Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUĐENJE Očekuje se spajanje postupaka protiv Gotovine, Čermaka i Markača

M. Šeparović: Zajedno lakše protiv optužnice

goto_separ.jpg
import
10.12.2005.
u 19:37

Ante Gotovina, Mladen Markač i Ivan Čermak vjerojatno će biti optuženici u jednom sudskom postupku, jer su činjenice i događaji o kojima je riječ u 90 posto optužnice identični: riječ je o događajima nakon akcije Oluja, a tužiteljstvo je već i prije najavilo da će spojiti ta dva predmeta. Branitelj Mladena Markača Miroslav Šeparović kaže kako bi, nakon spajanja, položaj njegova branjenika mogao biti jednak ili možda čak i nešto bolji, da će biti lakše napasti optužnicu koja govori o zločinačkom pothvatu. Šeparović kaže i da među obranama trojice optuženih nema mogućnosti bilo kakvih sukoba.

 Očekujemo i pomoć Vladina savjeta prijatelja suda koji je radio na optužnici protiv generala Ante Gotovine. Mislim da će u pravnom smislu sad obrana biti lakša  kaže Šeparović, dodajući i da Gotovina i Markač nisu bili u istom zapovjednom lancu.

Obrana ostaje ista
Branitelj Ivana Čermaka Čedo Prodanović već je najavio kako će obrana ostati posve ista bez obzira na to je li i Gotovina suoptužen. Zasad nije zakazan početak suđenja Markaču i Čermaku, a Prodanović očekuje da će predraspravni postupak do početka suđenja Gotovini potrajati najmanje pola godine.

Goran Mikuličić, također branitelj Mladena Markača, najavljivao je kako očekuje da suđenje počne tek najesen iduće godine, te da su veliki izgledi da sud odobri spajanje predmeta Gotovina s predmetom Markač-Čermak, u skladu s načelom procesne ekonomičnosti. Suđenje Čermaku i Markaču vjerojatno nije ni zakazivano jer se očekivalo da bude otkriven general Gotovina.

Nakon što se u ponedjeljak Gotovina izjasni o krivnji, tužiteljstvo će dobiti rok u kojem Gotovininim braniteljima mora dostaviti dokaze na kojima temelji optužnicu.

Brijunski transkripti
Moguće je da se tada  rasplete i priča o tome na čemu Carla del Ponte temelji tvrdnju da je u Oluji riječ o zločinačkom pothvatu. Samo se u našoj javnosti špekuliralo da se ta tvrdnja temelji na tzv. brijunskim transkriptima razgovora predsjednika Tuđmana s vojnim vrhom 31. srpnja 1995. No, tužiteljstvo nikad nije potvrdilo da je zaista riječ o tom dokazu, čiju autentičnost osporavaju Gotovinini branitelji.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije