Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kanonizacija

Majku Terezu proglasit će sveticom 
4. rujna 2016.

Majka Tereza
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
19.12.2015.
u 00:10

Čudesno ozdravljenje teško bolesnog Brazilca koje je znanstveno neobjašnjivo dovest će albansku blaženicu na oltar svetaca

Papa Franjo na svoj je 79. rođendan, 17. prosinca, potvrdio čudo koje se pripisuje zazivanju Majke Tereze od Calcutte. Majka Tereza bit će proglašena sveticom i premda još nije službeno određen datum svečanosti njezina uzdizanja na oltar svetih, pretpostavlja se da bi do toga moglo doći 4. rujna 2016., dakle u Svetoj godini milosrđa.

Prije nekoliko dana, odnosno 15. prosinca, Kongregacija kardinala i biskupa za pitanje svetaca dala je pozitivnu ocjenu, odnosno preporučila je prihvaćanje čuda u ozdravljenju muškarca koji je bolovao od tumora na mozgu, a za ozdravljenje je zagovarao blaženu Majku Terezu. Zašto se spominje 4. rujna kao mogući datum njezina proglašenja sveticom? Zato što je dan kasnije, 5. rujna, godišnjica njezine smrti (1997.), a taj će dan sljedeće godine pasti u ponedjeljak pa će se svečanost održati u nedjelju.

Svetica najsiromašnijih, kako je nazivana Anjëzë Gonxhe Bojaxhiu, kasnije Majka Tereza, rođena je u Skoplju 1910., još u vrijeme Otomanskog Carstva. Utemeljila je Misionarke ljubavi kako bi pomogla siromašnima na ulicama Calcutte u Indiji te je dobila Nobelovu nagradu za mir 1979. Ivan Pavao II. proglasio ju je blaženom 2003.

Ozdravljenje zagovorom koje će albansku blaženicu dovesti na oltar svetaca znanstveno je neobjašnjivo. Jedan brazilski muškarac, vjernik iz biskupije Santos, koji je imao zadnji stadij malignog tumora na mozgu ozdravio je čudom. Odjednom su svi nalazi, sve slike i tomografije pokazale da je tumor nestao. Ozdravljenje se dogodilo 9. prosinca 2008., a danas taj muškarac, koji ima 42 godine, živi normalno. Toga dana 35-godišnji pacijent, inženjer po profesiji, odveden je u komi u operacijsku dvoranu. Operacija je odgođena pola sata zbog tehničkih razloga. Kada je kirurg ponovno ušao u operacijsku dvoranu, vidio je pacijenta kako sjedi i pita: "Što ja ovdje radim". Supruga bolesnog mladića molila je sve da zagovaraju Majku Terezu za ozdravljenje njezina muža i upravo u tih pola sata odgode operacije u bolničkoj se kapeli molila za ozdravljenje svoga muža zajedno sa svećenikom i obitelji. Medicinska komisija Kongregacije za pitanje svetaca ocijenila je 10. rujna ove godine jednoglasnom odlukom ozdravljenje znanstveno neobjašnjivim. Jednoglasnu odluku o neobjašnjivom ozdravljenju donijela je i teološka komisija te se na koncu tako očitovala i Kongregacija za pitanje svetaca.

>> U Prištini svečano otvorena katedrala Majke Tereze

>> Obilježili 10. obljetnicu proglašenja Majke Tereze blaženom

Komentara 31

RI
ribar110
01:00 19.12.2015.

A to jos treba vidjeti sto ce Vucic i Nikolic reci na to mozda ne budu dali dozvolu

OG
Oger
08:35 19.12.2015.

Tereza je bila velika prevarantica. Skupila je milijune i s tim otvorila samostane njenog reda diljem svijeta. U Indiji nije sagradila nijednu bolnicu ili kucu za beskucnike. Tko mi ne vjeruje neka ode na lice mjesta.

NE
nemanatrag
11:53 19.12.2015.

"Čudesno ozdravljenje, znanstveno neobjašnjivo...",ne može se objasniti ali je objašnjivo da ima veze sa dotičnom....još jedna u nizu fantastičnih pripovjedaka za neškolovani i zatucani jad....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije