Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oprema u ordinacijama

Liječnici koriste brzu dijagnostiku – ilegalno?!

Prosvjed u Metkoviću
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
1/5
17.01.2019.
u 23:00

Pravilnici koji propisuju koje lijekove i opremu mogu koristiti liječnici u primarnoj zaštiti različito se tumače, a neki i onemogućuju rad

Metkovski Dom zdravlja i hitna dobit će pola milijuna kuna i tri CRP uređaja, a reorganizirat će se i punkt za dežurstva, potvrdio nam je gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan.

– Novac smo predvidjeli proračunom za 2019., što je prvi put u povijesti Metkovića – kazao je Milan. Međutim, dežurstva je i prije bila dužna osigurati županija, a CRP uređaje smiju koristiti samo laboratorijski biokemičari.

– Taj se pravilnik mijenja, imamo takvu informaciju. Hitna dežurstva postoje, ali ne i pedijatrijska i njih će Dom zdravlja organizirati, dijelom od ovdašnjih pedijatara, dijelom liječnika koji će dolaziti iz Dubrovnika. Mislim da će se to ustrojiti za oko dva mjeseca – otkriva D. Milan.

Aparatići i trakice

Iako gradonačelnik napominje da su povijesni budžet predvidjeli u redovitoj proceduri, a ne zbog pritiska inicijative građana nakon tragične smrti malog Gabrijela Bebića, liječnici već dugo upozoravaju na urušavanje sustava i nebrige vlasti, i to ne samo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji već diljem Hrvatske.

– Žalosno je da se treba dogoditi tragedija pa da donositelji odluka pitaju struku što im treba za siguran rad i kvalitetnu skrb za stanovništvo, posebno ondje gdje je bolnica udaljena sto kilometara – govori prim. Ines Balint iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHom). Oni godinama već upozoravaju na nedostatke, pa tako i na činjenicu da nisu propisani standardi i normativi tko, što, kada, gdje i s kojom opremom radi, koji se maksimalni broj pacijenata može pregledati a da se ne dogodi stručna pogreška.

– Godinama tražimo mogućnost korištenja određenih dijagnostičkih testova u ordinacijama obiteljske medicine, po uzoru na razvijene europske zemlje. To su mali aparatići i trakice za jednostavnu dijagnostiku koji bi u redovitom radu pružili kvalitetniju uslugu pacijentu i ujedno rasteretile hitne bolničke odjele – kaže prim. Balint. Osim rečenog CRP uređaja, kojim se iz kapi krvi orijentacijski prosuđuje je li riječ o virusu ili bakterijskoj infekciji, za brzu dijagnostiku služe test trakice kojima liječnik može procijeniti je li pacijent koji osjeća bol u prsima, a ima uredan EKG, u predinfarktnom stanju koje zahtijeva hitno zbrinjavanje ili nije. To su, primjerice, i test trakice za određivanje albumina u urinu, kojima se jednostavno procjenjuje ima li dijabetičar početno bubrežno zatajenje.

Neki obiteljski liječnici koriste takvu dijagnostiku, ali propis im to ne dopušta pa to zapravo rade – ilegalno.

Ampulirani lijekovi

Što sve od lijekova i opreme mora imati određena vrsta ordinacije, propisano je Pravilnikom o minimalnim uvjetima prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje zdravstvene djelatnosti, no čini se da njega ni struka ne tumači jednako. Tako je stručno povjerenstvo Liječničke komore utvrdilo da, u metkovskom slučaju, liječnica nije upotrijebila antibiotsku ampulu.

– Ordinacije primarne zdravstvene zaštite trebaju imati i koristiti ampulirane lijekove za zbrinjavanje akutnih stanja, ali ne i one za intravenoznu upotrebu u hitnim stanjima. Stručno povjerenstvo Komore nije vodilo računa da pedijatar u primarnoj ne radi u istim uvjetima kao bolnički pedijatar kojem je dostupna sva moguća dijagnostika – ustvrdila je prim. Balint.

Pogledajte video prosvjeda podrške liječnici u Metkoviću:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije