Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nejasne kvote

Mađarska najavila referendum o migrantskim kvotama za 150 dana

Viktor Orban
Foto: Reuters/PIXSELL
26.02.2016.
u 14:10

Premijer Viktor Orban predložio je u srijedu da se Mađari na referendumu izjasne o kvotama migranata koje bi, prema planu Europske unije, svaka od članica Unije trebala primiti kako bi se rasteretile prve zemlje na ulazu u EU, Italija i Grčka.

Mađarski ministar pravosuđa optužio je u petak Europsku uniju za prekoračenje ovlasti jer članicama nameće migrantske kvote te je najavio da bi Budimpešta referendum o tom pitanju mogla održati najranije za 150 dana.

Mađarska se razilazi s Europskom komisijom i nekim državama članicama EU u pristupu prema izbjegličkoj i migrantskoj krizi. 

Premijer Viktor Orban predložio je u srijedu da se Mađari na referendumu izjasne o kvotama migranata koje bi, prema planu Europske unije, svaka od članica Unije trebala primiti kako bi se rasteretile prve zemlje na ulazu u EU, Italija i Grčka. 

"Naše je stajalište da EU nema ovlasti narediti naseljavanje ljudi u bilo kojoj zemlji. EU nema takvu jurisdikciju", rekao je ministar pravosuđa Laszlo Trocsanyi. Dodao je da bi se referendum mogao održati najranije za 150 dana, a najkasnije za 250 dana jer je potrebno provesti pravni proces. 

>> Orban: Budućnost i sigurnost Europe prepuštamo dobroj volji Turske

Komentara 7

DA
Darko22
14:34 26.02.2016.

Svaka EU zemlja bi MORALA održati ovakav referendum, ipak se traži od građana europe da žive uz te...ljude... a ne od političara koje će se držati svojih vila i stanova u elitnim naseljima

Avatar Abcd....
Abcd....
16:28 26.02.2016.

Madjarska kao i Poljska i Slovacka nece primiti nikoga od tzv. izbjeglica bio referendum ili ne. Tocka.

Avatar superhik74
superhik74
17:34 26.02.2016.

Direktno izjasnjavanje gradjana referendumom je najposredniji oblik demokracije, ali to diktatorima iz EU smeta, pa su Orbana ti isti proglasili "diktatorom". EU je postala takva sprdacina da je to za nevjerovati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije