Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INCIDENT Vijeće srpske nacionalne manjine traži zaštitu rijetkih povratnika pod Papukom

Lovci puškama gađali napuštene srpske kuće?

Arhivska fotografija
import
14.12.2005.
u 17:35

VIROVITICA - Više od 10 godina u ratom stradalim i razrušenim selima pod Papukom gotovo da nije bilo žive duše. Prije tri godine počela je obnova kuća, pa se povratnici vraćaju se na svoja ognjišta. U selu Gornji Meljani do sada je obnovljeno petnaestak kuća, razbacanih od jednog do drugog kraja sela, u kojima živi tek nekoliko staraca. Po njihovoj priči, oni su prošle nedjelje od lovaca Lu Zec iz Četekovca doživjeli neugodnosti, pa se je Vijeće srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije, prijavivši slučaj policiji, stavilo u njihovu zaštitu. Četekovačke lovce optužuje se da su loveći na tome području u nedjelju vatrenim oružjem gađali napuštene kuće na očigled povratnika.

- U gostima su nam bili prijatelji iz Pule, Virovitice i Slatine koje je iznenadila i uznemirila pucnjava u selu. Čuli smo devet pucnjeva, pa se gosti nisu usudili izići iz kuće dok se sve nije smirilo - ispričali su nam supružnici Jelena i Dragić Smiljanić iz Gornjih Meljana, koje smo jučer pronašli u susjednom selu Sekulincima. Lovci LU Zec iz Četekovca odbacuju optužbe, tvrdeći kako su spornog dana s gostima iz Zadra lovili u između sela Gornji Meljani i Đurčići.

- Kada smo se okupljali možda su blizu sela lovci ispalili dva pucnja, ali nikako prema kućama. Poslije smo se okupili u središtu sela, porazgovarali s radnicima iz vodne zajednice koji tamo prave most, ali se nitko nije žalio. Gospodina Dragića Smiljanića, koji je živio u susjednom Slatinskom Drenovcu, prije tri godine prijavili smo policiji zbog krivolova jedne divlje svinje i praseta.

Iako je policija kod njega pronašla oružje i kožu divlje svinje, na sudu je sve to palo u vodu. Stanovnike nismo ni vidjeli, pa ih nismo ni uznemirili: - Prije će biti da nam se gospodin Smiljanić tom prijavom osvećuje za našu prijavu protiv njega zbog krivolova - izjavio je Mario Jaklić, predsjednik LU Zec.


Policija ispituje slučaj

U PU virovitičko-podravskoj jučer su potvrdili da su zaprimili prijavu Vijeća srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije, te da su poduzete mjere kako bi se rasvijetlile sve okolnosti ovog slučaja i utvrdilo što se zapravo u nedjelju događalo na području sela Gornji Meljani, u čijoj su blizini lovci LU Zec, u svome lovištu, provodili organiziran lov. (D.Š.)


Ugroženi životi i imovina povratnika

- Na ponašanje lovaca, koji pucaju po selima Rijence i Gornji Meljani, požalili su nam se građani srpske nacionalne manjine jer time ugrožavaju živote i imovinu povratnika. Od MUP-a smo zatražili zaštitu prava povratnika i o tome obavijestili Vladu RH, OSCE, Hrvatski lovački savez, Savjet za nacionalne manjine i javnost - kaže Staniša Žarković, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije. (D.Š.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije