Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U POVODU

Lora i Vojnić - zločini sa i bez kazne

21.03.2006.
u 19:00

Zločini srpskih pobunjenika u zatvoru u Vojniću neće ostati nekažnjeni. Za smrt dvoje starijih civila, maltretiranje i premlaćivanje ratnih zarobljenika odgovarat će oni koje je država abolirala ili propustila okončati postupak primjerenim pravorijekom. Sve je to, međutim, u dalekom futuru, pravno gledano, krajnje neizvjesno...

Sumnjivci su u bijegu, negdje daleko, i teško će pravda ikada do njih stići. Pravnim laicima doima se nevjerojatnim da netko tko je činio takve užasne stvari može ostati nekažnjen. Oružana pobuna ili ratni zločin? Kakva je razlika? Zatvor je bio isti kao i onaj u splitskoj Lori. Tko je ušao, teško je zdrav izašao. I kakvu sad situaciju imamo? Čuvare Lore očekuje između šest i osam godina zatvora, još jedan postupak, realno i još pokoja godina zatvora. Za ono što se zbivalo prije gotovo 14 godina. Pravna država pokazala je dosljednost i kaznila smrt dvoje srpskih civila, koji su bili pod sumnjom za oružanu pobunu. Već potkraj 1992. obojica bi tih zatočenika iz Lore, pravno gledano, bili slobodni ljudi, jer bi bili abolirani. No, Lora je predstavljala svršetak njihova života, a nesretni događaji uništili su i dobar dio života njihovih čuvara. Politički imperativ vratio je taj slučaj na svjetlo dana.

Lora je svojedobno bila sinonim za sposobnost razrješenja hrvatske ratne traume u vlastitim redovima, dok je sam postupak budno nadziran iz međunarodnog okružja. Vojnić tu gospodu nije toliko zanimao. Dušobrižnici međunarodnih tijela i nevladinih organizacija za promicanje ljudskih prava po službenoj dužnosti kao da su posve usmjereni na traženje žrtava i njihovih krvnika  isključivo na jednoj strani.

Međutim, i nemoć naše pravne države da se jednako postavi prema zločinu, bez obzira s koje strane bio počinjen, žalosti i otvara prostor za različita tumačenja, razumljivo nabijena emocijama. A slučaj Vojnić, danas, isto kao i Lora, s odmakom od 14 godina, ostavlja gorak okus. Osjećaj da netko nije odradio svoj posao kako treba i da je tako omogućio zločincima da nekažnjeno odšetaju, teško je suspregnuti. Zbog toga, navodno, jer su ti osumnjičenici bili pobunjenici, a ne ratni zločinci. Iako sada sve upućuje na to da su bili ovo potonje.

Koje li ironije! U Vojniću i Lori nisu se početkom devedesetih zamarali pravnim kvalifikacijama. To što je netko bio na drugoj strani, to što je bio Srbin ili Hrvat, često je bilo sasvim dovoljno. Stroga sankcija za Loru, a oprost za Vojnić?! Kao da se diskriminacija nastavlja. Zar svi nismo jednaki pred zakonom, zar svaki zločin ne bi trebao biti kažnjen? Koliko ćemo godina još morati čekati da pravna država sanira ratne ožiljke i ispravi nepravdu nanesenu žrtvama zatvora strave u Vojniću?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije