Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potpore iz Pre-Seed fonda

Maras: Ulažite u startupe umjesto da novac držite na računima banaka

Gordan Maras
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
18.05.2015.
u 13:45

U Ministarstvu poduzetništva i obrta potpisani su prvi ugovori s ulagačima i poduzetnicima, korisnicima potpore iz programa poticanja ulaganja u vlasnički kapital inovativnih poduzeća.

U Ministarstvu poduzetništva i obrta danas su potpisani prvi ugovori s ulagačima i poduzetnicima, korisnicima potpore iz programa poticanja ulaganja u vlasnički kapital inovativnih poduzeća.

Riječ je o potporama iz takozvanog Pre-Seed fonda, za koji je u državnom proračunu osigurano pet milijuna kuna. Prve ugovore potpisali su tvrtke Agrivi s investicijom od 200.000 kuna, Thorium s investicijom od 102.000 kuna te Snap Tap koji je osigurao investiciju od 150.000 kuna.

„Kroz ovaj fond želimo potaknuti investiranje u vlasnički kapital inovativnih poduzeća, koja će razviti nove proizvode i biti konkurentnija na međunarodnom tržištu. Moramo ulagati u inovativne tvrtke, tvrtke koje daju dodanu vrijednost i koje imaju veliki globalni potencijal. Posljednjih godina sve veću pažnju posvećujemo ovakvim ulaganjima i želja nam je da što više ojačamo startup scenu u Hrvatskoj“ , poručio je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras istaknuvši da su bespovratna sredstva velika pomoć poduzetnicima u prvim fazama razvoja tvrtki te pozvao i druge potencijalne investitore da ulažu u ovakve projekte, umjesto da novac drže na računima banaka.

Darko Liović, predsjednik Uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), dodao je kako tvrtke u razvoju pokazuju snažan interes za ovim programom te da je u postupku evaluacija još šest projekata.

„Predviđenih pet milijuna kuna bit će potrošeno do kraja godine, a najveći dio sredstava iz ovog programa bit će investiran u plaće inženjera“, dodao je Liović.

Pre-seed fond funkcionira tako da hrvatski startupi, koji osiguraju investicije privatnih ulagača i poslovnih anđela, dobiju bespovratnu potporu u visini privatnog ulaganja, i to u vrijednosti od 50 tisuća do 200 tisuća kuna.

 „Potpora će nam pomoći da podignemo kapacitet i da krenemo naprijed. Trenutno smo prisutni u preko 130 zemalja svijeta. Ova sredstva uložiti ćemo u plaće inženjera koji će razviti nove proizvode.“, poručio je Matija Žulj iz Agrivija u koji je uložio privatni investitor.

„Svoja financijska sredstva odlučili smo uložiti u najbolje projekte, a ova nam je potpora od velike važnosti kako bismo pomogli još više startupova da se profiliraju na tržištu“, zaključio je Mihovil Barančić, suosnivač ZIP-a i jedan od ulagača.

>>Domaći tim mobilnom aplikacijom želi pomoći ljudima pod stresom

Komentara 15

Avatar mirica19
mirica19
14:02 18.05.2015.

Pa i ti startupovi će brzo propasti kad vi niste sposobni reforme napraviti!

DU
Deleted user
13:59 18.05.2015.

Uložite u start up-e! - sugerira ministar, a poduzetnici si međusobno tepaju "oduzetnici" jer takvog porezničkog pressinga nema južno od Danske i strani investitori bježe od RH k o od kuge. Jel istina da je dotični lampaš napisao u svojoj biografiji da je držal pivice za grlić dok je šprehal u parku o politici? Jerbo to je ta razina... Prvo su pokosili sve što niklo u gospodarstvu, obrtnici se ne sjećaju gorih vremena o čemu svjedoči gomila poslovnih prostora koji zjape prazni - a onda nagovaraju i druge da uđu u taj klub pa će i njih utući porezničkom flaksericom.

TV
tv5378
14:08 18.05.2015.

Start up,kazes,ha.Ma sto si to vidio u New Yorku,uuups,Las Vegsu,bolje zvuci.HBO i nekave igrice,lazi mazi,kradi prokockaj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije