Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

'Mali maestro': Polančec bio upoznat s problematikom Dalmacijavina

18.12.2008.
u 16:49

Pravnica DORH-a za pomorsko dobro Snježana Frković izjavila je danas u nastavku suđenja u slučaju "Mali maestro" da su potpredsjednik Vlade Damir Polančec i Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) bili upoznati s mišljenjem DORH-a da se ne ide u privatizaciju Dalmacijavina dok se ne riješi pitanje imovine tvrtke na pomorskom dobru u Luci Split.

U nastavku suđenja bivšem potpredsjedniku HFP-a Ivanu Gotovcu i poduzetniku Svjetlanu Staniću, optuženima za primanje i davanje mita prilikom prodaje Dalmacijavina i splitskog hotela Bellevue, Frković je rekla da je nakon saznanja da se ide u privatizaciju tvrtke poslala dopis Polančecu i potpredsjedniku HFP-u da prije prodaje treba riješiti sporne odnose i probleme napuštanja objekata na pomorskom dobru kako bi se izbjegli mogući sporovi.

Na sastanku u HFP-u Frković je, kaže, upozorila predsjednika Upravnog odbora HFP-a Polančeca i potpredsjednik HFP-a Josipa Matanovića da Dalmacijavino nema prava na objekte koji se nalaze na pomorskom dobru ni na povrat ulaganja. Na sastanku nije donijet zaključak, no svjedokinja kaže da je atmosfera bila takva da se ide u privatizaciju.

Nakon tog sastanka Polančec je Gotovcu naložio da se u natječaju s tri na dvije godine smanji rok za izmještanje s pomorskog dobra.

Na sastanku s Gotovcem, održanim na njegov zahtjev, svjedokinja ga je upozorila da u natječaju treba jasno navesti da kupac treba napustiti pomorsko dobro i da nema pravo na koncesiju jer su se, kaže, bojali mogućih sporova.

DORH-ova pravnica danas je ustvrdila da je tada bila u pravu, navodeći primjer prodaje Slavonske banke zbog koje je država naknadno trebala obeštetiti novog vlasnika Hypo Alpe Adria Bank koja prilikom kupnje nije bila upoznata sa stanjem banke.

Forsirali smo da se navede pozicija Dalmacijavina, kazala je, dodavši da su u DORH-u bili revoltirani ponašanjem HFP-a zbog posljedica ako se to učini površno.

Na upit obrane je li Polančec bio upoznat s problematikom Dalmacijavina, rekla je da je trebao biti upoznat s dopisom i mišljenjem, a da ga je i nazvala te preko tajnice poručila da ga treba zbog Dalmacijavina, no on nije uzvratio poziv.

Na pitanje Stanićevog branitelja Ante Nobila rekla je da mišljenje DORH-a nije obvezujuće za HFP ali da oni imaju dužnost upozoriti ih.

Odvjetnik Ljubo Pavasović-Visković zatražio je deblokiranje tri računa njegovog branjenika Gotovca jer ga se ne tereti da je pribavio imovinsku korist osim peke.

Sud je odlučio ponovno pozvati Mate Čuljak koji je u Fondu radio na prodaji Dalmacijavina, a koji se nije odazvao prvom pozivu za svjedočenje.

Nastavak suđenja bit će zakazan naknadno.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije