Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bliže Europi

Mali, ali uspješni u lobiranju!

Ured hrvatskih regija
Alen Brodar/VLM
30.10.2011.
u 14:00

Ideja je bila da se u europskoj prijestolnici formira Ured, kako bi se kroz fondove privuklo što više novca

U Bruxellesu, političkom i administrativnom središtu Europske unije, već nekoliko godina radi Ured Hrvatskih regija, čija je članica i Krapinsko-zagorska županija. Taj je ured 2007. godine osnovala Varaždinska županija, dok su Zagorci kroz Županiju i Zagorsku razvojnu agenciju u njegov rad uključeni prije dvije godine. Ukupno Ured zastupa četiri županije, šest gradova i dvije razvojne agencije, a četiri glavne aktivnosti su im informiranje, umrežavanje sa europskim regijama i pronalazak europskih partnera, organiziranje edukacija, te, što je istaknuto kao najvažnije, lobiranje. - Ideja je bila da se u europskoj prijestolnici formira takav ured, kako bi se bilo čim bliže informacijama o projektima, kojima se kroz pretpristupne fondove privlači novac do spomenutih partnera, da bi se moglo pravovremeno reagirati, po mogućnosti da se i prije objave natječaja partnerima javi što sve treba učiniti da bi se prijavili na neki natječaj i na njemu prošli. Dakako, tu je i promocija naših partnera, kako u turističkom, tako i gospodarskom smislu - objasnila je Iris Jakupić, voditeljica Ureda hrvatskih regija u Bruxellesu.

Međunarodni forum

Zahvaljujući Uredu, otkad je partner, Krapinsko - zagorska županija, koju to košta 50 tisuća kuna godišnje, imala je više koristi, pa je tako ove godine organizirano predstavljanje Muzeja krapinskih neandertalaca u Hrvatskoj turističkoj zajednici u Bruxellesu. - U sklopu Tjedna gradova i regija Krapinsko - zagorska županija je imala priliku promovirati se, a 17.studenog KZŽ organizira međunarodni forum u okviru lokalnih događaja u sklopu „Otvorenih dana“ Odbora regija, gdje će kolege iz poljske regije Kujawsko - pomorskie prezentirati svoja korisna iskustva na temu strukturnih fondova. Tu je i međunarodni projekt mobilnosti iz programa Grundtvig koji je odobren Mreži udruga - dodala je Jakupić. S obzirom da su manji ured i predstavljaju sjeverozapadnu Hrvatsku, koja je za tamošnje okvire mala zemlja, ističu da su prilično uspješni jer su se uspjeli nametnuti u određenim krugovima te su na polju međuregionalne suradnje prepoznati kao dobar i pouzdan partner, bilo da se radi o socijalnim, političkim ili ekonomskim aspektima. -  Otvoreni smo za bilo koji vid suradnje, ne radimo isključivo sa službenicima u gradovima i županijama.

Stojimo na usluzi

Ukoliko postoji interes ili potreba za nekom informacijom, ili uspostavljanjem kontakata, stojimo na usluzi i gospodarstvenicima ili raznim udrugama. Bilo je slučajeva da su nas zvali poduzetnici koji su tražili investitora, kupca za svoja postrojenja, širenje na nova tržišta i slično – rekla je Jakupić. Zagorski mali i srednji poduzetnici također će zahvaljujući Uredu imati priliku pronaći nove partnere u Belgiji, s obzirom da je u pripremi i konferencija na kojoj će moći razmjeniti iskustava i dogovoriti potencijalna partnerstva s belgijskim kolegama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije