Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAZNIK DEMOKRACIJE

Libanonci su nakon deset godina izašli na izbore

Foto: Reuters/PIXSELL
07.05.2018.
u 08:35

Izbori su puno desetljeće bili odgađani jer se držalo kako Libanon ne može osigurati uvjete za sigurne i potpuno demokratske izbore

Libanonci su u nedjelju izašli na parlamentarne izbore kako bi glasali za novi saziv parlamenta. Analitičari očekuju da će unatoč novom izbornom zakonu većina zastupnika povezanih s velikim političkim blokovima ponovno biti izabrana, a da će vrlo malo novih osoba ući u parlament. Ovi izbori bit će ujedno i test za Hezbollah koji će pokazati koliku popularnost i podršku uživa.

Više od 3,7 milijuna Libanonaca, koji imaju pravo glasa, izašlo je na prve parlamentarne izbore u gotovo deset godina zbog čega je odaziv bio velik, više od 80%. Ovi izbori su se održavali prema novom zakonu, tako da se 128 članova parlamenta biralo po proporcionalnom sustavu, odnosno stranke su dobile zastupnička mjesta u skladu s postotkom glasova.

Novosti u izbornom zakonu

Ujedno, novi zakon propisuje da svaki birač bira jednu listu te da mora dati jedan preferencijalni glas za jednog kandidata s te liste. Novi sustav ukida stari većinski model, koji je pobjedničkom bloku u svakoj jedinici omogućio sva zastupnička mjesta zbog čega oni u manjini nisu mogli imati nijednog. Libanonski politički sustav formiran je nakon 15-godišnjeg građanskog rata koji je okončan Sporazumom iz Taifa iz 1989. uz posredovanje Saudijske Arabije, po kojem su zastupnička mjesta u parlamentu ravnopravno podijeljena na muslimane i kršćane.

Novi zakon, koji posebno potiče žene da se kandidiraju, dao je i Libanoncima u dijaspori priliku da glasaju prvi put u povijesti zemlje. Među 583 kandidata, po podacima ministarstva unutarnjih poslova, čak je 111 žena.

Glavna bitka vodi se između dva glavna suprotstavljena politička bloka, pokret „8. ožujak” na čelu s libanonskim pokretom Hezbollah koji podržava Iran, i pokreta „14. ožujak” koji predvodi Saad Hariri, sin ubijenog libanonskog premijera, saveznik Zapada i Saudijske Arabije. Prvi rezultati glasanja bit će objavljeni 7. svibnja, koji je proglašen praznikom.

Parlamentarni izbori trebali su biti održani još 2013. No, četiri godine nakon posljednjih izbora održanih u lipnju 2009. godine, većina zastupnika u parlamentu smatrala je da Libanon nije u stanju organizirati sigurne izbore.

Neizbježan novi rat

Prema mišljenju analitičara, glavni razlozi odgađanja parlamentarnih izbora bio je strah od ponovnog izbijanja građanskog rata u Libanonu. Libanonsko je društvo duboko podijeljeno još od 2005. godine kada je izvršen atentat na libanonskog premijera Rafica Haririja, za što je bio optužen libanonski Hezbollah. Jaz između Libanonaca pojačao se i izbijanjem rata u Siriji. Naime, dok je libanonski Hezbollah slao svoje borce u pomoć snagama Bashara al-Assada i čvrsto stao uz režim, libanonski premijer Saad Hariri svoje je borce poslao u pomoć borcima sirijske oporbe. Dodatno ulje na vatru dodao je regionalni sukob između dvije sile, Irana i Saudijske Arabije, što je još više podijelilo Libanonce. Libanonsko društvo nije podijeljeno samo na sunite i šijite, i libanonski kršćani i druzi podijeljeni su međusobno. Libanonski kršćani i pristaše libanonskog predsjednika Michela Aouna stali su uz Hezbollah dok su pristaše falange i libanonske snage stale uz libanonskog premijera Saada Haririja. Najveći izazov Libanoncima mogao bi biti novi rat između libanonskog Hezbollaha i Izraela koji je, po svemu sudeći, neizbježan. Za razliku od svih ratova do sada, između tih dviju strana, ovaj rat će biti daleko jači i još razorniji.  

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar ivek
ivek
08:42 07.05.2018.

smrad od novinara

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije