Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obitelj Assad

Majka traži da bježe iz zemlje dok ih nisu ubili kao Gadafija

'Undated picture shows Syrian President Hafez al-Assad and his wife Anisseh posing for a family picture with his children (L to R) Maher, Bashar, Bassel, who died in a car accident in 1994, Majd and B
Foto: 'LOUAI BESHARA'
1/3
22.03.2012.
u 18:20

O prijedlogu ne želi ni čuti Maher, okrutan mlađi predsjednikov brat

U obitelji sirijskog predsjednika Assada posljednjih se dana, skrivena od očiju javnosti, odvija prava drama. Prema informacijama do kojih je došao portal All4Syria, potaknuta rasplamsalom pobunom u zemlji, Anisa Makluf, majka Bashara Al-Assada, želi da njen sin podnese ostavku te da cijela obitelj napusti Siriju i ode u egzil.

Gadafi je poučan primjer

Prema njenoj ideji, Rusija i SAD trebali bi prije toga izdati Assadovima i ljudima iz njihova najbližeg kruga jamstva da neće biti uhićeni te izvedeni pred sud pod bilo kojom optužbom, a svoj prijedlog obrazložila je primjerom libijskog diktatora Gadafija koji je prošle godine svrgnut i ubijen na cesti nakon višemjesečnih okršaja.

– I za Gadafijev se režim govorilo da ne može pasti, da je potpuno stabilan te da pobunjenici iz Benghazija nemaju nikakve šanse. Sve je palo u vodu doslovno preko noći, a Gadafi je ubijen poput psa na cesti. To je otrijeznilo diktatore diljem svijeta. Ako je jedan od najzloglasnijih vlastodržaca svrgnut, nitko ne može reći da se to ne može dogoditi bilo kojem režimu – kažu analitičari. Zbog Anisina prijedloga obitelj Assad žestoko se podijelila. Dok je umjereniji dio obitelji spreman na egzil u nekoj trećoj zemlju i zamjenu za relativno sigurnu i udobnu budućnost, drugi dio vladajuće sirijske obitelji za takav ishod ne želi ni čuti. Vjeruje se da ovu radikalnu struju obitelji Assad predvodi Maher, najmlađi ali i najokrutniji brat predsjednika Bashara, koji je ujedno i zapovjednik elitnih sirijskih postrojbi.

Vojnik vodi glavnu riječ

Prema njegovu mišljenju, zaštita Rusije, Kine i Irana toliko je jaka da budućnost vladavine obitelji Assad nije upitna, a sadašnja pobuna nema šanse za uspjeh, kao što nije imala ni pobuna protiv Hafeza al-Assada koja je 1982. izbila u Homsu. I tada su doslovno sa zemljom sravnjene cijele četvrti pobunjeničkog grada, i tada su glavom platile tisuće pobunjenika, a na kraju je zavladao mir koji je trajao tri desetljeća.

– Maher je školovani vojnik, vrlo je agresivan i po svemu podsjeća na zloglasnog Gadafijeva sina Khamisa. Baš poput njega, Maher Assad predvodi napade na pobunjenike, a njegova je postrojba uništila čitave četvrti Homsa u posljednjoj ofenzivi kada su pobijene tisuće ljudi. Vrlo je jasno da u nekim situacijama upravo on, kao vojnik u obitelji, vodi glavnu riječ, a ne njegov stariji brat Bashar, predsjednik Sirije, koji je kao liječnik školovan u Londonu – kaže za Večernji list britanski analitičar i geostrateg Sajjan Gohel.

Ključne riječi

Komentara 3

GR
grah
22:37 22.03.2012.

i večernjak, otkud ste preuzeli ovu vijest?

ZO
zook
08:34 23.03.2012.

bravo grah, daj nas nedavite s glupostima svi smo mi u takim razmišljanjima i u našoj demokraciji. hehehe

ZO
zook
08:37 23.03.2012.

a novinar je plačenik il mu je josipovič sredio posao ili je iz vjesnika došao..hehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije