Kako je došlo do preuzimanja vlasništva nad tvrtkom Maraska?
GRBEŠIĆ: Maraska je tvrtka s vrlo snažnim brandom, vrlo kvalitetnim proizvodom i velikim potencijalom. Uz dodatna ulaganja u modernizaciju poslovanja, te uz sinergiju s našim ostalim prehrambenim industrijama, mišljenja smo da može izrasti u stvarno respektabilno poduzeće na ovim prostorima. To je bio motiv preuzimanja vlasništva nad Maraskom.

VL: Što Maraska dobiva novim vlasnikom?
GRBEŠIĆ: Preuzimanje Maraske pratit će provjereni i uspješni recept preuzimanja i razvoja ostalih poduzeća članica Mepasa. To podrazumijeva modernizaciju poslovanja kroz tehnološka ulaganja, ulaganja u distribuciju, marketing, smanjenje troškova, te jačanja tržišne pozicije kroz povezivanje s našim ostalim članicama.

VL: Što vlasništvo nad Maraskom znači u ukupnoj vlasničkoj strukturi Mepasa, odnosno za vas kao vlasnika?
GRBEŠIĆ: Opća globalizacija i otvaranje tržišta jednostavno iziskuju okrupnjavanje proizvođača iz svih industrija, pa tako i prehrambene. Ako se želi opstati i razvijati na tržištu nužno je udruživanje radi jačanja tržišne pozicije. Tržišna pozicija Mepasa jača svakom novom akvizicijom, a svaka nova akvizicija s druge strane automatski dobiva vjetar u leđa od strane grupacije i njezine ukupne pozicije na tržištu.

VL: Planira li Mepas unaprijediti i osuvremeniti proizvodnju u Maraski i koliko investirati u tehnološki napredak tvrtke?
GRBEŠIĆ: Samo okrupnjavanje bez dodatnih ulaganja ne znači puno. Dodatna ulaganja i investicije nužni su i bez njih je nemoguće očekivati neki veliki rezultat. Maraska je tu sigurno na dobrom putu jer je nova tvornica već puštena u pogon, na 230 hektara posađeno je oko 90.000 stabala maraske, otvaraju se nova tržišta, ulaže se u nove proizvode, a takav trend ulaganja nastavit će se i u budućnosti.

VL: Ima li Mepas u svojim razvojnim planovima preuzimanje vlasništva i nekih drugih hrvatskih tvrtki?
GRBEŠIĆ: Mepas u razvojnim planovima ima dosta novih projekata. Hoće li u pitanju biti nove akvizicije postojećih tvrtki ili će to biti potpuno novi proizvodni pogoni zasad još nije sigurno. Naš strateški cilj je daljnje jačanje i širenje na tržištu, a ono je nemoguće bez novih proizvodnih kapaciteta.


Među vodećim gospodarstvenicima u BiH i RH

Preuzimanjem vlasništva nad zadarskom tvornicom Maraska širokobriješka tvrtka Mepas i obitelj Grbešić nastavljaju širiti svoje poslovno carstvo u BiH i RH. Mepas i Mirko Grbešić vlasnici su osječke Saponije, splitskog Brodomerkura i Koestlina iz Bjelovara te širokobriješkog Metalca. Grbešić spada među vodeće gospodarstvenike u BiH, RH i čitavoj jugoistočnoj Europi, o čemu svjedoče broj uposlenih, ukupan prihod i dobit tvrtki u njegovu vlasništvu te brojna priznanja njemu i tvrtkama u njegovu vlasništvu. (F. V.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije