Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIMONA VS. SIMONA

Liječnica nema nikakve šanse protiv dizajnirane starlete

20.06.2009.
u 11:03

Može li žena zatrudnjeti s magarcem, zapitala se najveća zvijezda domaćeg šoubiznisa ne tako davno na jednom seoskom gospodarstvu, praćena milijunskim gledateljstvom reality showa. Poznatija od te izjave, što je dobrano odjeknula, još je samo njezina vlasnica, koju ne treba posebno predstavljati jer to ime danas poznaje svaki naš zaseok, a slava joj se pronosi i preko granica. I to nikoga ne bi trebalo čuditi: ipak živimo u podneblju koje njeguje tzv. celebrity kulturu, pa djevojčice žele kad odrastu biti Simona Gotovac.

Istina, netko je pametan rekao da postoji daljinski. No, koje to dugme treba pritisnuti da se prosječni građanin na spomen tog imena najprije sjeti ugledne hrvatske liječnice dr. Simone Gotovac, voditeljice Kardiološkog odjela Poliklinike Agostino Gemelli u Rimu, svojedobno članice liječničkog tima koji je skrbio za zdravlje pape Ivana Pavla II i udovice poštenog čovjeka Vlade Gotovca, koja se igrom sudbine zove kao i zvijezda reality showa?

Čak i letimičan pregled najpoznatije internetske tražilice Google otkrit će da ime Simone Gotovac posjetitelja vodi na ravno 253 tisuće linkova kao i to da se spomenuta brojka odnosi na “farmericu”, dok na liječnicu otpada jedva deset. Ali ne tisuća: riječ je o desetak linkova. Već iz prvih nekoliko tekstova da se iščitati kako je poznatija Simona tipični produkt Red Carpeta, emisije koja proizvodi zvijezde da bi se kasnije njima mogla baviti. Simona Gotovac, bivša kraljica Hrvatske, zahvalna je suradnica, kao i njezin slikoviti suprug Ante.

Na strelovitom ali uspješnom putu od redikula do Simone nazionale poslušno je odradila sve što joj je rečeno: od audicije za dadilju svoje kćeri do afere s prostitucijom u svijetu manekenki koja nije iznjedrila ni jedno inkriminirano ime, sapunicu oko razvoda koji je završio pomirbom, estetsku operaciju njezine majke, angažiranih tjelohranitelja. Na trenutke se činilo da je lani s namjerom pokupila i palme na vodičkoj rivi.



Kako bilo, Simonica je odradila svoje prve pjevačke gaže, njezina “Lova” zavrtjela se po klubovima. Je li to ono o čemu je sanjala Simona, dijete rastavljenih roditelja koje se sa osam godina preselilo u Sloveniju, završilo srednju trgovačku školu i započelo baviti se manekenstvom? Kada je upoznala Antu, tada rastavljenog muškarca s dvoje djece, pa se ubrzo za njega i udala, i sama je priznala da su zbog loših materijalnih prilika svadbu morali prirediti u svojoj kući.

Danas, Simonu ne muči oskudica. No, nemaju li detalji iz bračne ložnice poput “uložio sam 200 tisuća eura kako bih od seljanke iz Brežica napravio damu” i “kako je strašno što njezino dijete često čuje riječi poput kurva ili drolja” – izrečeni u vrijeme kada ljubav nije cvala – malo previsoku cijenu? No, bila je to samo uvertira za ulazak u reality show koji je gledateljima donio dotad neviđeni bračni desant na TV ekrane, a njoj popularnost mitskih razmjera. Usprkos tome što je pokazala da joj je nužniji neki drugi specijalist, ne onaj estetski kojem se svojedobno podvrgnula.

Klinika Gemelli
Nekih devet stotina kilometara zračne linije dalje, ona druga Simona Gotovac svoje dane provodi na radnome mjestu u klinici Gemelli i u tišini svog rimskog doma u kojem je ostala sama. Bude li pravde, netko će jednog dana ukoričiti njezin životni put, započet u kolovozu 1941. u selu kod Sinja, u obitelji s nekoliko braće i sestara. Odgojena da poštuje vjeru, odlučila joj se posvetiti dušom i tijelom pa se s prvim danima punoljetnosti otišla zarediti u Rim.

O tom razdoblju njezina života, razumljivo, malo se zna, ali činjenica je da je odoru časne sestre skinula deset godina kasnije, kad joj je bilo 28, jer joj strogi red nije dopuštao obrazovanje za kojim je žudjela. U godinama koje slijede postala je profesorica na medicinskom fakultetu rimskog Papinskog sveučilišta Gregoriana i članica talijanske Akademije znanosti.

Otkako je započela svoj liječnički poziv na klinici Gemelli, osam puta bdjela je nad zdravljem pape Ivana Pavla II. Prvi put susrela se s njim – to pamti i danas - 13. svibnja 1981. u 17 sati i 17 minuta, kada je na njega izvršen atentat na Trgu svetog Petra, i otad traje njezin kontakt sa Svetim ocem sve do njegove smrti 2005. godine. Razgovarali su na hrvatskom jeziku, koji je Wojtyla odlično razumio.

Osim ista imena, dvije Simone imaju još nešto zajedničko: rođene Ištvanović i Šandrić, obje su prezime Gotovac dobile udajom. Ako ništa drugo, Anti Gotovcu mora se priznati da nikad nije bježao od istine, da su Gotovčevi poznati samo zbog toga što su poznati. Na novinarsko pitanje zapita li se nekad bi li bilo poštenije da je popularnost stekao karijerom u, recimo, sportu ili znanosti, odgovorio je da se takvo što nikada ne pita i da se ponosi što je najpoznatiji pomoćnik ložača kotlova na Balkanu.



Hawaiian tropic
Istodobno, javnosti nije poznato što se događalo u četiri zida liječnice i njezina supruga Vlade Gotovca, ali se zna da su se susreli 1992. kada je taj ugledni političar i pisac stigao u Rim na liječenje od hepatitisa C, kojim je zaražen tijekom robije u Gradiški. Upoznali su se zahvaljujući zajedničkoj prijateljici, časnoj sestri Jeleni, s kojom je Simona boravila u samostanu.

Jedno je sigurno: stigao je u prave ruke jer mu je buduća supruga spasila život. Oženili su se dogodine, ali njihova je sreća potrajala samo sedam godina. Kada je njezin Vlado, jedan od najvećih hrvatskih boraca za slobodu, pravdu i demokraciju, naposljetku od teške bolesti umro u prosincu 2000., moglo se tek sa žalošću konstatirati da je Simona snažno obilježila posljednje razdoblje njegova iznimnog života. Izdahnuo joj je na rukama u njihovu rimskom domu, a Bog mu je prije smrti, rekli bismo, poslao anđela. Utjehu je pronašla u poslu, u nesebičnoj skrbi za druge. Ona je, kao što je poznato, dogovorila i boravak karizmatika Zlatka Sudca na klinici Gemelli: bila je ključna osoba u medicinskom ispitivanju njegovih otvorenih rana u obliku križa na čelu i zapešćima, kada je prestala svaka sumnja da je riječ o mehaničkim ozljedama.

Na kraju, preostaje nada da će Simonica, negdašnja Miss hawaiian tropic, dokinuti sama sebe. Optimisti bi rekli da je proces implozije već započeo jer oko kamere kojemu se tako spremno izložila nije moglo sakriti istinu: da se ispod fasade iskrene i lucidne djevojčice zarobljene u tijelu žene krije duboko nesretna, autodestrukciji sklona osoba koja zbog niskog samopoštovanja trpi bračne prevare pa pod utjecajem alkohola ne preza povrijediti ni one koji su za njezine životne izbore ponajmanje krivi.

Ili je upravo to sjajan materijal za neki novi reality show? Prema najavama, bit će i toga. Na žalost, dr. Simona svojim tihim zračenjem nije dovoljno nametljiva da sebe ponudi kao uzor. Dok to netko drugi ne učini umjesto nje, slavu njezina imena pronijet će njezina ljepuškasta imenjakinja koja, dakako, nije ni ponajmanje kriva što će mnoge djevojčice radije na izbor za miss bikinija nego na medicinski fakultet. Liječiti vlastite frustracije umjesto Svetog oca, pokazalo se, mnogo je unosnije.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije