Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HZZO ne plaća liječenje

Majku troje djece lijek za rak stoji 6000 eura mjesečno!

rak pluća konferencija
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/4
06.11.2014.
u 17:32

Testiranja na ALK mutacije uskoro bi se trebala provoditi na Zavodu za patologiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu

Silvani Vidak, 39-godišnjoj majci troje djece, ovog se proljeća život okrenuo naglavačke. Iako nikada u životu nije pušila, dijagnosticiran joj je rak pluća. Odmah je operirana, a nakon liječenja rak joj se i proširio. Obitelj u Kanadi i Njemačkoj došla je do uglednog liječnika iz Belgije zahvaljujući kojem je napravila dodatna testiranja i tako otkrila da ima ALK+ rak pluća.

Isti joj je liječnik prepisao i novi ciljani lijek xalkori, koji joj puno pomaže, ali nije na listi HZZO-a. Kupuje joj ga obitelj, a stoji 6000 eura mjesečno. Zna samo da ga mora nabaviti jer joj osigurava život. Pisala je i Ministarstvu zdravlja, ali ništa od pozitivnog odgovora.

"Od raka pluća više se ne mora umrijeti"

Dio onoga što posljednjih mjeseci prolazi Silvana je ispričala jučer i na konferenciji za novinare, koju je u povodu Mjeseca borbe protiv raka pluća organizirala Udruga oboljelih od raka pluća Jedra. Tom prigodom vodeći hrvatski liječnici predstavili su važne novosti u dijagnosticiranju i liječenju EGFR i ALK pozitivnog raka pluća koji se dokazuje molekularnim genskim testom i liječi ciljanim lijekom. A od kojeg obolijevaju uglavnom mlade žene, i to nepušači. Baš kao što je Silvana.

– Stvari se mijenjaju posljednjih pet godina. I zato počinjemo intenzivnu kampanju. Rak pluća više nije jedna od onih bolesti od kojih se mora umrijeti – poručio je Miroslav Samaržija, predstojnik Klinike za plućne bolesti Jordanovac i predsjednik Hrvatskog torakalnog društva.

Foto: Marko Prpić/Pixsell

Pet godina preživi samo šest posto oboljelih

Uz kemoterapiju, dosad najrašireniji oblik terapije raka pluća, bolesnicima je omogućena ciljana terapija za mutacije EGFR primjenom lijekova koji se nalaze na listi lijekova HZZO-a, a koja bilježi pozitivne pomake. Međutim, testiranje i liječenje za ALK pozitivne mutacije, što je Silvanin slučaj, nije pokriveno HZZO-om iako takvih bolesnika godišnje u Hrvatskoj ima samo 30-ak.

Ipak, u bliskoj bi se budućnosti testiranja bolesnika na ALK mutacije trebala provoditi na Zavodu za patologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta. No kada će se i kojom dinamikom na listu lijekova uvoditi novi pametni lijekovi, i dalje je nepoznanica. Prema podacima Registra za rak, u Hrvatskoj je u 2011. godini dijagnosticirano 2920 novooboljelih od raka pluća, većinom muškaraca. S obzirom na to da se otkriva kasno, pet godina preživi samo šest posto oboljelih.

>>Morrissey ima rak: Neću se brinuti o tome, odmarat ću kad budem mrtav

>>Tumore nikad 
potpuno 
nećemo moći uništiti 
jer mutiraju

Komentara 20

BR
brodludjaka
17:43 06.11.2014.

Mi smo jedna sramotna, tuzna i jadna zemlja, koja stvarno nema razlog svoga postojanja, osim da se elita bogati i da pljačka bedake koji u njoj zive.

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
18:00 06.11.2014.

Iz dana u dan smo svjedoci da zdravstvo u hrvatskoj postoji samo za bogate pa ljudi moji nasi politicari se kunu da smo svi jednaki a svi oni trce po evropi zbog obicnog tika il teniskog lakta pa osjetljiv samm na to pogotovo kad ta gospoda iz povjerenstva nedaju ljudima lijek moj brat je natalost od raka pluca preminul i otac od gangrene to kaj sam gledal kako umiru bilo je strasno po sat vremena sam teazio glavnu sestru al badava nisam eura imao i nek mi zamjere al nema vise po hipokratu

Avatar nightshadow
nightshadow
17:57 06.11.2014.

Može li mi netko objasniti na temelju kojeg izračuna farmaceutska industrija lijek naplaćuje 6000 Eura...?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije