Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INCIDENT U BOLNICI

Skandal u Sloveniji: Liječnici se zaključali u ordinaciju, bijesni roditelji ih htjeli pretući

Slovenija bolnica; Slovenija hitna; Ljubljana bolnica
Foto: Peng Lijun/XINHUA
1/3
20.10.2023.
u 10:22

Liječnička komora Slovenije ističe kako je iznenađena događajem te je kazala kako je svaki oblik nasilja nedopustiv

Roditelji na odjelu pedijatrije bolnice u Ljubljani prijetili su liječniku koji je nakon incidenta otvorio bolovanje zbog šoka. Naime, roditelji su dijete u nedjelju doveli u bolnicu te je medicinska sestra utvrdila kako se ne radi o hitnom slučaju, što je potvrdio i liječnik. Budući da dijete nije prijavljeno na tom području, medicinsko osoblje uputilo je roditelje da odu u zdravstvenu ustanovu u mjestu iz kojega dolaze. Tada je došlo do prijetnji, a medicinsko osoblje u strahu se zaključalo u ordinaciju. Roditelji su lupali po vratima, a pozvana je i policija. 

Ministarstvo zdravlja Slovenije osudilo je svaki oblik nasilja te pozvalo na toleranciju. U reakciji na incident poručuje: "Osuđujemo svaki oblik nasilja. Pozivamo na toleranciju, uvažavajuću razmjenu mišljenja i konstruktivan dijalog koji su ključni za osiguranje kvalitetne i sigurne zdravstvene zaštite. Okolnosti u kojima se nalazimo u zdravstvenim ustanovama često su stresne i za pacijente i za medicinsko osoblje, ali zabrinutosti ili pritužbe treba rješavati tolerantno, bez upotrebe nasilja", prenosi portal Delo.

VEZANI ČLANCI:

Nena Kopčavar Guček iz Zbora liječnika Slovenije nedavno je upozorila kako dolazi do sve više slučajeva nasilja nad zdravstvenim radnicima. "Nasilje nad liječnicima i drugim zdravstvenim radnicima je nedopustivo, a istodobno znači i lošiji tretman za pacijenta", rekla je.

Liječnička komora Slovenije ističe kako je iznenađena događajem te je također kazala kako je svaki oblik nasilja nedopustiv. "Komora se zalaže za nultu toleranciju prema svim oblicima nasilja, kako u zdravstvenim ustanovama tako i u društvu i međusobnim kontaktima", poručuje. 

VEZANI ČLANCI:

Izv. prof. dr. Nena Kopčavar Guček, dr. sc. med., iz Komore navodi: "Zdravstveni radnici tu su prvenstveno zato da pomognu ljudima koji traže pomoć. Svjesni smo da su ljudi koji po pomoć dolaze u zdravstvene ustanove bolesni, zabrinuti, uplašeni, očajni, možda u teškim bolovima ili možda u nekom drugom teškom emocionalnom stresu. Računamo na to. No, nasilje onemogućuje onu vrstu skrbi koju možemo pružiti u mirnom okruženju".

“Nasilje je uvijek negativno za oba sudionika, čak i ako je samo verbalno – boli. Pretpostavka – dobro ću udariti medicinsku sestru, liječnicu i ona će biti ljubazna, prijateljski raspoložena prema meni – nije istina. Nitko pod takvim pritiskom nije u stanju obavljati svoj posao onako kako zna i umije i kako to pacijenti zaslužuju“, dodala je. 

VIDEO Veliki uspjeh zagrebačkih liječnika: "Obavili smo četiri transplantacije srca u tjedan dana, nema mnogo institucija koje se mogu time pohvaliti"

Komentara 2

XA
xaron
22:43 20.10.2023.

Loši roditelji i još gori doktori.

YE
Yeah
12:33 20.10.2023.

Hoce li se roditelji konacno poceti zauzimati za svoju djecu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije