Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVOMOĆNA PRESUDA

Makedonci koji su nasmrt prebili Denisa Tota dobili 52 godine zatvora, smanjene odštete roditeljima

Denis Tot
Instagram
22.01.2024.
u 16:46

Prvooptuženi Angelo Georgievski (30) i drugooptužena Klementina Lefkovska (21) nepravomoćno su osuđeni na po 18 godina zatvora, dok je trećeoptuženom Andreju Kostovskom (21) izrečeno 16 godina zatvora.

Apelacijski sud u Skoplju potvrdio je prvostupanjske presude za ubojstvo Denisa Tota (27), mladića iz Đakova kojega je skupina mladih Makedonaca pretukla na smrt u noći sa 6. na 7. travnja 2022. godine. Apelacijski sud u Skoplju prihvatio je presudu Osnovnog suda u Skoplju, koje je optuženima izreklo ukupno 52 godine zatvora.

Prvooptuženi Angelo Georgievski (30) i drugooptužena Klementina Lefkovska (21) nepravomoćno su osuđeni na po 18 godina zatvora, dok je trećeoptuženom Andreju Kostovskom (21) izrečeno 16 godina zatvora. U izreci presude sutkinja Osnovnog kaznenog suda u Skoplju Elena Ilievska-Josifović kazala je kako je prvi udarac Denisu zadao prvooptuženi Georgievski, a da je Lefkovska nakon toga bila "izuzetno uporna u udaranju", piše Jutarnji list.

- Nisu prijavili da je žrtva ozlijeđena, nisu prijavili incident. Klementina nije pomogla Totu, a Angelo je pobjegao. Oboje su izrazili kajanje zbog onoga što su napravili. Ipak, videosnimke su bile najpouzdaniji dokaz. Nedvojbeno je da su bili svjesni posljedica koje su nastupile. Pad Denisa Tota, koji je bio snažan sportaš, jasno ukazuje na snagu Angelovih udaraca. Udarci su se nastavili, a najupornija je bila Klementina koja se u jednom trenutku vratila namjesto incidenta i opet udarila Hrvata po glavi - rekla je sutkinja.

Apelacijski sud ipak je preinačio prvostupanjsku presudu u dijelu odšteta roditeljima i bratu ubijenog Denisa. Prema nepravomoćnoj presudi, ocu i majci trebalo je biti isplaćeno po 145 tisuća eura, a bratu Borisu 130.000 eura. Viši sud to je prilično smanjio, pa Denisovim roditeljima pripada odšteta od po 65 tisuća eura, a bratu 48 tisuća eura.

VEZANI ČLANCI:

Podsjetimo, Denis Tot (27) bio je u najboljim rukometnim godinama kada se dogodila velika tragedija u Skoplju. Hrvatski rukometaš nasmrt je pretučen 7. travnja 2022. u noćnom izlasku ispred diskoteke Privilege. Preminuo je u bolnici, u koju je navodno dovezen čak sat vremena nakon što je tako ostavljen, a o razmjerima iživljavanja i bešćutnosti ispred skopske diskoteke svjedoči i snimka koju je Večernji list dobio na uvid odmah po dolasku u Skopje. 

Nakon neobičnog zataškavanja, gdje je prvo naglašeno da je preminuo od srčanog udara, utvrđeno je da je hrvatski rukometaš preminuo od posljedica premlaćivanja.

- Na toj snimci vidi se da je Tot nakon prvih nekoliko udaraca ostao nepomično ležati na asfaltu. Vjerojatno je već tada bio kritično. Međutim, napadači su ga nastavili mlatiti, čime se situacija zasigurno pogoršala. Neshvatljivo je što prolaznici nisu reagirali ranije i zašto je tako kasno žrtva dovezena na hitnu pomoć. Da se ranije reagiralo Denis bi danas možda bio živ - rekla je ranije ravnateljica skopske bolnice Maja Mojsova uz izraz duboke sućuti obitelji preminulog rukometaša.

Jedan od napadača, Gjorgievski, koji je prvi udario Tota, bio je u bijegu nakon zločina. Prije toga je 2016. u Mariboru automobilom udario u pet parkiranih vozila i pobjegao, no policija ga je uhvatila. Ispostavilo se da je Gjorgievski bio član skupine koja se bavila dilanjem droge. Slovenska je policija u listopadu 2016. otkrila i laboratorij za proizvodnju sintetičkih droga, među kojima i drogu za silovanje.

Denis je bio iz Đakova gdje je zajedno s bratom Borisom, koji je rukometni vratar i igra u Nizozemskoj, nastupao za Đakovo. Otac je bio nogometni trener, no u Đakovu je, zbog Duvnjaka i Kopljara, rukomet ipak sport broj jedan. Kasnije ga je put odveo u Španjolsku, u Ademar iz Leona. Sahranjen je u rodnom gradu. Koliko je obitelj Tot poznata u sportskom spektru grada Đakova i njegove okolice, pokazuju i dolasci momčadi RK Đakova, HNK Đakovo Crotaije, NK Torpeda iz Kuševca, ali i Nenada Bjelice, Miroslava Bičanića, Stjepana Jukića, Antuna Labaka, Josipa Milardovića i drugih nogometnih ikona koje je dalo slavonsko podneblje. 

VIDEO Hrvatski rukometaš Denis Tot preminuo u Sjevernoj Makedoniji

Komentara 5

PO
pobjednik1
17:44 22.01.2024.

Nisu dobili 52 godine,nego svatko po 18..18...16 To je za oduzimanje života NIŠTA. Uz dobro vladanje izaći će za 12. Kako sud vrednuje život, to je gadljivo.

ST
struky3_
17:48 22.01.2024.

Kod nas obično-neobično ubojstvo isto 12-13 god. s tim da optužene moraš molit da dođu na izricanje presude. Oćete veće plaće !?

UK
U_koom
17:39 22.01.2024.

Dobro su dobili ! Svaka cast sudu..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije