Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi slučaj ostavljene bebe u čakovečkoj bolnici

Maloljetne majke ostavljaju bolesnu novorođenčad jer se ne mogu brinuti o njima

bebe
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
31.03.2022.
u 12:12

– Ne možemo na takve slučajeve gledati na način da ih se okrivljuje i osuđuje kao u filmovima jer su ostavile dijete. To su, kažem, teške životne priče. No, sustav odradi svoj dio posla – rekao je za Večernji list ravnatelj Šegović

U Županijskoj bolnici Čakovec nekoliko puta godišnje zabilježe slučajeve da roditelji ostave bebu na Odjelu pedijatrije jer je ne žele povesti kući. Riječ je uglavnom o teško bolesnoj novorođenčadi.

O novom takvom slučaju pisao je ovih dana tjednik Međimurje. O toj temi porazgovarali smo s ravnateljem ŽB Čakovec Igorom Šegovićem, koji je i sam pedijatar.

– Roditelji su ostavili dijete na Odjelu pedijatrije jer mu, kako su rekli, trenutačno ne mogu pružiti odgovarajući skrb jer je dijete bolesno. Nije to senzacija, zna se dogoditi nekoliko puta godišnje da dijete koje je rođeno teško bolesno roditelji ostave u bolnici. Uglavnom su to roditelji koji imaju više djece – pet, šest ili sedam, a kako beba koja je rođena sa zdravstvenim problemima zahtijeva pojačanu skrb, vožnju na preglede, operativne zahvate i drugo, roditelji kažu da se trenutačno ne mogu brinuti za dijete koje onda kod nas u bolnici ostane do izlječenja. Kad se radi o kronično bolesnom djetetu, premjesti se u specijalnu bolnicu za kronične bolesti Gornja Bistra. Nakon nekoliko tjedana ili mjeseci, kad se dijete oporavi, roditelji dođu po njega. Često to bude i maloljetna majka od 16 ili 17 godina koja se nakon određenog vremena ohrabri i dođe po dijete. Takvi su scenariji najčešći i na kraju ispadne sretna priča. To su sve teške životne priče. Nitko ne ostavi dijete jer ga ne želi. Teško je to opravdati i zvuči grubo, ali oni ih ostave kod nas u bolnici jer im žele dobro. Majke uglavnom nakon toga dolaze u bolnicu posjećivati djecu. Ne možemo na takve slučajeve gledati na način da ih se okrivljuje i osuđuje kao u filmovima jer su ostavile dijete. To su, kažem, teške životne priče. No, sustav odradi svoj dio posla – rekao je za Večernji list ravnatelj Šegović.

VIDEO Teško ozlijeđena beba prevezena u KBC Zagreb: Nagnječen joj je mozak i na respiratoru je

Komentara 4

PE
pežo
13:07 31.03.2022.

Zašto je trebalo ovaj slučaj iznositi u javnost - imamo službe koje su dužne rješavati takve slučajeve i ta djeca imaju pravo na zaštitu pa me čudi da jedan pedijatar i ravnatelj bolnice daje takve izjave-sramota.

RA
radolizem
13:02 31.03.2022.

Ravnatelje ŽB Čakovec dr. Igor Šegović je sve rekao o pripadnicima jedne nacionalne manjine. Da to kaže ravnatelj bolnice u Švicarskoj, Njemačkoj, Sloveniji, slijedećeg bi dana bio smijenjen. Ma ne slijedećeg dana, već bi ga smijenili za 2 sata. Ne znam kome treba ova priča o maloljetnim majkama koje ostavljaju djecu u rodilištu? Čemu to?

RA
radolizem
12:57 31.03.2022.

Opet na jedan zlonamjeran način pišu o Romima. Do kada?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije