Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HUP-ov okrugli stol

Linić: Prisiljen sam drugi put u 10 godina otpisivati dugove

Slavko Linić (1)
Foto: Davor Višnjić/Pixsell
1/4
04.07.2012.
u 12:35

Opći porezni zakon i Zakon o financijskom poslovanju vrlo su važni zakoni te želimo čuti svaku sugestiju i primjedbu – rekao je Linić

Rokovi plaćanja u zdravstvu kreću se od 360 do 540 dana i nerealno je očekivati da se do rujna mogu svesti u rokove koje predviđa novi zakon o financijskom poslovanju, a to je 30 dana za javni sektor i 60 za sve ostale, kazao je ministar financija Slavko Linić na okruglom stolu HUP-a.

Disciplinirani i prevareni

Neplaćene obveze i dalje rastu i premašile su 44 milijarde, od čega je više od 30 milijardi državnih potraživanja. Linić više nije siguran ni da će ispuniti drugo obećanje, pomaknuti rok plaćanja PDV-a na 45 dana od iduće godine.

– Vidjet ćemo može li se proračun posložiti tako da u njega uklopimo i rok od 45 dana – kazao je Linić. Sugovornik na okruglom stolu, savjetnik Vlado Brkanić, odgovorio mu je da ne vjeruje da će uvesti disciplinu u plaćanju jer su sada rokovi plaćanja među poduzetnicima 113 dana.

Do sredine ovog mjeseca Sabor će izglasati promjenu Općeg poreznog zakona koja će omogućiti javnu objavu dužnika.

Kod građana objavljivat će se imena onih koji duguju više od 15 tisuća kuna, obrtnika 100 tisuća, a tvrtki 300 tisuća kuna. Brkanić je kazao da je čuvanje porezne tajne civilizacijski doseg te da država ne bi trebala narušavati povjerenje koje obveznici trebaju imati prema poreznim vlastima. Linić mu je odgovorio da se kao ministar ne ponosi samo zbog dva zakona koja je predložio, prvi je bio 2002., kada je predložio otpis dugova, a slično čini i sada, deset godina kasnije, jer situacija nalaže takvu drastičnu mjeru. Obveznici koji redovito plaćaju svoje obveze s pravom se smatraju prevarenima zbog dva otpisa dugova u deset godina.

– Sram me je prema onima koji plaćaju i javnom objavom imena dužnika iskazujemo odgovornost prema njima – istaknuo je Linić.

Pomoć OIB-a

Kad je riječ o osobnoj imovini članova uprava i vlasnika tvrtki, Linić kaže da će se država namirivati samo od imovine obveznika koji nezakonito posluju, odbijajući kritike da time narušava poziciju poduzetnika.

OIB je omogućio poreznicima da prate ponašanje vlasnika povezanih društava i ako netko prenosi imovinu iz jedne tvrtke na drugu a da pritom vara državu, vjerovnike i radnike, pitanje je može li se takav nazvati poduzetnikom, rekao je Linić.

Komentara 62

IS
ispravakntcnavoda
12:51 04.07.2012.

Liniću, istjeraš li to do kraja, Hrvatska će profunkcionirati. Još da netko pravosuđe natjera da radi, brzo bi mi iz krize...

OB
-obrisani-
13:03 04.07.2012.

možete vi uvoditi a tko će poštivati???

OB
-obrisani-
18:02 04.07.2012.

i ak ne plate 60 dana, slijedi 20 godina suđenja? mudro....kao i obično !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije