Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbori u italiji

Manji odziv Talijana na lokalnim izborima

Izbori
07.05.2012.
u 16:17

Od 9,5 milijuna Talijana pozvanih na birališta odazvalo se samo 67 posto, a u nedjelju samo 49 posto birača

Najmanje 6 posto birača manje u odnosu na prošle lokalne izbore izašlo je na birališta u nedjelju i ponedjeljak u gotovo tisuću talijanskih općina u kojima se biralo gradonačelnike i vijećnike. Od 9,5 milijuna Talijana pozvanih na birališta odazvalo se samo 67 posto (u nedjelju samo 49 posto). Ti lokalni izbori bili su prvi poslije pada vlade Silvije Berlusconija koji se morao povući u studenome 2011. zbog ekonomske krize s kojom se nije znao sučeliti.

Berlusconijevu vladu desnog centra zamijenila je nestranačka vlada premijera Marija Montija, koja se posljednjih dana sučeljava sa strankama i kojoj je pala popularnost. Slab odziv na birališta znak je nezadovoljstva Talijana političkom situacijom. Talijani su posebno bijesni na političare zbog njihove rasipnosti koju nisu smanjili ni u sadašnjem teškom ekonomskom stanju zemlje.

Biračka mjesta zatvorena su u ponedjeljak u 15 sati. Biralo se nove gradonačelnike u Palermu, Genovi, Veroni, Trapaniju, Astiju, Cuneu, Comu, Monzi, Bellunu, Goriziji, Parmi, L'Aquili, Lecceu itd. U mnogim gradovima, barem prema prvim rezultatima, ići će se u drugi krug. Čini se da svugdje prevladava lijevi centar. Rezultati će na određen način biti i test za sadašnju Montijevu vladu. Iako je riječ o lokalnim izborima na kojima se biraju gradonačelnici, na njihove rezultate zasigurno utječe opće stanje u državi u kojoj se ove godine zbog ekonomske krize ubilo tridesetak ljudi.

Ključne riječi

Komentara 2

K1
k1milica
06:41 08.05.2012.

pa sto ce ti izbori kad imas eu da ti stavi predsjednika trilateralne komisije i bankara za sefa... pa zar opet mjesamo agresora i zrtvu kao i u grckoj,,, banke su skrivile krizu i sad je krivica talijana a ne goldman saxa ciji uposlenik nedemokratski zamjenjuje svog igraca berlusconija,,, sto bi mi zidovi rekli mrzi igru a ne ekipu.....

SI
Slo_Istran
17:55 08.05.2012.

Goriziji???? GORICI!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije