Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje u 4. izbornoj jedinici

’Lijeva’ Koprivnica ruši plan HDZ-a, Đakiću ‘visi’ mandat

Foto: CrloElecto
1/11
02.04.2024.
u 09:02

SDP-ova koalicija peti mandat mogla bi izgubiti u korist HDZ-ove koalicije, koja bi u tom slučaju dobila sedam, a ne šest mandata.

Ivana Anušića, HDZ-ova potpredsjednika stranke i agilnog ministra obrane, na skorim izborima za Hrvatski sabor čeka puno teži zadatak nego što ga je imao prije četiri godine kad je u svojoj 4. izbornoj jedinici predvodio HDZ-ovu listu koja je osvojila čak osam saborskih mandata. Pokazuje to najnovije istraživanje CrloElecto što ga je u toj izbornoj jedinici od 26. do 28. ožujka ove godine provela agencija 2x1 komunikacije. Anušić je ponovno prvi na listi, ali okolnosti su se u međuvremenu toliko promijenile da bi bilo pravo čudo kad bi koalicijska lista HDZ-a ponovila rezultat s prošlih parlamentarnih izbora.

Ključni razlozi

Dva su ključna razloga. Prvi je “efekt Milanović”, tj. uključivanje predsjednika Republike u izbornu kampanju, a drugi je bitno promijenjen izgled 4. izborne jedinice. Za razliku od prijašnje koja je obuhvaćala područje Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije te je slovila kao tradicionalno uporište HDZ-a, u novu 4. izbornu jedinicu uključeni su sjeverni i istočni dijelovi Koprivničko-križevačke županije, tradicionalno skloniji lijevim političkim opcijama. Tu su sad gradovi Koprivnica, u kojoj vlast drži SDP, i “nezavisni” Đurđevac te općine Drnje, Đelekovec, Ferdinandovac, Gola, Molve, Virje itd. Kakvo je, dakle, trenutačno raspoloženje birača na tome, politički prilično heterogenom području? Da se izbori održavaju ovih dana, HDZ-ova koalicija osvojila bi 36,50 posto glasova, SDP-ove Rijeke pravde 26,75, Domovinski pokret 12,25, a prag bi prešla još samo koalicija Most-Hrvatski suverenisti s 8,25 posto. Ispod praga ostali bi Možemo (3 posto), HSU (1,75), HSP (1,25), Socijaldemokrati (0,50), Odlučnost i pravednost (0,25) te koalicija Fokus-Republika (0,25 posto).

VIDEO: Milanović: Protuustavna patvorina političkih olupina istovarena je u nešto što bi trebalo biti Ustavni sud

Neodlučnih je 9,25 posto ispitanika, a izborni apstinenti eliminirani su iz istraživanja. Prevedeno u saborske mandate, podjela izgleda ovako: HDZ dobiva šest mandata (na čelu liste Ivan Anušić), SDP-ova koalicija pet, dva više nego 2020. (Mišel Jakšić), DP dva mandata (Mario Radić), te koalicija Most-Suverenisti jedan mandat (prvi na listi Josip Skočibušić). No ove rezultate ne smijemo uzimati zdravo za gotovo. Naime, istraživanje je provedeno na uzorku od 400 ispitanika uz statističku pogrešku od 4,9 posto, te je pokazalo da SDP-ova koalicija osvaja sigurna četiri mandata, a da bi peti mandat mogla izgubiti u korist HDZ-ove koalicije, koja bi u tom slučaju dobila sedam, a ne šest mandata. Također, potrebno je naglasiti da ankete mjere raspoloženje birača u vrijeme kad su provedene te se nikako ne može tvrditi da će njihovi rezultati odražavati stvarno stanje nakon izbora. Stoga te činjenice moramo imati na umu i u analizi ove ankete.

FOTO Andrej Plenković u društvu najmlađeg sinčića Ivana! Imali su divan razlog za šetnju

1/37

Upitni mandati

Primjerice, letimičan pogled na izborne liste pokazuje da saborski mandati “vise” HDZ-ovu veteranu Josipu Đakiću, koji je sedmi na izbornoj listi, te SDP-ovu virovitičkom adutu Mati Vukušiću, koji je peti na listi svoje koalicije. Također, s obzirom na to da je DP na prošlim izborima osvojio tri mandata, a anketa mu sada projicira dva, osječki profesor engleskog jezika i povijesti Krešimir Čabaja, koji je treći na listi DP-a, teško će ući u Sabor. Zanimljivo je da bi bez mandata mogla ostati i jaka kandidatkinja Hrvatskih suverenista Vesna Vučemilović, koja je druga na listi svoje koalicije, a na prošlim je izborima u Sabor ušla na listi DP-a. Očito je da bi svi oni u izbornoj kampanji trebali loviti preferencijske glasove.

FOTO Graditeljski biseri diljem Hrvatske: Zazidana vrata, cesta za nigdje, isprekidana zebra...

1/9

Komentara 34

Avatar nathanael.opet
nathanael.opet
10:21 02.04.2024.

Ovakve ankete nisu tu da bi davale moguće trendove, nego im je primarna svrha - Stvaranje atmosfere i "namještanje glava" povodljivim i neodlučnim glasačima.

ZM
zm1
10:55 02.04.2024.

Dobro kazes , DP jedina domoljubna , pozivala na okupljanje desnice ali ovi se prave ludi, mogli bi takvi nakon izbora ostat

GR
Groteska
09:36 02.04.2024.

Analitika bez krčmara pokazuje da ni provoditelj ankete nije čist od navijačkog pristupa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije