Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pada cijepni obuhvat

Liječnici upozoravaju na širenje hripavca kod djece: 'Bolest može biti vrlo opasna'

Ilustracija
Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell
1/3
23.10.2023.
u 21:21

Hripavac predstavlja opasnost za malu djecu koja nisu još u potpunosti razvila imunitet i koja nisu cijepljena

Virusna infekcija dišnog sustava, hripavac, počela se, nakon Splita, širiti i u Zagrebu. Bolest karakterizira jaki kašalj te ona može biti opasna za najmlađe. Epidemiologinja HZJZ-a dr. med. Iva Pem Novosel istaknula je kako je u Hrvatskoj zabilježeno 110 slučajeva, od čega je oko sedamdeset iz Splitsko-dalmatinske županije, a 14 iz Zagreba. 

"To nas ne čudi toliko s obzirom da je cijepni obuhvat djece intenzivno počeo opadati. To je osobito bilo izraženo tijekom pandemije COVID-a, a taj trend se nešto blaže nastavio nakon pandemije", rekla je Pem Novosel za HRT te istaknula kako je cijepni obuhvat djece najmanji u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Također, kaže kako pad cijepljenja traje već deset godina.

"Nije izričito tijekom COVID-a, to je bila specifična situacija. Mi već deset godina bilježimo pad cijepnog obuhvata. Pojavili su se određeni pokreti koji su protiv cijepljenja. Taj trend pratimo već neko vrijeme", poručila je. 

VEZANI ČLANCI:

Majka jednogodišnjaka kazala je kako je njezin sin Patrik primio potrebne tri doze cjepiva. "Bojala bih se da ga nisam cijepila, ali obzirom da jesam, nema nikakvog straha", tvrdi. 

Prim. dr. sc. Đurđica Šešo Šimić poručuje: "Ako imate novorođenče, to je dijete do mjesec dana života ili dijete koje je staro do tri mjeseca života, a ima recimo simptome nadraženog kašlja, pri tome ne može spavati, ima isprekidani san, loše jede, ima visoku temperaturu, onda se javlja odmah, starija djeca koja su recimo starija od tri godine, a nemaju visoke temperature, znači to su one iznad 39, 40, treskavice, oni mogu pričekati i treći dan simptoma".

Hripavac predstavlja opasnost za malu djecu koja nisu još u potpunosti razvila imunitet i koja nisu cijepljena. "Kod te djece bolest može biti vrlo opasna, može izazvati zatajenje disanja i u konačnici kod nekih od njih i smrtni ishod unatoč poduzetim mjerama intenzivnog liječenja", upozorio je dr. med. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za dječju infektologiju, Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Dr. med. Branko Kolarić, ravnatelj NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar", ističe pak kako za sprječavanje hripavca u populaciji treba biti cijepljeno 95% ljudi. "Pad u cijepljenju onda nosi rizik od pojave epidemije", zaključio je. 

VIDEO Veliki uspjeh zagrebačkih liječnika: "Obavili smo četiri transplantacije srca u tjedan dana, nema mnogo institucija koje se mogu time pohvaliti"

Komentara 3

DZ
Dzasmin
19:48 24.10.2023.

Ogadili su mediji i medicina ljudima rijec cijepljenje, pa se ljudi sad ustrucavaju cijepiti i tamo gdje bi to trebali.

PO
poluprovokator
22:12 23.10.2023.

Zalosno da ubrzani napredak i nikad veća dostupnost znanja rezultiraju ovakvom devolucijom. Akademska zajesnica svedena na nivo šutnje. Autoriteta nema.

DU
Deleted user
22:17 23.10.2023.

Što se mene tiče medicina se poštemo obrukala sa covid cjepivima, i sa svojim svrstavanjem na mračnu stranu povijesti. od sad nadalje sve propitujem i ne uzimam zdravo (kako prigodna riječ) za gotovo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije