Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
donijeta deklaracija

Mađarska pooštrava pravila o azilu: Odobrena i pravna osnova za podizanje ograde duž granice sa Srbijom

azilanti
Foto: ilustracija
06.07.2015.
u 18:20

Ista Deklaracija pruža i pravnu osnovu za podizanje ograde duž granice sa Srbijom kako bi se spriječio priliv ilegalnih emigranata

Suočeni s nezapamćenim pritiskom ilegalnih emigranata, koji iz dana u dan pokušavaju prijeći državnu granicu između Mađarske i Srbije, mađarski parlament donio je danas Deklaraciju kojom se pooštravaju pravila o azilu.

Ista Deklaracija pruža i pravnu osnovu za podizanje ograde duž granice sa Srbijom kako bi se spriječio priliv ilegalnih emigranata. Kako navode mediji, ovim dokumentom skraćuje se vrijeme provjere azilanata, a u isto vrijeme mađarskim državnim vlastima omogućuje se da odbace zahtjeve emigranata koji su tijekom svoga višetjednog putovanja prošli kroz neku od sigurnih zemalja. Prve najave podizanja ograde duž državne granice iz Mađarske su se čule prije nekoliko tjedana što su UN i Savjet EU kritizirali s ocjenom da će se na taj način slabiti zaštita izbjeglica u Mađarskoj.

Istim povodom javio se i UNHCR, priopćenjem upućenim mađarskim zastupnicima, koji smatraju kako će podizanje ograde ugroziti živote i sigurnost azilanata koji stižu iz ratnih zona. Međutim, na sva ta upozorenja mađarski premijer Viktor Orban rekao je samo kako mađarska državna granica mora biti zaštićena svim sredstvima od navale emigranata koji stižu preko Balkana. Prema prijedlogu, ograda bi bila žičana. Bila bi dužine 170 kilometara, visine 4 metra i opremljena kamerama i alarmnim sustavom. Prema nekim najavama ograda bi se počela podizati u isto vrijeme, na desetak mjesta, gdje je najveći pritisak ilegalnih emigranata. Od početka godine u Mađarsku je ilegalno ušlo oko 70.000 ljudi.

>>Mađarska ne odustaje: Izgradit ćemo ogradu visoku 4 metra na granici sa Srbijom

>>Mađarska suspendirala propise EU o traženju azila

Ključne riječi

Komentara 9

TV
tv5378
18:49 06.07.2015.

A sto reci nego bravo Orbanu.Tako se zastupaju interesi svoje Domovine!

XA
xaron
21:30 06.07.2015.

I mi bi trebali podici ogradu ne samo prema srbiji, nego i prema bosni.

Avatar Franko_Forte
Franko_Forte
02:19 07.07.2015.

Klošari puštaju sve i svašta preko svojih granica za pedest eura.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije