Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prisluškivanje

Lubura: MUP je bez naloga uzimao ispise poziva 40.000 brojeva

mobitel
Goran Stanzl/PIXSELL
23.11.2010.
u 22:42

Lubura navodi da policija i sigurnosne službe za svakoga od nas smiju bez naloga suda dobiti podatke s kime smo i kada razgovarali, razmijenili SMS ili e-mail, ali i gdje smo se nalazili.

Stalni sudski vještak za telekomunikaciju, tehniku i metodologiju prisluškivanja Đuro Lubura reagirao je na priopćenje Ministarstva unutarnjih poslova (MUP), Državnog odvjetništva RH (DORH) i Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS) u kojem se demantira da se trenutačno u Hrvatskoj prisluškuje 40.000 nadziranih brojeva i naglašava da je ta brojka znatno manja i kreće se oko 500.

Lubura navodi da policija i sigurnosne službe za svakoga od nas smiju bez naloga suda dobiti podatke s kime smo i kada razgovarali, razmijenili SMS ili e-mail, ali i gdje smo se nalazili. Takve ovlasti zadiranja u privatne podatke bez sudskog naloga od svih zemalja u okruženju i većine europskih zemalja imaju samo policije i tajne službe Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

- U ostalim zemljama za pribavljanje ovih podataka je potrebna provjera valjanosti razloga od strane suda, pa se ovi podaci u tim zemljama smiju pribavljati samo uz sudski nalog. Ovu ovlast koju u Hrvatskoj mogu koristiti bez sudskog naloga, samo policija je tijekom 2009. godine iskoristila za oko 40.000 brojeva, a podataka koliko brojeva su na ovaj način provjeravale tajne službe nemam - navodi Lubura.

On dodaje da je važno razlikovati prisluškivanje odnosno nadzor sadržaja komunikacije (na što se odnosi brojka od trenutnih 500-tinjak mjera koja je naglašena u priopćenju) od provjere telekomunikacijskih ispisa odnosno činjenica s kime ste i kada komunicirali i gdje ste se nalazili (na tu mjeru se odnosi brojka od 40.000 u 2009. godini samo od strane policije). Prisluškivati se smije samo na temelju naloga suda i to istražnog suca ili suca istrage kada se radi o istragama kaznenih djela, a na temelju naloga Vrhovnog suda kada se radi o nadzoru sadržaja komunikacije zbog ugrožavanja nacionalne sigurnosti kojeg provode sigurnosno-obavještajne službe.

- Priopćenje MUP-a, DORH-a i UVNS-a odnosi se na brojku od 500-tinjak brojeva koji su prisluškivani na temelju naloga suda i za koje je nadziran sadržaj komunikacije. Brojku od 40.000 telekomunikacijskih priključaka za koje je od strane policije u 2009. godini bez naloga suda pribavljan ispis dolaznih i odlaznih komunikacija i lokacija korisnika, ovim priopćenjem nije demantiran - upozorava Lubura.

Komentara 21

CH
chemica
23:45 23.11.2010.

Baš me briga. Poštujem zakone ove zemlje, a to ako njene institucije krše moja prava, NE želim znati. Ono što ne znam ne može mi dignuti tlak. Ali, nek mi se samo jedan od tih majmuna sa šahovnicom na glavi pojavi pred vratima bez sudskog naloga...zbog nekakvog telefonskog razgovora ili poruke koju sam poslao... Platit će mi za sve zlo koje mi je njegova nakazna država u životu napravila. Zato, prisluškujte me koliko hoćete, ali nemojte slučajno da ja to saznam.

RA
rajko
00:05 24.11.2010.

da,imaju mogucnost spijuniranja sviju,a stos e to nisu sjetili kad su Zagorac i ostala bagra iznosili milijune iz hr?sto se onda nisu sjetili bez naloga citait poruke i e mailove???

BZ
Branko Zajec
23:21 23.11.2010.

Po svemu izgleda, da oni koji govore da smo policijska država , su u pravu. Toliko zadiranje u privatnost građana, radi se samo u nedemokratskim, režimskim i policijskim državama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije