Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suđenje za kornate

Lučić: Slavica nije jedini krivac, valjda će sud otkriti i druge

dražen slavica, suđenje (1)
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/5
23.11.2010.
u 10:00

Jutros u 10 sati u Zadru je, naime, počelo suđenje Draženu Slavici zbog tragedije koja se dogodila 30. kolovoza 2007. godine na otoku Kornatu, u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca.

- Uz dužno poštovanje prema preminulim kolegama ne osjećam se krivim - kazao je Dražen Slavica nakon čitanja optužnice na zadarskom Županijskom sudu gdje je jutros u 10 sati počelo suđenje zbog kornatske tragedije.  30. kolovoza 2007. godine na otoku Kornatu poginulo je 12 vatrogasaca, a Slavicu se tereti da je, kao šibensko-kninski županijski vatrogasni zapovjednik, učinio niz propusta i povreda propisa koji su doveli do nesreće. Terete ga zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine.

Raspravna dvorana zadarskog suda bila je tijesna za sve članove obitelji poginulih vatrogasaca, njih dvadeset dvoje, koji su, mahom u crnini i sa suzama u očima, slušali navode iz potresne optužnice u kojoj je potanko iznesena kronologija stradavanja njihovih sinova, očeva, muževa i braće, vatrogasaca na Kornatu.

Već i prije početka suđenja, pred zgradom suda mnogi od njih ustvrdili su da je ''konačno bilo vrijeme da suđenje počne". Neki su čak posumnjali da će uopće početi.

- Smatram da je Slavica kriv što nas je poslao na požarište: maloljetnike, sinove i očeve. Na njemu je da se brani ili da makar kaže tko je kriv. Neka sud odluči. Ali, po mome, nije kriv samo on nego su krivi i drugi. A to će se valjda otkriti na ovom suđenju, ako proradi savjest - kazao je neposredno prije ulaska u sudnicu Frane Lučić, jedini preživjeli u kornatskoj tragediji.

>>D. Slavica, jedini optuženi za propuste, pazi na zaštitu na radu

 

Četveročlano sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Borisa Babića zakazalo je sljedeća ročišta za 18. i 19. siječnja 2011. godine. Prvotno se htjelo ispitati 16 svjedoka od njih ukupno 110, koliko ih se namjerava saslušati, no nakon konzultacija odlučeno je da se broj svjedoka na sljedećim ročištima smanji zbog pretpostavljene duljine svjedočenja.

Prvi će svjedočiti Josip Klarić, otac poginulog Dina Klarića, vatrogasac koji je i sam tragičnog dana bio s njima na kornatskom požarištu, te Velimir Milošević i Zoran Bačić. Oni će odgovarati na pitanja o točkama vrlo opsežne optužnice u kojoj se Slavicu teret da je povrijedio niz odredbi iz više zakona i pravilnika, ponajprije jer je na požarište i desantiranje helikopterima poslao maloljetnike, i osobe koje, izuzev trojice, nisu bili obučene za takvu intervenciju.

Slavicu se tereti i da je s Kornata preusmjerio kanader unatoč tome što su ga vatrogasci, građani, djelatnici NP Kornati i pilot aviona upozoravali kako je požar poprimio katastrofalne razmjere. Nadalje, optužuje ga se i da je unatoč informacijama o stradavanju vatrogasaca kazao: "Što sad? Ako se oni ne znaju snaći, kako ću im ja pomoći?" te kako nije pravodobno organizirao spašavanje stradalih vatrogasaca.

- Teško mi je. Teško mi je... - jedino je što je Slavica prozborio nakon izlaska iz zgrade zadarskog suda, dok je njegov odvjetnik Čedo Prodanović dometnuo da je očito da će suđenje biti "maratonsko".

Zastupnik obitelji stradalih vatrogasaca Mare Mihočević poručio je pak  da će od Vrhovnog suda zatražiti dodatno vještačenje jer brojne okolnosti kornatske tragedije ''nisu do kraja razjašnjene''.

Najteže je, dakako, što je bilo vidljivo u svakom trenutku, bilo rodbini poginulih.

- Osjećam se jednako kao i prije. Nije mi ništa lakše zbog ovog suđenja. Nije mi više ništa važno osim da se konačno otkrije istina, jer ima još krivih osim Slavice - kazala je Ajka Crvelin po izlasku sa suđenja, koje će, čini se, još dugo mnoge u Hrvatskoj upozoravati na tragediju koja se dogodila na Kornatu i otvarati pitanja o nedjelotvornosti i neodgovornosti brojnih mjerodavnih službi i kakva se više ne bi smjela ponoviti.

Komentara 24

RO
ronin
10:44 23.11.2010.

zašto su maloljetnici uopće bili primljeni u vatrogasce?

ZM
zmaj5
10:45 23.11.2010.

Kriv je,ali da je jedini nije.Frane znaš ti istinu,ali bojim se da su te kupili,nažalost

FE
Felicijen
17:40 23.11.2010.

A i taj Lučić sad veli da je bio maloljetan pa je Slavica zato kriv što ga je poslao u akciju. A vjerojatno je na koljenima molio da ga se pošalje, ali se to zaboravlja jer treba ugrabiti još novaca dok se da.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije