Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POMIRENJE

Linić zakopao ratnu sjekiru s HUP-om, sada ga muče sindikati

Slavko Linić (1)
Patrik Macek/PIXSELL
12.12.2012.
u 09:30

Poslodavci su tražili da država ne 
bude rigidna u primjeni članka koji govori o zatvaranju tvrtke u slučaju prikrivanja prihoda

Ministar financija Slavko Linić u utorak je popodne proveo u Hrvatskoj udruzi poslodavaca. Glavna je tema sastanka, kako doznajemo, bila provedba predstečajnih nagodbi, a dotaknuli su se i fiskalizacije koja stupa na snagu početkom godine. Čini se da je ovim sastankom zakopana ratna sjekira između šefa državnih financija i najvećih poslodavaca u državi jer obje strane tvrde da je sastanak bio iznimno konstruktivan i da je druženje prošlo u pomirljivim tonovima. Izgleda da je na pomolu veliko pomirenje Linića i poslodavaca koji su obilježili godinu teškim svađama i međusobnim optužbama.

– Linić je nastupio u svom stilu, ali je bio konstruktivan – kazao nam je jedan od sudionika sastanka. Linić je govorio i slušao članove Vijeća članica HUP-a, gotovo četrdeset ljudi, a raspravljali su o tehničkim nedostatcima Zakona koji regulira predstečajne nagodbe, a Linić je ponovio i pred poslodavcima da država nema namjeru preuzimati imovinu od dužnika radi upravljanja tvrtkama, već isključivo namiriti svoja potraživanja. Požalio se i na probleme s rezanjem rashoda za zaposlene u javnim i državnim službama rekavši da je mu je teško pregovarati sa sindikatima.

– Primanja službenicima dvostruko rastu zbog dodataka koje je nemoguće rezati jer su zaštićeni granskim ugovorima – kazao je Linić okupljenim HUP-ovcima.

Ne gasiti tvrtke olako

Poslodavci su tražili od Linića da razmisli o izmjenama unutar Zakona o fiskalizaciji. Tražili su da država ne bude rigidna u primjeni članka koji govori o zatvaranju tvrtke u kojoj se otkrije prikrivanje prihoda jer neizdavanje računa može biti i posljedica neopreznosti zaposlenika, a kod većih tvrtki i nepoštene igre konkurencije. HUP-ovce je tijekom dana primio i potpredsjednik Vlade Branko Grčić. Riječ je o samo jednom u nizu sastanaka Koordinacije za gospodarstvo, kazali su nam u Grčićevu ministarstvu. Slična poruka i iz HUP-a. Pozvani su, kažu, da bi razgovarali o posebnom tijelu, odnosno koordinaciji koja će voditi računa o uklanjanju prepreka za ulaganje.

– Grčić želi dobru suradnju i naše savjete kako bi se ubrzale investicije – kazao nam je jedan od sudionika sastanka. Inače, u to neformalno tijelo za vođenje investicija Grčić, koji će voditi investicije, pozvat će i predstavnike lokalnih jedinica i stručnjake iz raznih područja.

Nategnuti odnosi

HUP je imao vrlo nategnute odnose s ministrom financija. Linić ih je okrivio za pad BDP-a kazavši da hrvatski poduzetnici nisu sposobni pronaći posao ako im ga ne da država. Tu vrlo oštru izjavu koristili su i drugi ministri, poput ministrice Milanke Opačić, koja je parafrazirala Linića, što je razočaralo velik dio poduzetnika. Antipoduzetnička klima, na koju je HUP upozoravao godinama, potaknuta je, kazali su HUP-ovci, takvim izjavama.

Nedavne Linićeve optužbe obnovile su tenzije između vlade Zorana Milanovića i HUP-a koje je smirio sad već bivši prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić.

Podsjetimo, HUP-ovci su bili iznimno neraspoloženi prema prvom prijedlogu Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, koji je davao ovlasti Fini da vodi nagodbu bez suda uime države, kao i prema izmjenama Općeg poreznog zakona po kojima je postalo moguće oduzeti i privatnu imovinu poduzetnicima za namirenje poreznih dugova njihovih tvrtki. Bunili su se i protiv objave ‘poreznog stupa srama’, a zbog proboja pravne osobnosti, definiranog zakonom, Hrvatska udruga poslodavaca podnijela je krajem listopada ustavnu tužbu. Objava osobnih podataka na “stupu srama” Porezne uprave, objasnili su razloge tužbe tada HUP-ovci, spornija je to više jer zakonodavac nije razmotrio činjenicu da “porezni dužnici” imaju zakonsku mogućnost predmetno dugovanje po osnovi poreza osporavati na sudu te da postoji mogućnost da sporno porezno rješenje bude pravomoćno poništeno.

>>HUP upozorava: Stanje u državi je kritično

Komentara 9

OB
-obrisani-
09:45 12.12.2012.

Linić nešto kao hoće,a ne zna šta hoće.Dajte na njegovo mjesto postavite Ljubu Jurčića ili nekog stručnjaka koji znade šta mu je činiti.

Avatar dpejakovic
dpejakovic
10:07 12.12.2012.

Komunistička partija!! Socijal demokrati nisu, to su dokazali jednom, evo sad nam drugi put demonstriraju s ovim mandatom. Stazić jučer napada crkvu da ona nema što pričati jer je ovo sekularna država!!! A zaboravio i demokratska, jer u demokraciji svatko ima pravo na svoje mišljenje!!! I ne razumijem kako se to crkva mješa u politiku ako nema političku stranku... Komunjare ostaju komunjare !!! Liniću smjeni se!

VE
velikazmija
10:38 12.12.2012.

pa zašto je otišao Rohatimsky što mislite-

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije