Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI PROJEKT

Mala općina trebala bi kroz godinu dana postati prvo digitalno selo u Hrvatskoj

Strizivojna: Konferencija Poslovnog dnevnika i predstavljanje projekta Strizivojna – "Prvo Digitalno selo u Hrvatskoj"
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/16
06.03.2024.
u 09:12

Zašto baš Strizivojna? Zato što je ta općina poznata po poljoprivrednoj proizvodnji, ali i po broju mladih poljoprivrednika čiji je udio u njihovom ukupnom broju gotovo 20 posto, kaže Mato Lukić, zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Osječko-baranjske županije

Strizivojna, mala općina u Osječko-baranjskoj županiji, kroz godinu bi dana trebala biti prvo digitalno selo u Hrvatskoj. Projekt Digitalno selo pokrenuo je Poslovni dnevnik, a cilj mu je, umrežavanjem poljoprivrednika s tehnološkim kompanijama i stručnjacima, pokazati i dokazati da nove tehnologije mogu unaprijediti i olakšati poljoprivrednu proizvodnju. Njegov službeni početak označen je konferencijom u Strizivojni, a podršku mu je dalo i Ministarstvo poljoprivrede.

Zašto baš Strizivojna?

Za provođenje projekta Digitalno selo odabrana je Općina Strizivojna, općina koja broji oko 2500 stanovnika i oko 15 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, i to na prijedlog vladajućih u Osječko-baranjske županije. Ovu županiju Poslovni dnevnik nije slučajno odabrao za provođenje svog projekta. Regionalna samouprava na istoku zemlje, poznata po poljoprivrednoj proizvodnji, posljednjih se godina suočava sa sve većim demografskim problemima. Poslovni dnevnik stoga je odlučio uključiti se i dati svoj doprinos spajanjem onoga što je naša budućnost – digitalnih tehnologija – i onoga što je naša prošlost ali i budućnost bez koje nema života – proizvodnja hrane.

“Ovo je još jedan u nizu društveno odgovornih projekta koji je Poslovni dnevnik odlučio provesti, rekla je Ivana Krajinović, direktorica Večernjeg lista, na konferenciji koja je označila početak Digitalnog sela. “Riječ je o prvom projektu ovakvog tipa što ga čini jedinstvenim u Hrvatskoj. Želimo potaknuti sve ključne dionike na suradnju te stvoriti platformu za dijeljenje digitalnih znanja u ovom važnom sektoru za hrvatsko gospodarstvo”, istaknula je.

No, projekt ima i drugu vrlo važnu komponentu – demografsku, naglasila je direktorica Večernjeg lista. “Ostanak mladih cilj je svih nas, a zajedničkim radom to im moramo i možemo omogućiti”, rekla je dodavši da je Strizivojna prvo ali ne i posljednje digitalno selo u Hrvatskoj. “Razvoj digitalnih sela inicirat ćemo i drugdje”, poručuje.

GALERIJA Konferencija Poslovnog dnevnika i predstavljanje projekta Strizivojna – "Prvo Digitalno selo u Hrvatskoj"

Strizivojna: Konferencija Poslovnog dnevnika i predstavljanje projekta Strizivojna – "Prvo Digitalno selo u Hrvatskoj"
1/16

Zašto baš Strizivojna? Zato što je ta općina poznata po poljoprivrednoj proizvodnji ali i po broju mladih poljoprivrednika čiji je udio u njihovom ukupnom broju gotovo 20 posto, kaže Mato Lukić, zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Osječko-baranjske županije. “Zadržavanje mladih na zemlji i u zemlji naš je prioritet. Da bismo to osigurali poljoprivrednicima želimo biti podrška. Projekt Digitalno selo stoga nam je odmah sjeo i instinktivno smo osjetili da je idealan za nas”, rekao je Lukić.

Strizivojna je, naime, kraj koji je poznat po stočarstvu te je bio prva asocijacija vlastima u županiji kada su dobili priliku savjetovati Poslovnom dnevniku tko bi bio najprikladniji za njegovo provođenje. U Strizivojni posluje 15-ak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te se uzgaja između 1000 i 1300 grla junadi.

Poljoprivrednici općine na raspolaganju imaju oko 1500 hektara zemlje. Većina te zemlje u privatnom je vlasništvu (1300 hektara) te se na njoj uglavnom uzgaja žitarica. Obradiva površina u ovoj općini, zahvaljujući projektu Poslovnog dnevnika, u budućnosti bi trebala davati bolje i veće prinose, nada se Josip Jakobović, načelnik Općine Strizivojna.

“Drago mi je da smo upravo mi odabrani za provođenje projekta Digitalno selo i na tome iskreno zahvaljujem Poslovnom dnevniku i Večernjem listu. Nadam se da ćemo kroz godinu dana već vidjeti rezultate te da će svi imati koristi od njegova provođenja”, ističe Jakobović. Unapređenje poslovanja korištenjem digitalnih tehnologija i alata najveći je benefit koji bi poljoprivrednici trebali dobiti.

VEZANI ČLANCI:

Projekt otvoren svima

Što i kako koristiti pak, savjetovat će im, potpuno besplatno, dvije tehnološke kompanije – InfoDom i Digital Agro – obje s dugogodišnjem iskustvom u razvoju digitalnih alata namijenjenih korištenju u poljoprivredi. Pravim savjetima i preporukama korištenja tehnologije u poljoprivredi poljoprivrednici bi trebali dobiti više vremena, smatra načelnik Općine Strizivojna.

“Naši OPG-ovi koriste određene digitalne alate, ali nedovoljno. Njihovim snažnijim uvođenjem u poslovanje povećat će, nadam se, proizvodnju, a to bi trebalo potaknuti otvaranje novih radnih mjesta, ali i zadržavanje mladih u Strizivojni i Slavoniji”, ističe Jakobović. Marin Mandarić, gradonačelnik Đakova, grada koji je od Strizivojne udaljen oko 13 kilometara, nada se da će mala općina biti nit vodilja i pokazni primjer i drugim općinama i gradovima da se odvaže uči u projekt.

Marija Vučković, ministrica poljoprivrede, kaže da joj je drago da je projekt digitalnog sela iniciran upravo u kraju poznatom po stočarskoj proizvodnji. “Dugo govorim kako je za Hrvatsku jako važna transformacija poljoprivredne proizvodnje te isticanje važnosti miješane proizvodnje, odnosno ratarstva, stočarstva te diverzifikacije u ruralnom prostoru. Jedino tako možemo na ispravan način zainteresirati mlade da se bave poljoprivredom”, ističe ministrica. Važan će ulogu u tome imati i mediji.

“Zahvaljujem stoga Poslovnom dnevniku na ovoj inicijativi”, rekla je Vučković. Ključnu će ulogu u njegovom provođenju imati i IT kompanije pa ministrica naglašava da je projekt otvoren svima koji se žele uključiti i kroz njega dijeliti svoja znanja i iskustvo. Navodi i da projekt Digitalno selo slijedi sve prioritete Vlade, a to su demografska revitalizacija, digitalizacija, dekarbonizacija i obrazovanje. Nakon predstavljanja projekta dogovoren je sastanak svih uključenih – poljoprivrednika i IT kompanija – na kojem bi trebao biti dogovoren detaljan plan digitalizacije farmi u Strizivojni i uvođenja najnovijih tehnologija u njihovo upravljanje.

FOTO/VIDEO Ovo je obnovljena zgrada u Karlovcu: Pucaju joj zidovi

Strizivojna: Konferencija Poslovnog dnevnika i predstavljanje projekta Strizivojna – "Prvo Digitalno selo u Hrvatskoj"
1/32

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije