Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kupnja informacija

Mafijaški kurir Mlinar radio i za Vojkovićev adriatica.net

'05.03..2012., Zagreb - Marko Vojkovic, vlasnik tvrtke Emporion i Emporion usluge koji sudajuju sa ZAMP-om. Photo: Boris Scitar/VLM/PIXSELL'
Foto: 'Boris Scitar/VLM/PIXSELL'
1/3
04.11.2012.
u 11:50

Naše informacije da mu je Mlinar bio savjetnik, Vojković demantira tvrdeći "da on nije osoba kojoj bi trebali savjetnici"

Krug utjecajnih osoba s kojima se nedavno uhićeni Igor Mlinar, osumnjičen kao mafijaški kurir, družio ili poslovno surađivao sve se više širi i postaje sve zanimljiviji. Osim kontakata sa sudačkom i pravosudnom elitom, u koju se ubraja i predsjednik Županijskog suda Ivan Turudić, Mlinar je poslovno surađivao i prijateljevao s Markom Vojkovićem, vlasnikom Emporiona.

Poznanstvo dugo 20 godina

Vojković je poznat kao dobar prijatelj predsjednika Ive Josipovića koji k tome od početka devedesetih godina ima ugovor sa ZAMP-om prema kojem za svoje poslovne usluge dobiva čak četvrtinu prihoda ZAMP-a. Ivo Josipović je od 1987. do 2000. godine bio glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja za koje ZAMP naplaćuje autorska prava glazbenika.

Marko Vojković potvrdio nam je da je Mlinar, kojeg policija sumnjiči da je kupovao informacije iz tajnih istraga i prenosio ih ekipi iz podzemlja, 2007. ili 2008. godine bio prijavljen u njegovoj tadašnjoj tvrtki Adriatica.netu, ali “više se ne sjeća što je točno Mlinar radio”. Adriaticu.net osnovao je Vojkovićev Emporion, a 2007. godine, dakle, u doba kada je tamo zaposlen Igor Mlinar, 50 posto udjela u vlasništvu kupuje EPH Ninoslava Pavića. Poslije, u dokapitalizaciji te posrnule tvrtke u vlasničku strukturu Adriatica.neta ulazi osam privatnih tvrtki (među njima i Slobodna Dalmacija u vlasništvu EPH) i državna Croatia osiguranje. Štoviše, Vojković uvjerava da Mlinar nije imao nikakva konkretna zaduženja, “niti je u firmi sjedio, niti je išta radio”. Pa, zašto ste ga onda držali na plaći, pitamo ga?

– Možda je imao neki honorarni ugovor, zaista se ne sjećam – tvrdi Vojković koji Mlinara poznaje dvadeset godina. Naše informacije da mu je Mlinar bio savjetnik Vojković demantira tvrdeći “da on nije osoba kojoj bi trebali savjetnici”. On kaže da nakon što je 2009. njegov udio u Adriatica.netu pao na jedan posto s Mlinarom više nije imao nikakvu poslovnu suradnju. Ipak, s njim se nastavio družiti i posljednji put su se čuli dva ili tri tjedna prije nego što je uhićen. Na pitanje je li Mlinar, kod kojeg je policija našla tajne policijske dokumente, ikada tražio da ga upozna s predsjednikom Josipovićem, Vojković odgovora da nije, ali da on na tako nešto ne bi niti pristao. Vojković, dodaje, ne zna poznaju li se Josipović i Mlinar.

Viđali se na utakmicama

Uhićenja Mlinara i Vlade Rajića, kuma Vinka Žuljevića Klice, vezana su uz curenje informacija iz policijskog USKOK-a i dogodila su se nakon objave afere Hrvatski Watergate u kojoj su, kako se sumnja, nezakonito prikupljani ispisi poziva i poruka vodstva SOA-e. Pritom je bivši šef SOA-e Josip Buljević bio prokazan kao netko tko je kontaktirao s ljudima koji imaju veze u krim-miljeu, što se naknadno pokazalo netočnim i što je demantirao i državni vrh.

No, ispostavilo se da su s Mlinarom u kontaktu bili mnogi utjecajni ljudi, pa i oni povezani s predsjednikom države, ali svi odreda tvrde da nisu imali pojma čime se Mlinar uopće bavi. Vojković, kao i Turudić, tvrdi da nije mogao ni zamisliti da bi Mlinar imao veze s mafijom ili bio kurir podzemlja.

Turudić kaže da nikome na čelu ne piše čime se bavi, ali potvrđuje svoje prijateljstvo, bolje rečeno poznanstvo s Mlinarom kojeg zna još iz Virovitice. Više su se združili preko djece koja su išla zajedno u srednju školu. Viđali su se na nogometnim utakmicama (Mlinarov sin igra nogomet, a Turudić je nogometni fan) znali su sjesti na “žuju”, ali Turudić se silno iznenadio kad je čuo da je Mlinar uhićen.

– Ne bi mi na kraj pameti palo – čudi se Turudić.

>>Rajiću, Mlinaru i Krpini mjesec istražnog zatvora

Komentara 2

Avatar pupoljak
pupoljak
12:16 04.11.2012.

hehe....., sucu Turudiću gori, ali nije samo ovo, ima toga još.

OB
-obrisani-
11:55 04.11.2012.

Toliko kamiona droge prede preko granice da je to moguce samo pod strogom kontrolom. I svako toliko uhvati se sitnu ribu da zamagli oci ljudima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije