Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slavodobitnika je na ramenima nosio njegov alkarski momak

Mali alkar Vito u sridu

Alkar Vito prepares before the Children's Alka competition in Vuckovici village, Croatia, August 23, 2015. Children's Alka is a tournament which has been held every August in the Croatian village of Vuckovici since 1955, commemorating the victory over the
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
25.08.2015.
u 14:37

Na dječjoj alci smiju sudjelovati dječaci stari do 10 godina, a svi imaju nadimke kao što su vuk, poskok, bumbar...

Iako će i sami Sinjani reći da gotovo svaka ulica u Sinju i svaki zaseok u okolici imaju svoju dječju alku, većina će se ipak složiti da je najpoznatija ona u zaseoku Vučkovićima koja se u spomen na pobjedu nad Osmanlijama i po uzoru na veliku alku održava od 1955. Vučkovića dječja alka obilježila je tako ove godine 60. obljetnicu, a kao i na svim ostalim trkalištima, nastupali su dječaci stari do deset godina, koji sanjaju da će jednog dana postati pravi alkari i natjecati se na velikoj alci.

Ovaj je put najmirniju ruku i najoštrije oko, ili kako domaćini kažu, čvrstu desnicu i oko sokolovo, imao mali alkar Vito Vučković koji je tako postao slavodobitnik jubilarne, 60. Vučkovića dječje alke. Gledateljima je bilo najzanimljivije što i mali alkari, poput svojih starijih kolega, imaju cijeli ritual, od odijevanja alkarske uniforme, preko pripreme za trčanje do proslave pobjede. Pobjednika Vitu tako je u kući odjenula majka, od koje je dobio i poljubac za sreću, a nakon pobjede je na ramenima alkarskog momka Ljutka pronesen kroz Vučkoviće. U povodu 60. dječje alke otkriven je i spomenik alkariću.

>>300 godina Alke: Knjiga o velikoj alkarskoj tradiciji puna je povijesnih pikanterija

>>Snimili smo film o Alki, a ne o njezinoj političkoj povijesti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije